Charlie Hebdo: Kομάντος, ελικόπτερα και επίλεκτες δυνάμεις στο κατόπι των δραστών - Εγκατέλειψαν το όχημά τους 80 χλμ πριν το Παρίσι

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των γαλλικών αρχών, καθώς σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας τις οποίες επικαλούνται γαλλικά μέσα, ιδιοκτήτης βενζινάδικου στην Aisne, στη βόρεια Γαλλία, «αναγνώρισε επισήμως» τους δυο εκτελεστές που αιματοκύλησαν την εφημερίδα Charlie Hebdo, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.

Στην Πικαρδία, στη βόρεια Γαλλία, εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης οι δύο ύποπτοι ως δράστες της φονικής επίθεσης στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo.

Tα δύο αδέλφια, Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, που σκόρπισαν τον θάνατο χθες στην «καρδιά» του Παρισιού αναγνωρίστηκαν από τον διευθυντή ενός πρατήριου καυσίμων κοντά στο Βιλιέ-Κοτερέ, το οποίο προσπάθησαν να ληστέψουν. 

Ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε τις αρχές και περιπολικά έσπευσαν στο σημείο. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ακούστηκαν και πυροβολισμοί στο κατάστημα καθώς και ότι οι δράστες φορούσαν κουκούλες, πως επέβαιναν σε ένα γκρι Renault Clio και ότι ήταν βαριά οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών.

Οι δυο δράστες Σερίφ και Σαϊντ Κουασί, 32 και 34 ετών, επέβαιναν σε ένα Renault Clio με πλαστές πινακίδες και φορούσαν κουκούλες. Όπλα διακρίνονταν στο πίσω μέρος του οχήματος.
«Οι δυο άνδρες φορούν κουκούλες, έχουν καλάσνικοφ και ρουκετοεκτοξευτήρες» δηλώνει πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Le Point και της εφημερίδας Le Parisien, οι δυο τρομοκράτες έκλεψαν βενζίνη και τρόφιμα από το βενζινάδικο περίπου στις 10.30 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) και κατευθύνθηκαν προς το Παρίσι.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της αστυνομίας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο έχει αποκλειστεί και δρόμος στην περιοχή Βοσιέν.

Παραδόθηκε στην αστυνομία ο 18χρονος

Στα χέρια της γαλλικής Αστυνομίας βρίσκεται ο νεότερος από τους τρεις υπόπτους για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου της εισαγγελίας του Παρισιού, ο νεαρός παραδόθηκε στις Αρχές.

Live εικόνα από το FRANCE24

Πρόκειται για τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση μαζί με τους καταζητούμενους αδερφούς Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών αντίστοιχα. Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως ο 18χρονος παραδόθηκε στην Αστυνομία αφού είδε το όνομά του να αναφέρεται σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. 

Live εικόνα από το SkyNews

Η γαλλική αστυνομία έδωσε επίσημα στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δύο δραστών που πλέον καταζητούνται και που εικάζεται πως ήταν οι ένοπλοι εκτελεστές. Πιστεύεται πως είναι βαριά οπλισμένοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή στην εφημερίδα Le Monde.


Οι δράστες είναι: 
- ο Said Kouachi γεννηθείς το 1980
- ο Chèirf Kouachi γεννηθείς το 1982 και
- ο Hamyd Mourad γεννηθείς το 1996

Να σημειωθεί πως ο 18χρονος παραδόθηκε στην Ααστυνομία αφού είδε το όνομά του να αναφέρεται σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Ο νεαρός, φέρεται να παραδόθηκε στις Αρχές στο τμήμα της βορειοανατολικής κωμόπολης Σαρλβίλ-Μεζιέρ, όπου αργά το βράδυ της Τετάρτης έλαβε χώρα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Νωρίτερα, επιχείρηση στη βορειοανατολική πόλη της Ρεν στο Παρίσι πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο AFP, η αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών εκτελεστών που το πρωί της Τετάρτης γάζωσαν τα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και δολοφόνησαν 12 άτομα (τον διευθυντή του περιοδικού, τρεις σκιτσογράφους, τέσσερις δημοσιογράφους, τον θυρωρό του κτηρίου, έναν προσκεκλημένο καθώς και δύο αστυνομικούς).

Πάνω από τη συνοικία πέταξε ελικόπτερο της αστυνομίας και σύμφωνα με πληροφορίες κατέφθασαν και ειδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι έρευνες των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας επικεντρώθηκαν στην εν λόγω συνοικία της βορειοδυτικής Γαλλίας καθώς εκεί φαίνεται πως είχαν διαφύγει οι δράστες. 

Η Ρεν εντοπίζεται 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού, όπως αναφέρει η Le Monde.

Το χρονικό της επίθεσης
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις. Φορούσαν μαύρες κουκούλες και εισέβαλαν γύρω στις 11:30 το πρωί στα γραφεία του περιοδικού και άρχισαν να γαζώνουν με καλάσνικοφ τους παριστάμενους, κυρίως εργαζόμενους.

Οι δράστες εκτελούν αστυνομικό και διαφεύγουν / Βίντεο ντουκουμέντο από την επίθεση
Σε βίντεο που επικαλείται το κανάλι BFM TV και ανέβηκε στο διαδίκτυο, οι ένοπλοι ακούγεται να φωνάζουν: «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη! Ο Αλάχ είναι μεγάλος! Σκοτώσαμε το Charlie Hebdo!».


Σύμφωνα με πληροφορίες της Figaro, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην είσοδο των γραφείων και δεν ανέβηκαν στους ορόφους. Όπως γράφει η Parisien, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν καλά προετοιμασμένη, αφού έγινε ώρα που ήταν παρόντες όλοι οι δημοσιογράφοι και οι δράστες φέρεται να φώναζαν τα θύματα με τα ονόματά τους προτού τους εκτελέσουν. Κάποιοι από τους εργαζόμενους ανέβηκαν στην ταράτσα προκειμένου να γλιτώσουν. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψαν στο βόρειο Παρίσι και στη συνέχεια έκλεψαν ένα δεύτερο. 

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έχει στηθεί για τον εντοπισμό και την σύλληψη των τριών δραστών. Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται ο κεντρικός τομέας του Παρισιού (Ile-de-France) και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσων ενημέρωσης και στα μέσα μεταφοράς. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρντ Καζνέβ δήλωσε, μιλώντας την ώρα που λάμβανε χώρα ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι, ότι όλη η γαλλική επικράτεια έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού μετά την επίθεση. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει ζητηθεί από όλους τους εισαγγελείς να ληφθούν όλες οι προφυλάξεις για να προστατευθούν τα συγκροτήματα Τύπου, οι πολιτιστικοί θεσμοί και οι δημόσιοι χώροι. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σε τόπους λατρείας, καταστήματα, γραφεία μέσων ενημέρωσης και στα μέσα μεταφοράς.

Το Charlie Hebdo έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν σατιρικά καρτούν με τον Μωάμεθ κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο. Το 2011 είχε πραγματοποιηθεί στα γραφεία του περιοδικου βομβιστική επίθεση. Το τελευταίο tweet του περιοδικού ήταν ένα σκίτσο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Tι ήξεραν οι Αρχές για τη δράση των 2 καταζητούμενων αδερφών!

 

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μικρότερος εκ των δύο αδελφών που καταζητούνται αυτή την ώρα και ονομάζεται Σερίφ, είχε συλληφθεί το 2008 για συμμετοχή σε ένα δίκτυο, το οποίο προετοίμαζε νέους για να τους στείλει στο Ιράκ και τη Συρία ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Μάλιστα ο ίδιος συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία την ώρα που ήταν έτοιμος να φύγει για τη Συρία. Είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση με 18μηνη αναστολή ωστόσο όπως φαίνεται για έξι χρόνια είχε κάνει τα πάντα ώστε να αποκοιμίσει τις Αρχές και να βγει από το στόχαστρο και την παρακολούθηση της αστυνομίας με τραγικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο αδέλφια είχαν γεννηθεί στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού και πριν τη σύλληψη του ενός είχαν προφίλ μικροκακοποιών, οι οποίοι ωστόσο ριζοσπαστικοποιήθηκαν ασπαζόμενοι τα κηρύγματα των φανατικών του Ισλάμ.

Στο δίκτυο που οργάνωνε την αποστολή Γάλλων μουσουλμάνων στο Ιράκ και τη Συρία συμμετείχαν συνολικά 10 άτομα από το Παρίσι, ενώ ορισμένοι εξ αυτών είχαν ομολογήσει κατά την διάρκεια της κράτησής του ότι είχαν εκπονήσει και σχέδια τρομοκρατικών ενεργειών στη Γαλλία.


Η λίστα των θυμάτων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», τα θύματα της επίθεσης είναι οι:

- Jean Cabut, (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Cabu), σκιτσογράφος


- Georges Wolinski, σκιτσογράφος


- Stéphane Charbonnier, (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Charb), σκιτσογράφος


- Bernard Verlhac ((καλλιτεχνικό ψευδώνυμοTignous), σκιτσογράφος
- Philippe Honoré (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Honoré), σκιτσογράφος


- Bernard Maris, δημοσιογράφος και οικονομολόγος
- Mustapha Ourrad, διορθωτής
- Elsa Cayat, δημοσιογράφος και ψυχολόγος
- Frédéric Boisseau, θυρωρός
- Ahmed Meradet, αστυνομικός
- Franck Brinsolaro, αστυνομικός
- Michel Renaud, επισκέπτης και πρώην αξιωματούχος του δήμου

Πηγές: Le Monde, Dailymail, AFP, Le Parisien

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ