Δραγασάκης: ''Δεν θα κυβερνήσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο'' - Σπυράκη: ''Ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί ότι θα οδηγήσει την χώρα σε χρεοκοπία''!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ για τα ζητήματα της οικονομίας, με την Κουμουνδούρου και τα αρμόδια στελέχη του κόμματος να επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι αντικρουόμενες δηλώσεις προκαλούν σύγχυση στην εκλογική βάση για το κυβερνητικό του πρόγραμμα σε κρίσιμα θέματα.

Έτσι ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως μελλοντικός “τσάρος” της ελληνική οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε να αποδραματοποιήσει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με αφορμή την προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) λέγοντας ότι δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στα πλαίσια του ευρωσυστήματος".

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη λοιπόν που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84. ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η δραματοποίηση της κατάστασης ή η πρόκληση πανικού, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν που παρατείνει την ισχύ, μέχρι τις 30/6/2015, των κρατικών εγγυήσεων στα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι εν λόγω τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή άλλες πηγές.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους και πιστωτές, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως θα απαιτηθεί ορισμένος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθούν αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαίο να έχει βρεθεί μια λύση μέχρι τον Ιούλιο οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα ούτε να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες αλλά δεν θα κυβερνήσουμε και με το πιστόλι στον κρόταφο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για παγίδα που έχει στηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα προκειμένου η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μέσα σε ιδιαίτερα στενά χρονικά πλαίσια και με την πλάτη στον τοίχο.

«Πρέπει να καταλάβουν ορισμένες δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, «πως έχουμε δημοκρατία και ο λαός με την ψήφο του έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίζει για αλλαγή πολιτικής» σημείωσε.

Για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ανέφερε πως τα προβλήματα είναι γνωστά αλλά οι εξελίξεις είναι υπό έλεγχο και πρόσθεσε «Όποιος θέσει ζήτημα αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων θα κινδυνολογήσει».

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, δήλωσε πως έχει ήδη γίνει ο βασικός σχεδιασμός που προβλέπει τα εξής:

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από έναν άλλο φόρο ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο και με προσδοκία άντλησης εσόδων της τάξης του 1,2-1,5 δις. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα μισά από εκείνα που προβλέπει η σημερινή κυβέρνηση με τον ΕΝΦΙΑ. Οι ακριβείς ρυθμίσεις θα αποφασιστούν μετά από κοινωνικό διάλογο και αφού τεθεί το ζήτημα της ανταποδοτικότητας του φόρου.
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη φορολογική πολιτική, άμεσος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των ήδη θεσμοθετημένων φορολογικών συντελεστών προκειμένου να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ που κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε τέλος πως βασικός στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η απομείωση του δημόσιου χρέους και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν και θα αναζητηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα.

«Το χρέος πρέπει να γίνει κοινωνικά βιώσιμο» σημείωσε χαρακτηριστικά κάτι, που όπως ανέφερε, αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι σε διεθνές επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την πραγματοποίηση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αφού σημειώνει ότι έχουμε διανύσει τα 2/3 της προεκλογικής περιόδου και "η ΝΔ εξακολουθεί να κρύβεται και να κάνει πολιτική με τα υποπροϊόντα της μονταζιέρας", τονίζει ότι “Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα πραγματικά προβλήματα και ρωτά:

- Γιατί ο κ. Σαμαράς δεν υιοθετεί την πρόταση της Ιρλανδίας για τη διενέργεια έκτακτης συνόδου Κορυφής για το χρέος;

- Γιατί δεν υποστηρίζει, όπως ο κ. Αβραμόπουλος, τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας;

- Γιατί δεν συντάσσεται με τον κ. Ντράγκι που προτίθεται να ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά, αντίθετα, επιλέγει την κινδυνολογία.

"Η ΝΔ με τον ΕΝΦΙΑ θυμίζει το δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δέσμευση ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καταγγέλλει τη ΝΔ για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. από τους πλειστηριασμούς" ανέφερε.

Εν τω μεταξύ η Κουμουνδούρου αναδεικνύει σήμερα μια ακόμα δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που αποδομεί την εκστρατεία φόβου και ψεύδους της ΝΔ, όπως ισχυρίζεται, και συγκεκριμένα του κ. Σούλτς, προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, στο Canal Plus όπου δήλωσε ότι “τα (μνημονιακά) μέτρα αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και δεν επιβλήθηκαν” από τους Ευρωπαίους και ότι αυτή η “ανυπόφορη” πολιτική πρέπει να “αλλάξει”.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη, δήλωσε ότι ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε χωρίς περιστροφές ότι το κόμμα του σχεδιάζει να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία.
«Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι μπορεί να μην πληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου και του Αυγούστου. Η πιο κυνική ομολογία για την καταστροφή της χώρας από τα πλέον αρμόδια χείλη», τόνισε η κ. Σπυράκη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ