Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

FAZ: Ένα Grexit θα κοστίσει στη Γερμανία περισσότερα από ένα κούρεμα χρέους!

Περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα κόστιζε στην Γερμανία ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ποσό μικρότερο από όσο θα κόστιζε στην Γερμανία μια ελληνική στάση πληρωμών ή ένα Grexit, σύμφωνα με την Frankfurter Allegmeine Zeitung, η οποία επικαλείται την εκτίμηση του οικονομολόγου του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γιενς Μπόιζεν-Χογκρέφε.

 

Η εφημερίδα, σε ανάρτηση απόψε στην ηλεκτρονική σελίδα της, επισημαίνει ότι ο υπολογισμός αυτός αφορά κούρεμα, το οποίο θα έφερνε το ελληνικό χρέος από το 175% του ΑΕΠ στο 90%. "Εάν η Ελλάδα δεν εξυπηρετούσε πλέον το χρέος της, το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο", αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών Ifo του Μονάχου υπολογίζει ότι οι απώλειες για την Γερμανία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη.

"Εάν η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα και φύγει από το ευρώ, θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αναμένει μια απώλεια ύψους έως και 76 δισεκατομμυρίων ευρώ", σημειώνει ο καθηγητής Οικονομίας του Ifo Τίλο Βολμερσχόιζερ.
Βερολίνο: Καμία αλλαγή πορείας έναντι της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση, ανέφερε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της όπου αναρτώνται οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι δεν προβλέπεται "Καμία αλλαγή πορείας έναντι της Ελλάδας":

"Βοήθεια έναντι προσπάθειας της ίδιας (ενν. της χώρας)", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ ότι είναι το μότο της γερμανικής κυβέρνησης για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πάντα εργαστεί από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει την Ευρωζώνη και μάλιστα με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Από την αρχή της διαχείρισης αυτής της κρίσης, υπήρχε η θεμελιώδης αρχή ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προσέφεραν σημαντική αλληλεγγύη και θα παρείχαν ουσιαστική βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, επομένως πχ την Ελλάδα και ότι σε ανταπόδοση αυτές οι χώρες θα προχωρούσαν σε μεγάλες δικές τους προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις. Βοήθεια έναντι ιδίων προσπαθειών - αυτή είναι η βάση της συνεργασίας των τελευταίων ετών και αυτή θα παραμείνει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ την Δευτέρα 5.1.2015.
Η Ελλάδα έχει επιτύχει αναγνωρίσιμη πρόοδο στην σταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αλλαγή πορείας της Γερμανίας η οποία να αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Ζάιμπερτ".

Στο δεύτερο μέρος της ανάρτησης, υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες", αναφέρεται: "Όπως έχει ήδη τονιστεί πολλές φορές, η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από μια νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα τηρηθούν οι συναφθείσες συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την παροχή πιστώσεων προς την σταθεροποίηση του ελληνικού προϋπολογισμού.

Ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε περαιτέρω ότι η γερμανική κυβέρνηση σέβεται φυσικά τις δημοκρατικές αποφάσεις της χώρας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Μια ανάμιξη στον προεκλογικό αγώνα είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει.
Παρεμπιπτόντως, το ευρώ έχει αποδειχθεί ως σταθερό και ελκυστικό νόμισμα. Ο Ζάιμπερτ επισήμανε την ένταξη από την 1η Ιανουαρίου της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη. Με αυτήν η Ευρωζώνη αριθμεί 19 μέλη".

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ