Σάλος από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας A.Μπαλτά: «Τα Πειραματικά σχολεία είναι Χιτλερικά» - Κύμα παραιτήσεων

Ως «χιτλερικό εγχείρημα» φαίνεται ότι βλέπει τα πρότυπα πειραματικά σχολεία ο υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς. 

Ο χαρακτηρισμός ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του κ. Μπαλτά και του γενικού γραμματέα κ. Δημήτρη Χασάπη με τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), προκαλώντας σειρά αντιδράσεων και ανακοινώσεων. Από το υπουργείο, χωρίς να διαψεύσουν τον πρωτοφανή χαρακτηρισμό, μίλησαν για διαστρέβλωση των λεγόμενων του υπουργού, ενώ επεσήμαναν ότι η είδηση δεν διασταυρώθηκε πριν δημοσιευτεί. 

Βέβαια, η παραίτηση και των επτά μελών της ΔΕΠΠΣ την ίδια μέρα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρεξήγηση. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ κ. Γιάννης Αντωνίου μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο δεν θέλησε να σχολιάσει αυτή την φράση, τόνισε όμως ότι η συνάντηση ήταν ναυάγιο. «Υπήρξε τεράστια διάσταση απόψεων και η επικοινωνία μας με το υπουργείο, ειδικά μετά τη συνάντησή μας με τον κ. Μπαλτά, κατέρρευσε» είπε.

Σε επιστολή τους τα μέλη ΔΕΠΠΣ ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όπως αυτές αποτυπώθηκαν καταρχάς στο δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία επιτέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου για τους καινοφανείς χαρακτηρισμούς της απέναντι στο θεσμό των πρότυπων πειραματικών σχολείων. 

«Ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, απευθυνόμενος σήμερα σε εκπροσώπους των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, εκτόξευσε βαρύτατες ύβρεις, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα των σχολείων αυτών “μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό”. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη. Αποδεικνύεται, σήμερα, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα–Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας. Ενας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στο χώρο της Παιδείας».

Η τελευταία φράση ήταν και η μόνη που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου, που με προκλητική ανακοίνωση το μόνο που βρήκε να σχολιάσει ήταν: «Γελάσαμε πολύ με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά και Χασάπη μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου». 

Ερώτηση στον υπουργό υπέβαλε χθες και ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ποια είναι η σχέση της αριστείας με το χιτλερισμό και από πότε το ομηρικό πρόσταγμα αιέν αριστεύειν αντιβαίνει την ισότητα στην Παιδεία. 

Αλαλούμ με τις εξετάσεις

Συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα μαθητών και γονιών το υπουργείο Παιδείας, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τις εξετάσεις στα πρότυπα πειραματικά σχολεία. 

Η απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στο θεσμό αποτυπώνεται και στο αλαλούμ που έχει προκληθεί για το πότε θα καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε Γυμνάσια και Λύκεια. Για δεύτερη φορά, το υπουργείο αυτοαναιρείται διαρρέοντας ότι τελικά θα γίνουν εξετάσεις φέτος καθώς «δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές μεσούσης της σχολικής χρονιάς». Το ίδιο είχε γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τάσος Κουράκης αναίρεσε τον υπουργό λέγοντας ότι οι εξετάσεις θα καταργηθούν από φέτος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ