Εκτίναξη 11,5 μονάδων για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Επανέρχεται η ηρεμία στην ελληνική αγορά

Εκρηκτική η άνοδος στο χρηματιστήριο καθώς οι προτάσεις για το χρέος αλλά και οι συναντήσεις στις τράπεζες που διατηρούν τον ιδιωτικό χαρακτήρα αποτελούν εφόδια για να αποτιμηθεί η ελληνική αγορά υψηλότερα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Έλληνα υπουργού οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη γίνεται αποδεκτή απο τις αγορές καταρχήν – αν και δεν έχει απαντήσει η Γερμανία επισήμως. Η πρόταση αφορά την ανταλλαγή μέρους του χρέους με ομολογα που θα είναι συνδεδεμένα με την  ανάπτυξη, ενω ένα άλλο μέρος θα είναι ομόλογα εις το διηνεκές (δηλαδή ομόλογα τα οποία θα πληρώνονται τοκοι εις το διηνεκές και όχι κεφάλαιο).

Βασική παράμετρος της πρότασης είναι το γεγονός πως το ελληνικό χρέος θα πληρωθεί στο ακέραιο κι αυτό φυσικά δίνει τα εφόδια για να ξεφύγει η Ελλάδα απο την κρίση χρέους εφόσον τους επόμενους μήνες ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Σε δεύτερο φόντο οι συναντήσεις για τις τράπεζες (η χθεσινή μεταξύ του αντιπροέδρου του κ., Δραγασάκη και του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ, Σάλλα), αλλά και η ομαλή αλλαγή διοίκησης στην τράπεζα Eurobank δίνουν την εικόνα ότι, οι τράπεζες θα πρχωρήσουν με ένα ιδιωτικό χαρακτήρα προκειμένου να αυξηθεί η μετοχική τους αξία και έτσι να αποπληρωθεί ένα σημαντικό μέρος του χρέους.

Ύστερα απο αυτές τις εξελίξεις τα ομόλογα αποκλιμακώνονται στο 10,2% και το χρηματιστήριο πραγματοποιεί ράλι 10% με τον Γενικό Δείκτη να έχει επιστρέψει στις 830 μονάδες.

Η FTSE 25 καταγράφει άνοδο 10% στις 249 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 17,5%.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται κάτω στο 9,4%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου στο 17,4% και του 3ετούς ομολόγου στο 13,6%.

Πρωταγωνίστρια η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 19,80% στα 1,22 ευρώ. Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 17,23% στα 0,619 ευρώ, η Alpha bank στα 0,38 λεπτά με άνοδο 15,15%, η Eurobank στα 0,144 ευρώ και άνοδο 14,46%.

Απο τα υπόλοιπα blue chips ξεχωρίζουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με άνοδο 11% στα 8,61 ευρώ και 8,90 ευρώ αντίστοιχα. Κέρδη 10% γαι την Γεκ στα 2,20 ευρώ και 8% για τον Μυτιληναίο στα 5,94 ευρώ. Με άνοδο 13,60% η Jumbo στα 10,22 ευρώ.

Στα 120 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές με πακέτα 6,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ