Από πού να ψωνίσετε για το Τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας: Χαλβάδες & θαλασσινά, λαγάνες & ταραμάδες!

Ένα πλήρες & κατατοπιστικό ρεπορτάζ σε παντοπωλεία, φούρνους και αγορές.

 

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η δημοφιλέστερη νηστεία και επίσημη γιορτή της αμετροεπούς καταπιόνας. Μετά από  αυτοψία στην κεντρική αγορά, σε γνωστά παντοπωλεία και φούρνους, σας στέλνουμε για ψώνια υποψιασμένους και συστημένους. 

Για θαλασσινά, μια σταθερή επιλογή είναι η Βαρβάκειος αγορά, που μένει κάθε χρόνο ανοιχτά, όλο το βράδυ της Κυριακής. Χταπόδια έχουν σχεδόν όλα τα μαγαζιά. Επιλέξτε ελληνικής προέλευσης (Λέσβου, Σάμου, Καβάλας, Χαλκιδικής), καθώς θεωρούνται πιο νόστιμα. Μην επηρεαστείτε από την καπατσοσύνη των πωλητών, διαλέξτε με τα μάτια και τη μύτη, προτιμήστε όσα έχουν ανοιχτό μπεζ χρώμα και όχι σκούρο κοκκινωπό. Πρέπει να είναι γυαλιστερά και όχι αφυδατωμένα και να μυρίζουν ιώδιο και όχι βούρκο. Τα πλοκάμια πρέπει να είναι σκληρά και οι άκρες τους στριφτές, σαν μπούκλες. Τα φρέσκα ελληνικά κοστίζουν περίπου 18 € το κιλό. Πιο οικονομικά είναι τα κατεψυγμένα εισαγωγής, ενώ διατίθενται ακόμη και τεμαχισμένα (μόνο τα πλοκάμια), που θα σας έρθουν πολύ φθηνότερα. Αποφύγετε τα αποψυγμένα, εγχώρια ή μη. Οικονομικότερη λύση είναι οι μοσχιοί (ή μοσχοχτάποδα). Μικρά και ασπριδερά, μοιάζουν με χταπόδι -μινιατούρα, δεν αξίζει να ανάψετε φωτιά για να τα ψήσετε, κάνουν όμως για πιλάφια και για κατσαρόλα. Κοστίζουν περίπου 3,90 € το κιλό.  

Για όστρακα υπάρχει ο πάγκος του Αράπη, εδώ και 30 χρόνια στην αγορά. Ελληνικά και εισαγωγής. Στρείδια Γαλλίας και Ισπανίας, βόνγκολε, μύδια καλλιέργειας. Το Σάββατο και την Κυριακή ο πάγκος θα έχει όλους τους θησαυρούς της θάλασσας, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Λίγο πιο δίπλα είναι και ο Πετρόπουλος, περισσότερα από 25 χρόνια στην ίδια θέση (και περίπου 10 χρόνια στην κλειστή αγορά της Καλλιθέας). Πλέον συσκευάζουν ψίχα μυδιού και αχινού σε βάζο. Μεγάλη ποσότητα σε κάπως τσιμπημένη τιμή, σε κάθε περίπτωση είναι μια εύκολη λύση. Φρέσκα μύδια δικής τους καλλιέργειας, αχιβαδάκια, γυαλιστερές.  Όστρακα αγοράζουμε μόνο όσα είναι ερμητικά κλειστά. Τα διατηρούμε το πολύ μια μέρα στο ψυγείο, δεμένα σφιχτά σε πετσέτα, για να μην ανοίξουν. Το υγρό που έχουν μέσα τους πρέπει να είναι διαφανές και να μυρίζει θαλασσινό νερό. Σε αντίθετη περίπτωση δεν τα καταναλώνουμε. 

Δείτε όλο το ρεπορτάζ στην popaganda.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ