Πώς ο Α. Τσίπρας αποκλιμάκωσε την υπερένταση που δημιουργήθηκε με Βρυξέλλες μετά τις ψυχρολουσίες Ντάισελμπλουμ-Σουλτς στην Αθήνα

Η αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ημερών μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, άρχισε με αμοιβαίες κινήσεις ένδειξης... καλής θελήσεως, ήδη από χθες το βράδυ. 

  • Η πυροσβεστική παρέμβαση του Α. Τσίπρα
  • Οι απειλές της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες
  • Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα αυτήν την εβδομάδα
  • Οι αντιδράσεις της ΝΔ

__________________________________________

Ο Πρόεδρος του Εurogroup τηλεφώνησε χθες στον έλληνα Πρωθυπουργό, μετά το σκηνικό ρήξης που διαμορφώθηκε κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ, τονίζοντάς του, κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, πως υπήρξε μεν μια ένταση αλλά να μην δοθεί η εντύπωση ότι το επεισόδιο θα παρεμποδίσει την διαπραγμάτευση. 

Τηλεφώνημα δέχθηκε ο κ. Τσίπρας και από τον Martin Schulz, ο οποίος τον ενημέρωσε μετά το δείπνο του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουα Ολάντ, που είχε ως κύριο «μενού» την Ελλάδα, ότι "αναμένουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης" καθώς το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό. 

Ο Πρωθυπουργός παράλληλα επικοινώνησε με τον Mario Draghi προκειμένου να του ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: "Δεν είχαμε και δεν έχουμε πρόθεση να προβούμε σε μονομερείς κινήσεις για το ζήτημα του χρέους". 

Ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η απάντηση του... σούπερ Mario στον Πρωθυπουργό, ήταν: "Το κλίμα στην Ευρώπη είναι καλό", εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα. 

"Πυροσβεστική" παρέμβαση

"Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ", δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πρακτορείο Bloomberg. 

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Και πρόσθεσε: 

«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη». 

H αντίδραση της ΝΔ -  Οι χειρισμοί Τσίπρα είναι επικίνδυνοι για τη χώρα

"Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα", σχολίασε ο Κώστας Καραγκούνης με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, τις οποίες όμως - πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνη - δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο που ο ίδιος το βαφτίζει Μεσοπρόθεσμο. Ο κ. Καραγκούνης σημειώνει ότι την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δηλώνει πλέον αποφασισμένος να αποπληρώσει, μέσω του νέου Μνημονίου μόνο τα δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ και όχι τις υποχρεώσεις μας προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους από τους οποίους όμως ζητά την αλληλεγγύη τους.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ εξήγησε ότι για την αποπληρωμή των δανείων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η καταβολή της δόσης των 7,5 δις την οποία ο πρωθυπουργός δεν θέλει. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται για ριζικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στο πελατειακό κράτος, και για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που σημαίνει, υπογράμμισε, νέο δάνειο για την αποπληρωμή των τόκων. "Πως όμως θα πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όταν μόνο οι άμεσες παροχές του ξεπερνούν τα 12 δις; Πως θα καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος όταν καταργεί την αξιολόγηση και ανακοινώνει την πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα χωρίς ΑΣΕΠ και αξιοκρατία; Τι είδους μεταρρυθμίσεις υπόσχεται όταν ήδη έχει ανακοινώσει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, την ακύρωση του ανοίγματος επαγγελμάτων, την επαναφορά των αιωνίων φοιτητών και τόσα άλλα;", αναρωτήθηκε ο κ. Καραγκούνης.

Στέλεχος ΕΚΤ: Κλείνει η «κάνουλα» για τις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία 

Προειδοποίηση για διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, απηύθυνε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λικάνεν.

«Εμείς (η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα ενεργήσουμε βάσει αυτών... Στην παρούσα φάση, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί ένα είδος λύσης, ειδάλλως δε μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε» επισήμανε ο Λικάνεν, που είναι στέλεχος της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κρυφτεί από τις πραγματικότητες της οικονομίας» τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Σε ερώτημα που του τέθηκε για το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο τραπεζίτης απάντησε:

«Μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους πραγματοποιήθηκε με τους ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας ένα κράτος, κάτι που θα ισοδυναμούσε με διαγραφή μέρους τους χρέους σε αυτήν την περίπτωση» είπε.

Με τον J. C. Juncker θα συναντηθεί την Τετάρτη ο A. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έχει την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούγκερ, έγινε απόψε γνωστό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έτσι , το πλήρες πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την ερχόμενη εβδομάδα, διαμορφώνεται ως εξής:

Την Δευτέρα ο κ . Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Τρίτη την Ρώμη και την Τετάρτη θα μεταβεί διαδοχικά στις Βρυξέλλες και το Παρίσι για τις συναντήσεις του με τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Ολάντ. 

Μπαράζ διεθνών επαφών ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να αναζητήσει συμμάχους, τόσο για μια επωφελή λύση για το χρέος, όσο και στο να υπάρξει «γέφυρα» με σκοπό την χαλάρωση των όρων του προγράμματος.

Διπλό ραντεβού Τσίπρα με Γιούνκερ - Ολάντ την Τετάρτη

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου, ο κ.Τσίπρας θα έχει την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούγκερ, έγινε απόψε γνωστό.
Ετσι , το πλήρες πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την ερχόμενη εβδομάδα, διαμορφώνεται ως εξής: Την Δευτέρα ο κ . Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κύπρο και την Τρίτη τη Ρώμη, όπου θα συνατνηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

Την Τετάρτη θα μεταβεί διαδοχικά στις Βρυξέλλες και το Παρίσι για τις συναντήσεις του με τον κ. Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάν.

Σημειώνεται πως ο Aνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποδέχθηκε πρόσκληση του πρωθυπουργού και θα επισκεφθεί τη χώρα μας, την 11η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι και θα έχει αύριο συνάντηση στην γαλλική πρωτεύουσα με τον Γάλλο ομολόγό του, Μισέλ Σαπέν, μετά από αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο αρχικό πρόγραμμα.

Πηγή: capital - Νίκη Ζορμπά, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ