Good News: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σε 5 πόλεις - Καλαμάτα, Τρίπολη, Σπάρτη, Μεγαλόπολη & Αμαλιάδα! (φωτό)

Ξεκινά στο τέλος του μήνα το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα γίνει από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, τη Σπάρτη, τη Μεγαλόπολη και την Αμαλιάδα, ενώ η επίσημη έναρξη του θα γίνει στην Καλαμάτα στις 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος".

Πρόκειται για ένα πανόραμα ντοκιμαντέρ της τελευταίας 5ετίας, χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η ιδέα είχε τη στήριξη πολλών φορέων της Πελοποννήσου, έμεινε όμως - μέχρι στιγμής - χωρίς τη βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας.

Στην Καλαμάτα οι προβολές και οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας "Αλέξανδρος Κουμουνδουρος", στην Τρίπολη στο Μαλλιαροπούλειο, στη Σπάρτη και στη Μεγαλόπολη στο Πνευματικό Κέντρο, στην Αμαλιάδα στο σινεμά της πόλης. Στην τελετή έναρξης στην Καλαμάτα θα παρουσιαστεί και μια χορογραφία από τη Ναυσικά Πέππα - Τριαντάρη, ενώ το διάστημα 5 - 7 θα γίνει διάλεξη. Το κτήριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας δεν παραχωρήθηκε στο Φεστιβάλ, όπως πέρυσι, αλλά ούτε και το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το οποίο και ζητήθηκε. Οι διοργανωτές σε ερώτηση της "Ε" είπαν πως μέχρι τώρα δεν είχαν κάποια συνεργασία ή βοήθεια από το Δήμο, αλλά ελπίζουν πως αυτό θα αλλάξει.

Καλαμάτα

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής χθες ο Θανάσης Κυριαζόπουλος στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο "Rex" είπε πως ένα μεγάλο όραμα γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς. "Η Τζίνα Πετροπούλου βρήκε τις δυνάμεις και μεταλαμπάδευσε σε όλους εμάς και στις άλλες πόλεις της Πελοποννήσου το όραμα για το Φεστιβάλ, του οποίου οι ετοιμασίες ξεκίνησαν από το Μάρτιο του προηγούμενου έτους. Οι εκλογές μετατόπισαν την ημερομηνία για λίγες μέρες μετά και λόγω αυτού του γεγονότος δεν μπορούν να έρθουν κάποιοι καλεσμένοι από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Θα επισκεφθούν όμως την Καλαμάτα στο επόμενο διάστημα" διαβεβαίωσε ο κ. Κυριαζόπουλος.

Τρίπολη

Πιο αναλυτικά, το Φεστιβάλ θα γίνει σε 5 πόλεις, θα περιλαμβάνει 4 ενότητες, απευθύνεται σε 490.000 κατοίκους, θα παρουσιάσει 43 Ελληνικά ντοκιμαντέρ και 29 ξένα και θα έχει ως καλεσμένους σημαντικές προσωπικότητες του χώρου από το παγκόσμιο στερέωμα. Σκοπός του είναι να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου συνεργαζόμενοι φορείς είναι οι: Φεστιβάλ Κέρκυρας (Be there Corfu Animation Festival),  Comicdom Press, Ελληνική Εταιρία Σκηνοθετών, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης, Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ "Αγών", Φιλοτεχνικός Ομιλος Τρίπολης, Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, Αυτοσχέδια Σκηνή, Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Δήμου Σπάρτης. Συνδιοργανωτές είναι οι: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, Δήμος Τρίπολης, Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Ηλιδας. Η ιδέα είναι υπό την αιγίδα: Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμου Σπάρτης, Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, Γαλλικού Ινστιτούτου. Ο κ. Κυριαζόπουλος ευχαρίστησε επίσης για τη συνεργασία τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και τους Μάριο Αθανασόπουλο, Δημήτρη Σαρρής, Βασιλική Σακκά. Μεγάλοι χορηγοί είναι το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη, το Κέντρο Αποκατάστασης Αρκαδίας "Παλλάδιο" και το Κέντρο Κινηματογράφου.

Σπάρτη

Μεγαλόπολη

Αμαλιάδα

Με τη σειρά της η σκηνοθέτις Τζίνα Πετροπούλου "ψυχή" του Φεστιβάλ είπε πως πέρυσι η διοργάνωση ξεκίνησε ως "Πανόραμα" και φέτος συνεχίζει, χωρίς διαγωνιστικό κομμάτι. "Η χαρά μας δεν περιγράφεται, το Φεστιβάλ φέτος επεκτάθηκε και του χρόνου θέλουμε να φτάσει σε ακόμη περισσότερες χώρες και χωριά. Ολες οι ταινίες είναι ισότιμες και θα γίνουν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, master class, σεμινάρια. Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές που βοήθησαν και βοηθούν" σημείωσε η κ. Πετροπούλου δίνοντας το λόγο στη σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα. Η κ. Φλέσσα στάθηκε στο κενό που έχε δημιουργήσει στην Ελληνική δημιουργία το κλείσιμο της ΕΡΤ, μέσα από την οποία γίνονταν εξαιρετικές παραγωγές ντοκιμαντέρ. Τόνισε πως ελπίζει το κενό αυτό να καλυφθεί σύντομα γιατί "υπάρχουν εκεί έξω χιλιάδες ιστορίες που περιμένουν να ειπωθούν και γιατί οι σκηνοθέτες ποτέ δε θα πάψουν να αναζητούν στη σκοτεινή πλευρά των φαινομένων".

Πηγή: Eleutheriaonline.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ