110 χρόνια από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα: Σπάνιο φωτογραφικό υλικό

Σπάνιο αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντα Ζολώτα θα προβληθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του (1904-2004).

Ο «Καθηγητής», όπως ήθελε να τον αποκαλούν όλοι οι συνάδελφοί του στην Τράπεζα ο μακροβιότερος διοικητής στην ιστορία της, είναι το θέμα της ειδικής τιμητικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα), τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 18.00, με ομιλητές τον Διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μιχάλη Ψαλιδόπουλο και τον πρώην διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος και στενό συνεργάτη του Ζολώτα κ. Νίκο Αλεξόπουλο. Στην εκδήλωση θα προβληθεί επίσης σπάνιο αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του Ζολώτα.

O Ξενοφών Ζολώτας με τη μητέρα του Κωνσταντίνα

Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου ξεκινά τη λειτουργία της στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3) έκθεση με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος». Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και στη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στον δημόσιο βίο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, την ενασχόλησή του με την πολιτική και τον σχηματισμό της οικουμενικής κυβέρνησης το 1989, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.

Ο Ξενοφών Ζολώτας σε νεαρή ηλικία, καθώς διαβάζει βιβλίο, 1.1.1927

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε τμήματα:

  • Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.
  • Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό. Προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
  • Ο Ζολώτας Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συνδιοικητής (1944-1945) και Διοικητής (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί.
  • Συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής δράσης του Ζολώτα, κυρίως ως πρωθυπουργού της οικουμενικής κυβέρνησης (1989-1990).

Φοιτητική ταυτότητα του Ξενοφώντα Ζολώτα από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, 29.10.1925

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθηνών, η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΝΕΡΙΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα. 

Ο Ξενοφών Ζολώτας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος. Διακρίνονται οι Υποδιοικητές Δημήτριος Γαλάνης και Γιάγκος Πεσμαζόγλου.

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο είχε τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του κ. Ψαλιδόπουλου.

Έργο του Δημήτρη Γιαννουκάκη, 1984 από τη Συλλογή της ΤτΕ

Ο κατάλογος, με πρόλογο του κ. Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.

Ο Ξενοφών Ζολώτας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών κατά το γάμο της πριγκήπισσας Σοφίας με τον διάδοχο του ισπανικού θρόνου Don Juan Carlos, 14.5.1962

Το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΕΤΑ) έκοψε επίσης ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο από χαλκονικέλιο με τη μορφή του Ζολώτα. Ο κατάλογος και το μετάλλιο θα διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης.

Ορκωμοσία των μελών της οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, 24.7.1974

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 9:00 ως τις 15:00 και κάθε Πέμπτη από τις 9:00 ως τις 19:00. Το Μουσείο παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ