Α. Τσίπρας: ''Παίζουν με τη φωτιά όσοι επενδύουν ότι θα αποτύχουμε'' - Β. Φάινμαν: ''Να πληρώσουν τους φόρους τους και οι πλούσιοι Έλληνες'' (βίντεο)

Στη Βιέννη βρέθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου και συναντήθηκε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν, μετά από πρόσκλησή του.

Ο κ. Φάινμαν, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάποιες καλές προσεγγίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η δημιουργία ενός λειτουργικού φορολογικού συστήματος, τονίζοντας ότι αυτά αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τόνισε μάλιστα πως όλα τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να παραμείνουν μέλη της και πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε σχετικά με την αυστριακή πολιτική απασχόλησης και συζήτησε με τον Καγκελάριο της χώρας για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.
 

Επέμεινε μάλιστα στο πρόγραμμα-γέφυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Το σχέδιο μας περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα-γέφυρα από τις 18 του Φλεβάρη μέχρι την 1η του Ιούλη για να έχουμε τον αναγκαίο μεταρρυθμιστικό χρόνο και να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής αλλά και για να γίνει το άνοιγμα των αγορών προς τον ανταγωνισμό με μια αντιολιγοπωλειακή διαδικασία".
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
"Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Φάινμαν για τη δήλωσή του ότι όσοι επενδύουν στην αποτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα πέσουν έξω" υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.
Τόνισε τέλος, ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους και σημείωσε: "Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία".

Οι δηλώσεις του Β. Φάινμαν:

"Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Αυστρίας είναι σχέσεις σε βάθος χρόνου. Έχουμε μια αγαστή συνεργασία σε βάθος χρόνου. Ο κοινός στόχος πρέπει να είναι όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, να παραμείνουν μέλη της Ευρωζώνης. Θέλουμε καλή, στενή, αγαστή συνεργασία. Αν πήραμε το Νόμπελ Ειρήνης, έχουμε μια ευθύνη που πρέπει να μεταφέρουμε για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Σκοπός μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα και να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις.
Τονίσαμε ότι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις. Υπάρχουν ενδοιασμοί και φόβοι που θα ξεπεραστούν. Το ζήτημα είναι ένα.
Ποιος είναι ο νέος δρόμος που τηρεί υποχρεώσεις και το πλαίσιο; Μιλάμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Να πληρώσουν τους φόρους τους και οι πλούσιοι Έλληνες. Να δημιουργηθούν οικονομικές δομές που θα επικεντρωθούν κατά των ατασθαλιών του παρελθόντος. Να υπάρξουν επενδύσεις που προσφέρουν ασφάλεια. Το δημόσιο πρέπει να είναι αποτελεσματικό χωρίς γραφειοκρατία. Να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος Δικαίου. Και αυτό είναι μια κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση, όχι μόνο μια υποχρέωση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η κοινή κίνηση πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Συζητήσαμε, είχαμε μια πρώτη επαφή, σε πολύ καλό κλίμα".
 

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

"Είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συνάντηση. Έχουμε έναν καινούργιο φίλο για να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Φάινμαν για τη δήλωσή του ότι όσοι επενδύουν στην αποτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα πέσουν έξω.
Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, θα πέσουν σύντομα έξω και παίζουν με τη φωτιά. Παίζουν με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη που είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία. Στην Ελλάδα όλο αυτό καλλιεργήθηκε από την πολιτική της ακραίας λιτότητας.
Συμφωνήσαμε με τον Καγκελάριο ότι πρέπει να επανέλθει η ατζέντα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Η νέα κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για την άρση του προγράμματος. Θα θέσουμε σε διαβούλευση στους εταίρους μας το πλάνο μας που δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Θέλουμε να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά αλλά να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το σχέδιο μας περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα-γέφυρα από τις 18 του Φλεβάρη μέχρι την 1η του Ιούλη για να έχουμε τον αναγκαίο μεταρρυθμιστικό χρόνο και να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής αλλά και για να γίνει το άνοιγμα των αγορών προς τον ανταγωνισμό με μια αντιολιγοπωλειακή διαδικασία. Θα έρθουμε σε ρήξη με το παρελθόν της χώρας μιας και δεν έχουμε τις δεσμεύσεις και τα βαρίδια του παρελθόντος. Είμαι αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία μιας και δεν έχουμε ακούσει κάποια σοβαρή εναλλακτική πρόταση από τους εταίρους.

Μέχρι σήμερα η οικονομική ολιγαρχία ήταν στο απυρόβλητο. Η επιλογή του ελληνικού λαού είναι να παύσει αυτό. Οι εταίροι θα συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να έχουμε μια στενή συνεργασία.
Μιλήσαμε τέλος για το ζήτημα της Ουκρανίας και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για άμεση παύση των εχθροπραξιών. Η Ε.Ε. πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την ειρήνη".

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ