Η «Σιδηρά Κυρία» αγαπούσε τα καλλυντικά Clinique, λάτρευε τα Χριστούγεννα, αλλά μισούσε τα…παντελόνια-η εξομολόγηση της προσωπικής της βοηθού και φίλης, Cynthia Crawford

Η προσωπική βοηθός και πολύ καλή φίλη της Μάργκαρετ Θάτσερ, Σύνθια Κρόφορντ, εξομολογείται τις «μικρές» στιγμές που έζησε με τη Lady T, τα χρόνια που ήταν στο πλευρό της, με ένα άρθρο της στην Daily mail.

Η προσωπική βοηθός και πολύ καλή φίλη της Μάργκαρετ Θάτσερ, Σύνθια Κρόφορντ, εξομολογείται τις «μικρές» στιγμές που έζησε με τη Lady T, τα χρόνια που ήταν στο πλευρό της, με ένα άρθρο της στην Daily mail :


“Θεωρούσα την Λαίδη Θάτσερ σαν μια πραγματική φίλη μου. Μου έλεγε συνεχώς «Να με λες Μάργκαρετ, αγαπητή Κρόφορντ», αλλά δεν μπορούσα να το κάνω. Για μένα ήταν πάντα η «Κυρία Θ.»-κι αργότερα η «Λαίδη Θ.». Στην Ντάουνιγκ Στριτ ήταν απλά η «Πρωθυπουργός» για μένα.



Το άλλο πρόσωπο όμως, αυτό της προσωπικής της ζωής, ήταν που γνώριζα καλύτερα. Γνώρισα τον ανθρωπισμό της. Ήμουν εκεί όταν έκλαψε για τους στρατιώτες μας που σκοτώθηκαν στα Νησιά Φόκλαντς.

It was the private face of Lady T that I knew best. I saw her humanity. I was with her when she wept privately for our soldiers killed in the Falklands. Γονάτισα πίσω της όταν-αδιάφορη για τη δική της «συνάντηση» με το θάνατο-προσευχηθήκαμε μαζί στα κρεβάτια μας για τους συγγενείς των θυμάτων τη νύχτα της βομβιστικής επίθεσης στο Μπράιτον.

Πολλοί νομίζουν ότι η Θάτσερ δεν μιλούσε για τα «μικρά» πράγματα. Κι όμως, εμείς συζητούσαμε για όλα τα…γυναικεία θέματα, από το make up και τα παπούτσια μέχρι τα χτενίσματα. Πάντα παίρναμε μαζί μας γυναικεία περιοδικά μόδας για να τα «μελετήσουμε». Η Θάτσερ ήξερε ακριβώς πως πρέπει να είναι τα ρούχα. Η μητέρα της ήταν μοδίστρα άλλωστε.
Οι πιο αγαπημένες στιγμές ήταν αυτές που περνούσαμε μαζί διαλέγοντας τι ρούχα θα πάρει μαζί της η Πρωθυπουργός στα ταξίδια. Και υπήρχε μετά ένα είδος «πανηγυρισμού» όταν ένα φόρεμα ή ένα σύνολο, είχε πετύχει το «σκοπό» του.



Ήταν το 1987 στη Μόσχα, για μια συνάντηση με τον Γκορμπατσόφ, όταν της πρότεινα μια «αλλαγή της εικόνας» της. «Γιατί να μην κάνουμε ένα δυναμικό ντύσιμο;», είπα. Διάλεξα ένα μαύρο παλτό με βάτες, το οποίο ταίριαξε με ένα γούνινο καπέλο. Έδειχνε υπέροχη.

Η Λαίδη Θάτσερ ήταν εμφατικά κατά των παντελονιών.  Προτιμούσε τις φούστες ακόμη και για κάζουαλ ντύσιμο.  Ακόμη και για ανεπίσημες περιπτώσεις, ντυνόταν και μακιγιαριζόταν άψογα. Της άρεσαν τα καλλυντικά της Clinique, τα οποία ήταν τα πιο κατάλληλα για τη ντελικάτη όψη της.

Δεν ξέρω αν η θέση «προσωπική βοηθός» είναι η καταλληλότερη για το επάγγελμα μου. Με τα χρόνια, εγώ και η Λαίδη Θάτσερ γίναμε έμπιστοι, πολύ καλοί φίλοι.
Περάσαμε μαζί πολλές υπέροχες διακοπές: στη Φλόριντα, στην Γαλλία, στη Νότιο Αφρική και στην Κορνουάλη, όπου το ζεύγος Θάτσερ έμενε με φίλους.



Τα Χριστούγεννα έδινε πάντα ένα δώρο σε κάθε άνθρωπο του προσωπικού της, προσεκτικά διαλεγμένο-και σε μια περίπτωση που θυμάμαι, και τυλιγμένο-από την ίδια. Για τις γυναίκες του προσωπικού, διάλεγε πορσελάνη Crown Derby, κι έγραφε πάντα σε ποιον έδωσε τι, για να μη γίνει «επανάληψη» την επόμενη χρονιά! Τη μια χρονιά μπορεί να ήταν κούπες, την άλλη, πιάτα, κλπ.
Οι άντρες έπαιρναν πένες ή μανικετόκουμπα, συχνά από το κατάστημα δώρων της Βουλής των Κοινοτήτων.
Λάτρευε τα Χριστούγεννα και συνήθιζε να στολίζει η ίδια το δέντρο στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Λαίδη Θάτσερ ήταν μια θαυμάσια Κυρία. Πολύ περισσότερο, ήταν μια μεγάλη φίλη. Με έθλιβε τόσο πολύ που την έβλεπα να καταπίπτει από την αρρώστια. Κάθε φορά που το θυμάμαι, δεν μπορώ να μη δακρύσω. Την αγαπούσα υπερβολικά.”


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ