Ο καλός μεταβολισμός είναι φύλακας - άγγελος για την υγεία μας!

Νέα δεδομένα αναφορικά με την προστασία που παρέχει ο καλός μεταβολισμός έναντι πολλών ασθενειών ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation.

 Σύμφωνα με αυτή οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον κατέδειξαν ότι ακόμα και τα παχύσαρκα άτομα πολλές φορές δεν κινδυνεύουν να παρουσιάσουν διαβήτη ή καρδιοπάθειες αν ο μεταβολισμός του λειτουργεί σωστά.Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ερευνητικής μελέτης Dr Samuel Klein, το 25% των παχύσαρκων ανθρώπων δεν έχουν μεταβολικές επιπλοκές. Έτσι πολλοί νόσοι που συνοδεύονται από την παχυσαρκία όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια κ.α. δεν θα παρουσιαστούν πότε σ’ αυτά τα άτομα. Αντίθετα άτομα που ο μεταβολισμός τους δεν λειτουργεί σωστά έχουν προδιάθεση να παρουσιάσουν ένα από τα 60 νοσήματα που συνδέονται με την παχυσαρκία.


Ο Δρ Klein και η ομάδα του μελέτησαν 20 παχύσαρκους, από τους οποίους ζητήθηκε κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, να πάρουν βάρος, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος που το επιπλέον βάρος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους. Πριν την έναρξη της μελέτης οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για να γνωρίζουν οι ειδικοί τις τιμές του σακχάρου αίματος, το λίπος του ήπατος κ.λπ. και στη συνέχεια ένας διαιτολόγος τους παρακολουθούσε να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού από εστιατόρια fast food.Όπως επεσήμανε ο Δρ. Klein, στόχος της μελέτης ήταν οι συμμετέχοντες να καταναλώνουν 1.000 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα μέχρι να αποκτήσουν 6% επιπλέον του σωματικού τους βάρους και όπως ανέφερε ήταν το ίδιο δύσκολο να πάρουν κιλά όπως το να χάσουν.


Όσοι ήταν σχετικά υγιείς πριν αρχίσει η μελέτη, δεν παρουσίασαν αύξηση κανενός παράγοντα κινδύνου, αντίθετα όσα άτομα ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου πριν την ένταξή τους στην έρευνα, παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση από τη στιγμή που απέκτησαν επιπλέον βάρος. Μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη, οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ώστε να χάσουν όλα τα κιλά που πήραν για τις ανάγκες της έρευνας.Οι ερευνητές παρότι παραδέχονται ότι η κατανόηση της παχυσαρκίας είναι ακόμα εξαιρετικά δύσκολη και έχει μπροστά της μέλλον για να αναλυθεί, διαπίστωσαν ότι κάποια άτομα, παρά το γεγονός ότι ήταν παχύσαρκα, είχαν φυσιολογικό μεταβολισμό. Είχαν δηλαδή τη δυνατότητα να μεταβολίσουν το επιπλέον βάρος με έναν πιο υγιεινό τρόπο από ό, τι εκείνοι που είχαν αργό ή ασταθή μεταβολισμό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ