Βερολίνο: «Απίθανη μια συμφωνία με την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup»

Δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Καγκελαρίας, ενώ όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα-γέφυρα, θα χρειαστεί να εγκριθούν από το γερμανικό κοινοβούλιο. 

Μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε είπε πως η θέση της Γερμανίας παραμένει ότι ο χρόνος τελειώνει, ενώ σημειώσε πως ότι ονομασίες όπως τρόικα και μνημόνιο, θα διατηρήσουν το ίδιο νόημα, «έστω και αν αλλάξουν οι ετικέτες τους».

«Στηριζόμαστε στην αρχή ότι για να πάρεις πρέπει να δώσεις και ότι αν πάρεις θα υπάρχει έλεγχος», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο τρέφει σεβασμό στον ελληνικό λαό, αλλά και πως η όποια απόφαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Στη Σύνοδο Κορυφής αύριο ο Ντάισελμπλουμ 

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης και του ενδιαφέροντος για το τι θα γίνει με την Ελλάδα είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα ενημερώσει αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής, τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες για τα αποτελέσματα του έκτακτου Eurogroup.

Όσον αφορά για τη σημερινή συνεδρίαση για την χώρα μας, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε λίγο πριν το Eurogroup πως «οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα της Ελλάδας, πρέπει να παραμείνουν στα πλαίσια της τρόικα και του μνημονίου».

«Μία συμφωνία είναι μία συμφωνία», δήλωσε, μιλώντας σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος, «μέτρα θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με άλλα μέτρα». 

«Ελπίζω η Ελλάδα να πετύχει συμφωνία», λέει ο πρόεδρος της Πορτογαλίας

Εν τω μεταξύ, την ελπίδα του να καταλήξει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους εταίρους της εξέφρασε το μεσημέρι, λίγες μόνο ώρες πριν το Eurogroup, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας.

«Ελπίζω πως η Ελλάδα θα βελτιώσει τις θέσεις της για να επιτύχει συμφωνία στο Eurogroup», είπε ο Ανιμπαλ Αντόνιο Καβάκο Σίλβα, προσθέτοντας, μάλιστα, πως θα ήταν «ολοκληρωτική καταστροφή» για την Ελλάδα, η έξοδος από το ευρώ.

Τείχος άρνησης απο τους περισσότερους εταίρους 

Όπως φαίνεται, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής, μπροστά σε ενα τείχος άρνησης απο τους περισσότερους εταίρους στο ελληνικό αίτημα για επανακαθορισμό της σχέσης χωρίς μνημόνια και τρόικα.

Ο αποφασιστικός τσάρος της οικονομίας θα εχει απέναντί του όχι μονο τον σκληρό Σόιμπλε, αλλα και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, καθώς και τον κεντρικό τραπεζίτη της Ένωσης Μάριο Ντράγκι - η τρόικα εν ολίγοις σχεδόν στο πιο υψηλό επίπεδό της.

Σε αυτή τη φάση καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στα βασικά ζητήματα των διαφωνιών, που έχουν εκφραστεί και μάλλον αυτό το ξέρουν όλοι. Το ζητούμενο, σύμφωνα και με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, είναι εάν θα ανοίξει ο δρόμος, ενα μονοπάτι έστω, για μια μεγαλύτερη σύγκλιση αύριο στη σύνοδο και μια οριστική συμφωνία τη Δευτέρα στο τακτικό Εurogroup.

Η αισιόδοξη προσέγγιση λέει αυτό ακριβώς και μάλιστα φορείς της άποψης αυτής ειναι μεταξύ άλλων στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σαν τον Νίκο Παππά, αλλα ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει οτιδήποτε.

Οι πιέσεις αναμένεται να είναι αφόρητες και σίγουρα θα ανοίξουν πολλοί κάποια έστω χαρτιά τους. Ουσιαστικά όμως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι θα αναζητήσουν από σήμερα τα σημεία σύγκλισης και πάντως θα διαφανεί εάν όντως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία ή η πορεία προς τη σύγκρουση ειναι ανεπίστρεπτη.

Σκληρή γραμμή από Αθήνα

Το στίγμα της Αθήνας φάνηκε χθες τόσο με την ομιλία του πρωθυπουργού που ξεκαθάρισε ότι το Μνημόνιο τελείωσε το βράδυ των εκλογών αλλά και του υπουργού Οικονομικών που δήλωσε: «Αποδεχόμαστε 0% του Μνημνονίου. Δεν θα αποδεχθούμε ούτε μια από τις κόκκινες γραμμές που ενισχύουν την άρνηση της πραγματικότητας και θυσιάζουν Έλληνες χωρίς αιτία, δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση».

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί η άτεγκτη στάση Σόιμπλε που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε «Ή υπάρχον πρόγραμμα ή τέλος» αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα περιθώρια για συμφωνάι σήμερα είναι λιγοστά.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες στη σκληρή γραμμή Σόιμπλε φέρεται να έχει συμπαραταχθεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Και όλα αυτά ενώ από σήμερα τίθεται σε ισχύ το μπλόκο της ΕΚΤ στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων... 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ