Αυτό είναι το πιο ακριβό sushi restaurant στον κόσμο: Το λένε «The Araki» και ο σεφ του πήρε 3 αστέρια & ήρθε στο Λονδίνο!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξοδέψει κανείς 300 λίρες αλλά αν θέλετε να τις χαλάσετε για φαγητό, τότε το The Araki που μόλις άνοιξε στην New Burlington street είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή.

Ο Araki Mitsushiro έγινε διάσημος το 2010, όταν το σχεδόν άγνωστο μικρό μαγαζί του στην Ιαπωνία κέρδισε με την πρώτη τρία αστέρια Michelin φέρνοντας τον στο ίδιο επίπεδο με τον μυθικό Jiro και δίνοντας του τον τίτλο του καλύτερου sushi restaurant στον κόσμο για τους λάτρεις του τόνου. Καταλαβαίνετε λοιπόν το σοκ του γαστρονομικού κόσμου όταν αποφάσισε να κλείσει στο εστιατόριο του στην Ginza και να μεταφερθεί στο Λονδίνο. Και αυτό γιατί θεωρητικά δεν υπάρχει τρόπος το sushi τέτοιου επιπέδου να αναπαραχθεί οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, πόσο μάλλον στο στερημένο από θαλασσινά Λονδίνο!

Μάλιστα, όταν αντί να εισάγει τα ψάρια από την Ιαπωνία, ο Araki αποφάσισε να προμηθεύεται τα υλικά του είτε από την τοπική αγορά είτε από την Ευρώπη δημιουργήθηκε μια εύλογη ανησυχία σχετικά με την ποιότητα του sushi του, και η χρέωση 300 λιρών το άτομο συν 15% για το service δεν βοήθησε ιδιαίτερα την κατάσταση.  Παρόλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη πως το να συντηρηθούν και να μεταφερθούν τόσο υψηλής ποιότητας ψάρια είναι μια διαδικασία εξαιρετικά κοστοβόρα και πως η προσθήκη πολυτελών υλικών όπως το η τρούφα και το χαβιάρι ανεβάζει τις τιμές του μενού κατακόρυφα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους το The Araki είναι αυτή την στιγμή το ακριβότερο εστιατόριο στο Λονδίνο.

Το γεύμα ξεκινάει με μια διάφανη σούπα από φαγκρί και yuzuπου συνοδεύεται από sashimi φαγκριού. Στην συνέχεια ένα εξαιρετικό abalone σερβίρεται γενναιόδωρα γαρνιρισμένο με χαβιάρι. Η ποικιλία από sushi που ακολουθεί περιλαμβάνει διαφορετικές κοπές εξαιρετικής ποιότητας τόνου πάνω σε άψογα αρτυσμένο και ντυμένο με κόκκινο ξύδι ρύζι, που καλλιεργείται από τον πεθερό του Araki στην Ιαπωνία.  Όλα ήταν εξαιρετικά, και σίγουρα τα καλύτερα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στην Ευρώπη. Τα nigiri που ακολούθησαν και περιελάμβαναν χέλι, σολομό, καλαμάρι και μπαρμπούνι ήταν κομψά και φινετσάτα. Το γεύμα τελείωσε με την κλασσική ομελέτα με tomago γαρνιρισμένη με λευκή τρούφα.

Πρόκειται για μια φανταστική εμπειρία αν είστε φανατικοί λάτρεις του sushi, από εκείνους που κατανοούν και εκτιμούν τόσο την κουλτούρα όσο και την παράδοση των Γιαπωνέζικων sushi bars. Για τους αρχάριους, ίσως αποδειχθεί δύσκολο το να αντιληφθούν την πραγματική ουσία της όλης εμπειρίας. Όπως και να’χει, η τσουχτερή τιμή δεν εμποδίζει τους Λονδρέζους να συνωστίζονται στην waiting list του εστιατορίου το οποίο, με 9 θέσεις και δύο sittingsτην βραδιά, είναι ήδη fully booked για μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ