Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»: €100 εκατ. για 680.000 άτομα και ομάδες σε τρία χρόνια

Με ένα ντοκυμαντέρ ο απολογισμός της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Κρίση

 

«Εδώ έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από στήριξη, αλλά και πολλοί που είναι πρόθυμοι να τους συμπαρασταθούν. Εδώ έξω υπάρχουν πρωτόγνωρα προβλήματα, αλλά και καινοτόμες ιδέες. Εδώ έξω υπάρχουν αδιέξοδα αλλά και πολλοί νέοι δρόμοι». Με ένα ντοκυμαντέρ ανθρώπινο και συγκινητικό, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ολοκληρώνει τον κύκλο της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μέσα από βιωματικές αφηγήσεις και πραγματικές ιστορίες, τον κοινωνικό αντίκτυπο της τριετούς προσπάθειας που ωφέλησε 680.000 τελικούς αποδέκτες.

Το ντοκυμαντέρ «Εδώ Έξω», που θα προβληθεί επίσημα σήμερα, Τρίτη, στο Θέατρο Παλλάς, παρουσιάζει ενδεικτικά το έργο δεκατριών από τους 180 δωρεοδόχους οργανισμούς του Προγράμματος, που με φιλότιμο και αυτοθυσία, στέκονται δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

«Σήμερα, δεν είναι για εμάς ημέρα γιορτής. Έχουμε επίγνωση ότι τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα και έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Παρουσιάζουμε τον απολογισμό της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση, ενώ συγχρόνως ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την υλοποίηση της νέας Πρωτοβουλίας, ύψους ακόμη 100 εκατ. ευρώ, για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων» ανέφερε η κυρία Ελένια Σαλούτση, εκ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στη διάρκεια παρουσίασης σε εκπροσώπους του Τύπου.

Η πρωτοβουλία σε αριθμούς

Οι πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετώπιζε η ελληνική κοινωνία στις αρχές του 2012, με ποσοστό 35% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οδήγησε τους ανθρώπους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να αναλάβουν ενεργό δράση, με στόχο να συμβάλουν στην ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας. Η Πρωτοβουλία των 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 ως ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια εγκρίθηκαν περισσότερες από 220 δωρεές, προς 180 δωρεοδόχους οργανισμούς, εκ των οποίων το 90%, δηλαδή 180 δωρεές είναι στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας (66%) και της Υγείας (24%) λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που είχε η κρίση στα συγκεκριμένα πεδία. Ακολουθούν με 26 δωρεές (8%) η Παιδεία και με 12 δωρεές (2%) η Τέχνη και ο Πολιτισμός.

Όσον αφορά την κατεύθυνση των δωρεών, αυτές αφορούν σε ποσοστό 70% την υποστήριξη προγραμμάτων των δωρεοδόχων ΜΚΟ, την κάλυψη λειτουργικών τους εξόδων σε ποσοστό 13,5%, εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης σε ποσοστό 13% και ένα 3,5% των δωρεών κατευθύνθηκε στην αγορά εξοπλισμού και οχημάτων.

Με την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας, η συμβουλευτική εταιρεία Deloitte συνέταξε έρευνα, για λογαριασμό του Ιδρύματος, με σκοπό να παρουσιάσει και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα, καθώς και τον οικονομικό και κοινωνικό της αντίκτυπο, απολογισμό που παρουσίασε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Βασίλης Καφάτος, partner της εταιρείας.

«Μέσα στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την αρχή της κρίσης, είναι πραγματικά παράδοξο ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην εγχώρια φιλανθρωπική δραστηριότητα ανάμεσα σε 135 χώρες, σύμφωνα με το World Giving Index» είπε χαρακτηριστικά. Από το 2012, οι πόροι για φιλανθρωπία περιορίστηκαν κατά 50%.

680.000 ωφελούμενοι, 3.000 θέσεις άμεσης ή έμμεσης απασχόλησης

Η πρωτοβουλία είχε στόχο την κάλυψη πολλαπλών αναγκών στοχεύοντας κυρίως σε ιδαίτερα ευπαθείς ομάδες. Η πλειονότητα των δωρεών, ποσοστό 80%, προωθήθηκε προς την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την παροχή υπηρεσιών σίτισης σε ευπαθείς ομάδες και γεωγραφικές περιοχές. Η πλειονότητά τους συγκεντρώνεται στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, λόγω πληθυσμιακής συγκέντρωσης, το συνολικό αποτύπωμα όμως καλύπτει ολόκληρη τη χώρα.

Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, το 39% των δωρεών κατευθύνθηκε προς υπηρεσίες σίτισης, το 22% σε συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη και ποσοστό 21% σε υποστήριξη για έξοδα διαβίωσης. Στον τομέα της Υγείας, η μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων δόθηκε για περίθαλψη και απεξάρτηση (63%), ενώ ακολουθεί με 29% προς τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Οι κυριότερες κατηγορίες τελικών επωφελούμενων αφορούν κυρίως παιδιά και νέους, περίπου 190.000, ακόμη 170.000 ενήλικες και περίπου 23.000 οικογένειες, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες αφορούν άτομα τρίτης ηλικίας, πρόσφυγες-αλλοδαπούς, άτομα με αναπηρία και άτομα με ανίατες ασθένειες ή εθισμό.

Όπως επισήμανε ο κ. Καφάτος, το σύνολο των τελικών ωφελουμένων μόνο για τις δωρεές που αξιολογήθηκαν από την έρευνα της Deloitte, λόγω του περιορισμένου χρόνου (50% του συνόλου), ανέρχεται σε 450.000 άτομα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 680.000 άτομα.

Εκτός από τα άμεσα οφέλη, η λειτουργία των δωρεοδόχων οργανισμών εκτιμάται ότι είχε πολλαπλασιαστική συνεισφορά, ενεργοποιώντας μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις δωρεές. Εκτιμάται ότι το τελικό αποτέλεσμα στην οικονομία ισοδυναμεί με πάνω από το διπλάσιο αρχικό ποσό συνεισφοράς, δηλαδή για κάθε ένα ευρώ δωρεάς υπήρξε πολλαπλασιαστικός οικονομικός αντίκτυπος περί τα 2,26 ευρώ. Περίπου 1.700 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ή διατηρήθηκαν, ενώ 1.400 ακόμη άτομα βρήκαν εργασία μέσα από τις υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού του προγράμματος.
  
Ενίσχυση βιωσιμότητας και αξιοπιστίας των οργανισμών

«Το Ίδρυμα επέλεξε τους δωρεοδόχους οργανισμούς μέσα από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων με γνώμονα την ικανότητά τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα κεφάλαια και να φέρουν αποτελέσματα με σημαντικό αντίκτυπο» επισημαίνεται στη σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το 90% των κεφαλαίων που διατέθηκαν για την υποστήριξη προγραμμάτων τελικά διοχετεύθηκε στους τελικούς επωφελούμενους, «γεγονός ιδιαίτερα αποτελεσματικό διότι υποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης», όπως σχολίασε ο κ. Καφάτος.

Επίσης, το 70% των δωρεών είχε σημαντική επίδραση στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των οργανισμών, που απειλούνταν έντονα. Υπολογίζεται ότι για το 44% των οργανισμών, η οικονομική βιωσιμότητα θα ήταν σε κίνδυνο χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος. Οι δωρεές για την υποστήριξη λειτουργίας κάλυψαν το 50% των λειτουργικών εξόδων των οργανισμών στους οποίους κατευθύνθηκαν, με σκοπό τη δημιουργία κινήτρων για την αναζήτηση επιπλέον κεφαλαίων και την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς τους.

Έτσι, το 51% των δωρεοδόχων φαίνεται πως ήδη έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Καφάτος, την ενίσχυση της αξιοπιστίας των οργανισμών, μέσα από τη συνεργασία τους με το Ίδρυμα, στην προσπάθεια να βρουν περαιτέρω κεφάλαια.

Στο πλαίσιο της προώθησης του ντοκυμαντέρ, που παρουσιάζει παραστατικά και συνοπτικά τις παραπάνω δράσεις του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που υπογράφει σκηνοθετικά ο Θωμάς Κιάος, και για την ευαισθητοποίηση του κοινού, προγραμματίζεται να σχεδιαστούν ανοιχτές προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ