Πέντε λαχταριστές συνταγές με τα αγαπημένα μας μανιτάρια - πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, τα αποκαλούν οι επιστήμονες - Ας τις δοκιμάσουμε!

1. Μανιτάρια στο τηγάνι


Υλικά:

    φρέσκα μανιτάρια (500 γραμ.)
    2 μεγάλα κρεμμύδια
    λάδι
    αλάτι - πιπέρι, (και γενικά ότι μυρωδικό και μπαχαρικό τραβάει η ψυχή σας)

Εκτέλεση:

    Κόβετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σε ψιλές φέτες.
    Βάζετε στο τηγάνι το λάδι να κάψει και μέσα τσιγαρίζετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια μέχρι να πιούνε τα υγρά τους.
    Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και γενικά τα μπαχαρικά κατά βούληση.... και έτοιμο

Σημείωση: Μπορείτε να το συνοδεύσετε με τζατζίκι ή γιαούρτι με λίγο σκόρδο.
Πρακτική συμβουλή: Για να κόψετε εύκολα τα μανιτάρια, μπορείτε να χρησιμοποίσετε τον "αβγουλοκόφτη" (το μηχανηματάκι που κόβει σε ψιλές φέτες τα αβγά).
Καλή επιτυχία!

2. Μανιτάρια στον φούρνο

Υλικά:

    4 μανιτάρια μεγάλα φρέσκα
    200 γρ. τυρί Gouda
    τριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και μετά αφαιρούμε το κοτσάνι και καθαρίζουμε το εσωτερικό τους.

Τρίβουμε το τυρί και το βάζουμε μέσα στα μανιτάρια.

Βάζουμε τα μανιτάρια στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στους 100 βαθμούς και τα αφήνουμε να ροδίσουν.

Όταν δούμε ότι είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τρίβουμε λίγο πιπέρι (ή όσο πιπέρι προτιμά ο καθένας).

Μανιταρόπιτα

Υλικά:

    500 γραμ. μανιτάρια
    2-3 κρεμμύδια φρέσκα ή και 1 μικρό ξερό
    Τυριά που λιώνουν (π.χ. γκούντα, ένταμ)
    κρέμα γάλακτος
    ζαμπόν (προαιρετικά)
    βούτυρο
    λίγο λευκό κρασί
    αλάτι –πιπέρι
    1 φύλλo (καλύτερα σπιτικό)

Εκτέλεση:

    Βάζουμε λίγο βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια και τα σβήνουμε με το κρασί.
    Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
    Στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι το φύλλο και ρίχνουμε το μείγμα και βάζουμε από επάνω τυρί τριμμένο.
    Λαδώνουμε και ψήνουμε.

3. Κροκέτες με μανιτάρια

Υλικά (για 6 άτομα):

    400 γραμ. πατάτες
    200 γραμ. μανιτάρια
    1 κουτ. ψιλοκομμένο βασιλικό
    100 γραμ. τυρί έμμενταλ τριμμένο
    20 γραμ. βούτυρο
    2 αβγά
    τριμμένη φρυγανιά
    ξίδι
    αλάτι
    λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

    Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε φέτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό. Όταν βράσουν, τις λιώνετε σε πουρέ.
    Κόβετε τα μανιτάρια σε μικρά κομματάκια και τα σωτάρετε σε βούτυρο 10 λεπτά.Αναμειγνύετε τα μανιτάρια με τον πουρέ.
    Προσθέτετε το τυρί, το βασιλικό, το ένα αβγό και αλάτι. Ανακατεύετε.
    Πλάθετε τη ζύμη σε κροκέτες, βουτάτε κάθε κροκέτα στο δεύτερο αβγό και σε πιάτο με τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίζετε τις κροκέτες σε καυτό λάδι.

4. Γεμιστά μανιτάρια με ρύζι


Υλικά (6 άτομα)

    180 γραμ. ρύζι Siam Uncle Ben's
    100 γραμ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
    6 κουτ. γλυκού λιωμένο βούτυρο
    250 ml ζωμό κοτόπουλου
    100 γραμ. βραστό ζαμπόν ψιλοκομμένο
    3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
    50 γραμ. βούτυρο
    48 μανιτάρια (με 5 εκ. διάμετρο)
    αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

    Ζεσταίνετε σε μια μέτρια κατσαρόλα το λιωμένο βούτυρο και σωτάρετε το κρεμμύδι μαζί με μια σκελίδα σκόρδο, ώσπου να μαλακώσει.
    Ανακατέψτε το ζωμό από κοτόπουλο με το ρύζι, αφήστε να βράσει ανακατεύοντας ελαφρά ώσπου να απορροφηθεί το νερό (γύρω στα 20 λεπτά).
    Προσθέστε το ζαμπόν.
    Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε 50 γραμ. βούτυρο και τηγανίζετε τα μανιτάρια από την ευθεία πλευρά τους. Προσθέστε το υπόλοιπο σκόρδο και τηγανίστε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
    Τοποθετήστε τα μανιτάρια σε ένα ταψάκι. Με ένα κουτάλι, τοποθετείστε το ρύζι μέσα στα μανιτάρια και περιχύστε τα με το βούτυρο από το τηγάνι.
    Βάλτε τα μανιτάρια σε μεσαία θερμοκρασία στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

5. Μανιτάρια με καρδιές αγκινάρας

Υλικά:

    8 μεγάλες καρδιές αγκινάρας [κονσέρβα]
    8 μεγάλα μανιτάρια
    3/4 του φλ. ξερά τρίμματα ψωμιού
    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
    4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
    1/4 του φλ. ελαιόλαδο
    αλάτι και κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση:

Μην ξεφλουδίζετε τα μανιτάρια εκτός και αν είναι βρώμικα και μαύρα. Μόνο πλύνετε τα γρήγορα και κόψτε τα κοτσάνια μέχρι τα κεφάλια.

Σοτάρετε τα κεφάλια και τις καρδιές με το μισό λάδι. Σκεπάστε το σκεύος χωρίς να κόψετε τα λαχανικά. Μετά βγάλτε τα πολύ προσεκτικά και βάλτε λίγο λάδι σε κάθε καρδιά.

Σοτάρετε τα τρίμματα ψωμιού σε άλλο σκεύος με τα κοτσάνια των μανιταριών, το σκόρδο και τον μαϊντανό, και το υπόλοιπο λάδι.

Τοποθετήστε τις καρδιές στο ταψί και καλύψτε με ένα κεφάλι την κάθε μία. Τα μανιτάρια πρέπει να είναι ανάποδα και να τα γεμίσετε με το μείγμα των τριμμάτων. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ζεστάνετε για 10 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Πηγή: greekcook.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ