Α. Τσίπρας στην Κύπρο: ''Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας''! (Φωτό - βίντεο)

«Δεν θα κάνουμε βήματα στον "αέρα"», τόνισε τη Δευτέρα από την Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και ερωτηθείς σχετικά με το αν θα προχωρήσει η Ελλάδα σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Κύπρο.

«Τα βήματα που θα κάνουμε θα είναι προσεκτικά» είπε, τονίζοντας πως «δεν θα είναι βήματα στον αέρα χωρίς να έχουν μελετήσει τι θα επιφέρουν κάποιες αλλαγές» καθώς, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «όταν θες να κάνεις μία τομή πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή».

Μεταξύ άλλων, κατά τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας είπε πως επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργός να γίνει στην Κύπρο γιατί «μας δένει η ιστορία, αλλά και ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό, με πολύ σημαντικές ικανότητες».

«Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα υποστηρίξει την Κύπρο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

«Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη στη Λευκωσία, ενώ έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η έλευση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις για την ανάπτυξη, ζήτησε να μείνουν  στο παρελθόν τα τρομολαγνικά σενάρια και υπογράμμισε πως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην ΕΕ, αλλά πως χωρίς αυτές «η ΕΕ είναι ακρωτηριασμένη». 

«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθησή του πως όσοι κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς, κινδυνεύουν να διαψευστούν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη πως χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση και τόνισε ότι είναι «αναγκαία εξέλιξη» η αντικατάσταση της τρόικας. 

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο

Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε στην Κύπρο λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. 

Από το αεροδρόμιο, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στη Λευκωσία, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Αργότερα, ο έλληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ακολούθως ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. 

Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του Πρωθυπουργού ο κύπριος πρόεδρος.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Η Λευκωσία είναι ο πρώτος σταθμός της πρώτης περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Ακολουθεί την Τρίτη η επίσκεψη στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι και έπειτα ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ελλάδα καθώς είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ