Μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου μέχρι αργά τη νύχτα - Τα "αγκάθια" και η αισιοδοξία για την Δευτέρα!

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου , η οποία ξεπέρασε σε διάρκεια τις 3,5 ώρες.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε αναλυτικά τους υπουργούς για τα αποτελέσματα των επαφών του στις Βρυξέλλες ενώ Γιάννης Δραγασάκης και Ν. Κοτζιάς, αναφέρθηκαν εκτενώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Λίγο μετά τις 23.00, κατέφθασε στη συνεδρίαση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, απευθείας από το αεροδρόμιο, ενημερώνοντας τους υπουργούς για την πορεία της συνεργασίας των τεχνικών κλιμακίων που άρχισαν σήμερα τις επαφές επί βελγικού εδάφους.

Ίσως και τη Δευτέρα η συμφωνία

Καίτοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών αλλά και δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου μεταδίδουν εικόνα "εμπλοκής" στις διαπραγματεύσεις δυσχεραίνοντας το τοπίο για επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση δεν αποκλείει τελικώς να ...αμβλυνθούν οι διαφορές ακόμη και τη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου εκτιμά, ότι ο κίνδυνος της ρήξης έχει αποφευχθεί, καθώς παρότι στο έκτακτο Eurogroup επιχειρήθηκε να ασκηθούν ακόμη και δια απειλών πιέσεις στην Ελλάδα να δεχθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, το κλίμα πλέον έχει αλλάξει και άπαντες αναζητούν μια συμβιβαστική λύση.

Της Νίκης Ζορμπά - Capital.gr

Από κυβερνητικής πλευράς, στοίχημα για έναν "έντιμο" συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, θα είναι να μην υπαναχωρήσει σε δεσμεύσεις που θα την αναγκάσουν να αποστεί θεμελιωδών προεκλογικών της εξαγγελιών.

Διπλωματικό "σαφάρι"

Στο μεταξύ, όπως αναφέρθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες το διπλωματικό "σαφάρι" στο οποίο επιδίδεται μεσούσης της διαπραγμάτευσης.

Κυβερνητικές πηγές άλλωστε εκτιμούν ότι οι επαφές που πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκαν αποτελεσματικές και εξαιρετικά επικουρικές για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας.

Επικοινωνία Τσίπρα με αμερικανό ΥΠΟΙΚ

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, J. Lew επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό προκειμένου, όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, να του δηλώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και τη σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Lew, υπογράμμισε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Από πλευράς του ο Α. Τσίπρας, επεσήμανε τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για συμφωνία με τους εταίρους, επί ενός προγράμματος που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, μετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς σκληρής προσαρμογής και θα θέτει σε προτεραιότητα τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ώρα μηδέν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στο μεταξύ ρίπτεται ο κύβος του Αλέξη Τσίπρα για την ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί το "πράσινο" φως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκινήσουν πλέον οι διαδικασίες της προεδρικής εκλογής.

Φαβορί παραμένει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ωστόσο παρελαύνουν ουκ ολίγα ονοματα ως υποψήφιοι της τελευταίες ημέρες: Μεταξύ αυτών, ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Μαριέττα Γιαννάκου αλλά και η γνωστή συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη.

Τούτων δοθέντων, ουδείς αποκλείει μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης

 

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου: "Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα". 

Όπως υπογραμμίζεται άλλωστε: "Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια".

Η πορεία της διαπραγμάτευσης εν όψει και του Eurogroup της Δευτέρας, τίθεται επί τάπητος στο έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο συσκέφθηκε το βράδυ της Παρασκευής, υπό τον Πρωθυπουργό.

Κόκκινες γραμμές

Στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και η πλήρης διάσταση αντιλήψεων ανάμεσα σε Κυβέρνηση και εταίρους αναφορικά με συγκεκριμένα πεδία των μεταρρυθμίσεων, όπως σε αυτό της Υγείας, της απομάκρυνσης Δημοσίων υπαλλήλων και του συνταξιοδοτικού, επ αυτών όλων υπάρχει πλήρης διάσταση αποψεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.

Αδιαπραγμάτευτες "κόκκινες γραμμές" παραμένουν για την ελληνική πλευρά  "τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί  προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί παγίως, όπως υπογραμμίζεται "Η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ  που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν".

Συναντίληψη υπάρχει ωστόσο μεταξύ Μαξίμου και εταίρων, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Απειλές

Κυβερνητικές πηγές παράλληλα, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, εκτοξεύθηκαν απειλές προς την ελληνική αντιπροσωπεία πως εάν δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου, δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. 

"Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε  το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή" εκτιμούν οι ίδιες πηγές, και εξηγούν: "Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών". 

Ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων

Επιχειρώντας να αποκρούσει την ταύτιση μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και τρόικα, η κυβέρνηση δια πηγών της, επισημαίνει ότι: "Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης και εντοπίζουν τις αποκλίσεις". 

Όπερ σημαίνει πως τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα  μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία. 

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν: "Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω".

Απέδωσε ο μαραθώνιος

Το Μαξίμου πάντως, διαπιστώνει με μεγάλη ικανοποίηση ότι ο διπλωματικός μαραθώνιος στον οποίο επιδόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, απέδωσε καρπούς. Και τούτο, διότι, όπως επισημαίνουν μαξιμινές μηγές: "Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο έλληνας Πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά είχαν πολιτική ουσία".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ