Παρίσι: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ομήρων στο παντοπωλείο - «Ο Κουλιμπαλί δεν φοβόταν να πεθάνει - Θα ήταν η αμοιβή του»

Με τη Γαλλία να μην μπορεί να συνέλθει από τον εφιάλτη που έζησε, έρχονται στο φως συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν στο εβραϊκό παντοπωλείο την ώρα που εισάβαλε στο κατάστημα.

 

Οι περιγραφές για τις ώρες που έζησαν κάτω από τις απειλές του τρομοκράτη συγκλονίζουν, την ώρα που όλοι αναφέρουν ότι ο Κουλιμπαλί ήταν αποφασισμένος να πεθάνει. Παράλληλα μαρτυρες τονίζουν πως όλη την ώρα που κρατούσε ομήρους, ο Κουλιμπαλί μιλούσε στο κινήτό του τηλέφωνο με άλλους συνεργούς του, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν μιλούσε με τους δύο δράστες του μακελειού στη Charlie Hebdo ή με κάποιους άλλους.

Το τελευταίο ενδεχόμενο ανησυχεί ακόμη περισσότερο την αστυνομία διότι αν ισχύει αυτό, σημαίνει πως και άλλοι ομοϊδεάτες τους είναι έτοιμοι για όλα...

Ένας από τους επιζήσαντες, ο Μικαέλ Μπ. ήταν μέσα στο μαγαζί όταν εισέβαλαν ο Κουλιμπαλί και η Μπουμεντιέν μαζί με τον τριών ετών γιό του. Περιγράφει πως ένας από τους ομήρους επιχείρησε να αρπάξει το όπλο που ο 32χρονος δράστης είχε αφήσει κοντά σε ένα από τα ταμεία και να τον πυροβολήσει. Αλλά συνειδητοποίησε πως ο Κουλιμπαλί είχε αφήσει εκεί το όπλο γιατί αυτό δεν λειτουργούσε. Ο δράστης δεν είχε κανέναν ενδοιασμό: εκτέλεσε τον όμηρο μπροστά στα έντρομα μάτια των υπολοίπων!

«Πήγαινα στα ταμεία όταν άκουσα ένα δυνατό μπαμ. Αρχικά πίστεψα πως ήταν ένα πυροτέχνημα. Γυρνώντας όμως είδα έναν μαύρο άνδρα με δυο Καλάσνικοφ και κατάλαβα τι γινόταν. Άρπαξα τον γιο μου και έτρεξα στο πίσω μέρος του καταστήματος. Μαζί με άλλους κατεβήκαμε μια σκάλα και φτάσαμε στο υπόγειο. Μπήκαμε σε ένα από τα δυο ψυγεία αλλά η πόρτα δεν έκλεινε. Μερικά λεπτά μετά, μια υπάλληλος στάλθηκε από τον δράστη να μας πει να ανέβουμε πάνω αλλιώς θα γινόταν μακελειό. Αρνήθηκα αλλά ο γιος μου άρχισε να πανικοβάλλεται. Η υπάλληλος επέστρεψε μετά από μερικά λεπτά και τότε αποφάσισα να την ακολουθήσω.

Στον πάνω όροφο, ένας άνδρας ήταν μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ο δράστης μας συστήθηκε. Ήταν περίεργα ήρεμος. Μας είπε: "Είμαι ο Αμεντί Κουλιμπαλί, από το Μάλι και Μουσουλμάνος. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος.

Μας ανάγκασε να αφήσουμε τα κινητά μας στο πάτωμα και περπατούσε στο μαγαζί δικαιολογώντας τον εαυτό του. Ξαφνικά, κάποιος προσπάθησε να πάρει ένα όπλο που είχε αφήσει ο δράστης στο ταμείο αλλά δεν λειτουργούσε. Εκείνος γύρισε και τον εκτέλεσε, σκοτώνοντάς τον ακαριαία».

Ο ίδιος άνθρωπος περιγράφει πως κατάφερε να επικοινωνήσει με την αστυνομία χωρίς να τον δει ο Κουλιμπανί. «Ο αστυνομικός μου είπε να είμαστε έτοιμοι για την επίθεση, η οποία θα γινόταν σύντομα. Και πως τότε, θα έπρεπε να πέσουμε στο πάτωμα».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα: «Ήταν σαφές ότι ο δράστης ήταν έτοιμος να πεθάνει. Έλεγε πως θα ήταν η ανταμοιβή του. Είχε ένα όπλο σε κάθε χέρι. Ξαφνικά, άρχισε να προσεύχεται. Το κινητό μου ήταν ανοιχτό και η αστυνομία το άκουσε. Μερικά λεπτά μετά, έγινε η επιχείρηση».

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, ο Κουλιμπανί σκότωσε δυο ανθρώπους αμέσως μόλις μπήκε στο κατάστημα και τρόμαξε τους ομήρους λέγοντας τους πως "δεν φοβάμαι να πεθάνω. Ή θα πεθάνω ή θα πάω στη φυλακή για 40 χρόνια". Όπως είπε μια από τους ομήρους "ήξερε πως ήταν η τελευταία του μέρα".

Ο νεαρός Lassana Bathily από το Μάλι είναι ένας από τους ταμίες που εργάζονται στο εβραϊκό παντοπωλείο όπου το μεσημέρι της Παρασκευής εισέβαλε ο Αμεντί Κουλιμπαλί, είναι ο ήρωας που έσωσε 15 ανθρώπους: τους έκρυψε σε ένα από τα ψυγεία του καταστήματος!

«Πήγα στην κατάψυξη και άνοιξα την πόρτα. Είδα πολλούς ανθρώπους. Τους είπα θα μείνετε εδώ και θα κάνετε ησυχία». Τον άκουσαν. Και σώθηκαν.

Όλοι τους, όταν τελείωσε η ομηρία, τον ευχαρίστησαν. Δεν ήταν μόνο ότι τους έσωσε τη ζωή. Τους έκανε να εμπιστευτουν ξανά ο ένας τον άλλο, ανεξάρητητα από το χρώμα και τη θρησκεία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ