Ποιος ψαλιδίζει τα φτερά του Κ. Μπακογιάννη & του Α.Τζιτζικωστα για αλά Τσίπρα διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ;

Υπόγειες μάχες χαρακωμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ του περιβάλλοντος του προέδρου του κόμματος και εκείνων που αμφισβητούν τον πρώην πρωθυπουργό, ενόψει των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο τόσο Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και Πολιτικής Επιτροπής.

Ενδεικτικό είναι πως στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, από την περασμένη εβδομάδα, κυκλοφορεί από κύκλους του Αντώνη Σαμαρά μια «ξεχασμένη» πρόβλεψη του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες δεν μπορούν κατά τη διάρκεια και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη της θεσμοθετημένης θητείας τους να υποβάλουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται, βέβαια, για μια προσπάθεια αποδόμησης των ισχυρών σεναρίων Τζιτζικώστα και Μπακογιάννη, δεδομένου ότι τα ονόματα των δύο περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας ακούγονται ολοένα και περισσότερο στις «γαλάζιες» συζητήσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεωρούνται φαβορί στη μάχη της διαδοχής.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Η συγκεκριμένη αναφορά στηρίζεται στο άρθρο 56 του Συντάγματος, όπου μεταξύ άλλων περιγράφονται τα κωλύματα εκλογιμότητας των εκλεγμένων περιφερειαρχών: «Τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού (σ.σ.: περιφερειάρχες) δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν». Την παραπάνω διατύπωση τονίζουν οι εσωκομματικοί υποστηρικτές του Μεσσήνιου αρχηγού προκειμένου να τεκμηριώσουν την άποψή τους ότι θα προκαλούσε πολλά προβλήματα η διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος που θα είχε ως πρωταγωνιστές τους λεγόμενους και «αντι-Τσίπρες» της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έμενε ακέφαλο στη Βουλή για πολλά χρόνια, δεδομένου ότι οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μπακογιάννης, ακόμα και αν παραιτηθούν από τη θέση του περιφερειάρχη που κατέχουν σήμερα, δεν μπορούν να πολιτευθούν σε βουλευτικές εκλογές πριν από το 2019.

«Κυρίως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και ο Κώστας Μπακογιάννης αποτελούν για πολλούς εντός της Νέας Δημοκρατίας πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν του κόμματος στη νέα εποχή, καθώς συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που χρειάζεται η “γαλάζια” παράταξη για να αντιπαρατεθεί και να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα. Οπότε είναι πολύ λογικό να υπάρξει επιχείρηση θόλωσης μιας τέτοιας προοπτικής από εκείνους που δεν επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας στην παράταξη», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα συμβαίνοντα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και όλα θα μπορούσαν να εξελιχθούν ομαλά, παρά τις προβλέψεις του Συντάγματος. «Οταν ανοίξει και επισήμως το θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, όλα θα τεθούν από μηδενική βάση. Ποιος είπε ότι δεν γίνεται να εκλεγεί ένας αρχηγός στο κόμμα που θα βρίσκεται καθημερινά κοντά στην κοινωνία και μακριά από τα πολιτικά γραφεία και να ηγείται της Κοινοβουλευτικής Ομάδας άλλο κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;», αναρωτιούνται οι «γαλάζιοι» θιασώτες της λύσης του 40άρη για την ηγεσία του κόμματος. Εξάλλου κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στον ΣΥΡΙΖΑ το 2008, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του κόμματος και ο Αλέκος Αλαβάνος παρέμεινε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αλλά και στο ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να ηγείται του κόμματος εκτός Βουλής και την Αλέκα Παπαρήγα να κατέχει τη θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αν το στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ., στο πλαίσιο των ριζικών αλλαγών που απαιτούνται, είναι ώριμο να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη, που, όπως αναφέρουν έμπειρα κομματικά στελέχη, είναι «ξένη με την παράδοση του κόμματος».

Και οι δύο καλλιεργούν το ηγετικό προφίλ τους

Οι δύο 40άρηδες της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν να προετοιμάζονται προς την κατεύθυνση να παίξουν σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα στις επικείμενες εξελίξεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες αναμένεται να δρομολογηθούν μετά και τη σταθεροποίηση της κατάστασης της χώρας μας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Στο μεταξύ, τόσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας όσο και ο Κώστας Μπακογιάννης φιλοτεχνούν το ηγετικό προφίλ τους. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μάλιστα, συνεχίζει τις επαφές του με ηγετικά, αλλά και μεσαία στελέχη του κόμματος, εκφράζοντας τη θέση του περί αναγκαίων αλλαγών. «Η παράταξη περιχαρακώθηκε, έχασε τον μεσαίο χώρο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει η φυσιογνωμία της Ν.Δ.

Πρέπει να ανασυνταχθεί η παράταξη, ανεξάρτητα από το εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε ρήξη ή θα τα βρει με τους δανειστές», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του περιβόητου δείπνου της Μ. Γιαννάκου στην «Αθηναΐδα». Ο ίδιος, πάντως, αποφεύγει να αποκαλύψει τη δική του στάση για το μέλλον, σημειώνοντας πως «η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή αυτή τη στιγμή, σε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, και νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, πλην αυτής της τεράστιας προσπάθειας που κάνει η χώρα και όλοι στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας». Την ίδια στάση φαίνεται να ακολουθεί και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος δήλωσε προ ημερών πως απαιτείται άμεσα «η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνεννόηση, συναίνεση και εθνικό μέτωπο». Την ίδια ώρα, πάντως, χαράσσει σταδιακά την πορεία του στην κεντρική πολιτική σκηνή.  

Πηγή: Παραπολιτικά - Δημήτρης Κούνας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ