Ο Ντράγκι θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων; Γιατί το πακέτο της ΕΚΤ... ταράζει την Αθήνα τρία 24ωρα πριν τις εκλογές!

Θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο «πακέτο Ντράγκι» για την αγορά κρατικών ομολόγων και εάν ναι υπό ποιους όρους; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί, εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγών, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, τρία μόλις 24ωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα.

Κυρίαρχη αίσθηση, που μεταφέρουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη, είναι ότι το πιθανότερο είναι τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, εφόσον όμως η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται βέβαια πως το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης έχει λάβει παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου και μένει να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου.

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου - Ημερησία

Σε κάθε περίπτωση, αναμένοντας την ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η αγωνία στο ελληνικό στρατόπεδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ιδίως υπό το βάρος διαροών στον ξένο Τύπο, και ειδικότερα στο γερμανικό, που έκαναν λόγο για εξαίρεση της Ελλάδας από το πακέτο Ντράγκι. Κάτι που θα αποτελούσε «κτύπημα» σε μια πολύ κρίσιμη καμπή, από όλες τις απόψεις. Είναι ξεκάθαρο ότι εάν η Ελλάδα εξαιρούνταν, αυτόματα θα διαχωριζόταν από το «κλαμπ» των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, όταν μάλιστα ο ίδιος ο κ. Ντράγκι έχει δηλώσει πως όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τη στηρίζει. Παράλληλα, πρόκειται για τη χώρα που έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στο ΑΕΠ της, το οποίο έχει μειωθεί κατά περίπου 25%, ενώ είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινείται στα επίπεδα του 9,5%, κατά πολύ υψηλότερα από τις αποδόσεις των ιρλανδικών και των πορτογαλικών ομολόγων.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Ντερ Σπίγκελ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ επειδή τα ομόλογά της έχουν πολύ χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Παράλληλα, υποστηρίζει πως η ΕΚΤ προσανατολίζεται να κάνει τις αγορές ομολόγων χωρίς να αναλαμβάνει η ίδια το ρίσκο, αλλά να το μετακυλίει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης ΕΚΤ για την αγορά ελληνικών ομολόγων, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για ακατάσχετη κινδυνολογία. «Ο Αντ. Σαμαράς έδωσε επί χρόνια στην Ευρώπη και δίνει και σήμερα μάχη να επιτευχθεί η ποσοτική χαλάρωση που ανακοίνωσε προ διμήνου ο κ. Ντράγκι και να περιληφθεί σε αυτή και η χώρα μας», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Σπυράκη, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ