Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Ο Μ. Ντράγκι «τύπωσε» 1,1 τρισ. ευρώ - Αγορά ελληνικού χρέους μέχρι 12 δισ. μόνο αν αποπληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου!

Σε αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι. Οι αγορές θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015, θα διαρκέσουν τουλάχιστον για ένα χρόνο και θα αφορούν ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, διευκρίνισε ο Μ. Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, οι αγορές θα αφορούν ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση, ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν, όπως τα ελληνικά, τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το ΔΝΤ θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια.

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, το ύψος των αγορών για την Ελλάδα ανέρχεται μέχρι 12 δισ. ευρώ. Οι αγορές ελληνικών ομολόγων θα μπορούν να ξεκινήσουν αφού αποπληρωθεί το ομόλογο του Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου λήγουν τίτλοι 7,5 δισ. ευρώ.

Ο Μ. Ντράγκι «τύπωσε» 1,1 τρισ. ευρώ - Αγορά ελληνικού χρέους μέχρι 12 δισ. μόνο αν αποπληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου! 

Ουσιαστικά η απόφαση αυτή δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα στήριξης και ταυτόχρονα να πληρωθούν οι τίτλοι που λήγουν ώστε να μη μείνει η Ελλάδα στον αέρα.

Θα υπάρχουν όρια 33% ανά εκδότη χρέους και 25% ανά έκδοση, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει καταμερισμό κινδύνου στο 20% για την ΕΚΤ και κατά 80% για τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές.

Οπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι ξεκινώντας τις δηλώσεις του, η ΕΚΤ επιβεβαιώνει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα καταστήσει τον δανεισμό πιο εύκολο. Το σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ισοδυναμεί με 1,1 τρισ.ευρώ.

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Θα υπάρξουν πρόσθετα κριτήρια για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε πως είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016. «Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016» τόνισε.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,05%.

Σημειώνεται ότι με την ανακοίνωση του προγράμματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε κάτω από το 1,15 έναντι 1,1630 νωρίτερα.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης θα δοθούν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα αφού η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη αλλά ελλήφθη κατά πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ