H αντίστροφη μέτρηση για τις 3 ψηφοφορίες - θρίλερ ξεκινάει: Τοπίο στην ομίχλη 48 ώρες πριν - όλο το ρεπορτάζ!

Η αντίστροφη μέτρηση για τις τρεις ψηφοφορίες-θρίλερ που θα κρίνουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή την προσφυγή στις κάλπες, ξεκίνησε. Κομματικοί επιτελείς και βουλευτές θυμίζουν ...bookers, μόνο που – αυτή τη στιγμή – τη μεγαλύτερη απόδοση τη φέρνει το «ναι».

Κατά τις εκτιμήσεις όλων, εάν στην μεθαυριανή, πρώτη, ψηφοφορία οι θετικές ψήφοι αγγίξουν τις 170 «θα υπάρχει ελπίδα» για τον τρίτο και καθοριστικό γύρο της 29ης Δεκεμβρίου. Στελέχη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι «η Τετάρτη θα δώσει το πολύ 165 ‘ναι’» - οι δεύτεροι μάλιστα θεωρούν «υπεραισιόδοξο» τον αριθμό.

Της Μαρίνας Μάνη - Capital.gr

Κι εκεί που όλοι πόνταραν στα «παρών» για να ανιχνεύσουν πιθανότητες μεταστροφής, σκοντάφτουν στον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος, έχοντας λάβει ως δεδομένο ότι θα υπάρχουν άνω του ενός υποψήφιοι,  δεν προβλέπει... «όχι». Ορίζει δηλαδή ότι ο κάθε βουλευτής είτε θα εκφωνεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου είτε θα δηλώνει «παρών».

Όπερ, δεν θα καταστεί δυνατό να μετρηθεί η δεξαμενή των «αναποφάσιστων» αφού όλοι όσοι δεν ψηφίσουν «υπέρ» θα αθροιστούν στο «παρών»...

Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και... τα σκληρά της διαπραγμάτευσης

Έτσι κι αλλιώς, η κυβερνητική μάχη δίνεται για τα «ναι». Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, μπαίνει σε αυτήν ενεργά ο Αντώνης Σαμαράς: άνοιξε ήδη αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο καλώντας σε συσπείρωση τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις – κυρίως τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, στους οποιους υπενθυμίζει συνεχώς και δημοσίως την πολεμική που οι ίδιοι ασκούσαν στην Κουμουνδούρου μέχρι πρόσφατα.

(Πληροφορίες που τον φέρουν να απευθύνεται προσωπικά σε ορισμένους εκ των βουλευτών με τους οποίους διατηρεί προσωπική επαφή, δεν έχουν επιβεβαιωθεί).

Με αφορμή την έλευση (το απόγευμα) στην Αθήνα του επιτρόπου Pierre Moscovici, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει τριών συσκέψεων σήμερα στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για να «υπενθυμίσει» ότι, στο μεταξύ, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και άρα η Προεδρική εκλογή θα συμβάλλει στην επιτυχή ολοκλήρωσή της.

«Εχθρός» σε αυτή την προσπάθεια είναι... η ίδια η διαπραγμάτευση, καθώς μέσα σε ένα τέτοιο βαρύ πολιτικό κλίμα, αποκαλύπτονται πιέσεις της τρόικας για τα δημοσιονομικά και για τις συντάξεις – εμπλουτίζοντας την φαρέτρα της αντιπολίτευσης. Ο Moscovici αναμένεται να παρέμβει με τρόπο ανάλογο με του προέδρου της Κομισιόν J.C. Juncker («θα προτιμούσα οικεία πρόσωπα στην εξουσία στην Ελλάδα») που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Οι... γαλοπούλες που χαίρονται

Στις «δεξαμενές» της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ απευθύνθηκε χθες και ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά... λιγότερο κομψά: «έχω πραγματικά μείνει έκπληκτος από τον ενθουσιασμό όχι βουλευτών αλλά κομμάτων, που ξέρουν ότι κινδυνεύουν να μην υπάρχουν στην επόμενη Βουλή που θέλουν εκλογές”, είπε χθες σε ομιλία του στην Καστοριά, απευθυνόμενος – φυσικά – στη ΔΗΜΑΡ και στους ΑΝΕΛ.

Τους οποίους, μάλιστα, παρομοίωσε “με κάποιες γαλοπούλες που χαίρονται πριν από τα Χριστούγεννα προφανώς επειδή θα τις σφάξουν”…

Δίνουν όπλα οι δημοσκοπήσεις

Με πολύ πιθανό, λοιπόν, το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετρούν και αναλύουν τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται με καταιγιστικό ρυθμό.

Τι προβάλλουν;

--- Το κλείσιμο της ψαλίδας που φαίνεται μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ καθώς “όσο ‘μυρίζουν’ εκλογές μεγαλώνει η ‘γαλάζια’ συσπείρωση που είχε πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα”.

--- Την τρίτη θέση που δείχνει να καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, έστω και σε απόσταση αναπνοής με το Ποτάμι.

--- Το “εκτός Βουλής μακράν” για τη ΔΗΜΑΡ και η οριακή είσοδος για τους ΑΝΕΛ που εντείνει τις πιέσεις στους βουλευτές τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ