Το eirinika παρουσιάζει τις topwomen του 2023 - Από την κ.Σοφία Προκοπίδου & την Έλενα Καλλονά έως την Όλγα Μαλανδράκη, την Άννα Ντουντουνάκη & την Μαρία Αγγελικούση

Γυναίκες που έγραψαν ιστορία!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας το eirinika αποφάσισε να σας παρουσιάσει τις topwomen που έγραψαν ιστορία!

Γυναίκες με δυναμισμό, ευφυΐα κι έντονη προσωπικότητα που επικράτησαν στον τομέα τους και προχώρησαν μπροστά αποδεικνύοντας την αξία τους.

Γυναίκες-παραδείγματα προς μίμηση και αληθινά πρότυπα!

Γυναίκες που αξίζει να γνωρίσετε ή να θυμηθείτε την πορεία τους!

Topwoman η Βικτώρια Σαμανίδου: Η Θεσσαλονικιά καθηγήτρια χημείας στη λίστα του 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων παγκοσμίως

Της αξίζει επάξια ο τίτλος της Topwoman!

Ο λόγος για την Βικτώρια Σαμανίδου, καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας.

Η Δρ. Βικτωρία Σαμανίδου, είναι Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ. Από το 2019 είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τομέα Φυσικής Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, ενώ έχει επίσης εκλεγεί Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας για τη διετία (2023-2024).

Γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια” Θεσσαλονίκης (1980) και πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ., από το οποίο αποφοίτησε με βαθμό Άριστα (9,13).

Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής της θητείας έχει διδάξει τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Χημείας μαθήματα σχετικά με την Αναλυτική Χημεία. Έχει επιβλέψει 5 διδακτορικές διατριβές που ολοκληρώθηκαν, σε θέματα που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και εφαρμογές αναλυτικών μεθόδων σε περιβαλλοντικά δείγματα, βιολογικά δείγματα και δείγματα τροφίμων. Επίσης έχει επιβλέψει περίπου τριανταπέντε μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες.

Έχει συγγράψει 212 πρωτότυπα ερευνητικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και 65 άρθρα ανασκόπησης, 70 editorials/opinions/commentaries και 55 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 30 επιστημονικά περιοδικά και προσκεκλημένη συντάκτρια σε περισσότερα από 32 ειδικά τεύχη. Έχει αξιολογήσει περίπου 721 εργασίες για 154 επιστημονικά περιοδικά.

Έχει διεθνή αναγνώριση, καθώς το 2016, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 50 κορυφαίες γυναίκες στην Αναλυτική Χημεία, όπως προτάθηκε από τους εκδότες Texere. https://theanalyticalscientist.com/power-list/the-power-list-2016 και το 2021, συμπεριλήφθηκε στη λίστα Power List “The Analytical Scientist” του 2021 με τα 100 κορυφαία άτομα με επιρροή στην αναλυτική επιστήμη. https://theanalyticalscientist.com/power-list/2021.

Επίσης το 2020, συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου κατά 2% στον τομέα της Αναλυτικής Χημείας (καριέρα – 2019, καθώς και μόνο έτος 2019) που δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology με βάση αναφορές από το SCOPUS.

Το 2021 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους Παγκόσμιους Κορυφαίους Επιστήμονες του 2%,  για όλη την καριέρα μέχρι τώρα καθώς και για το μεμονωμένο έτος 2021.

Το 2023 συμπεριλήφθηκε στη λίστα «Power List 2023» με τους κορυφαίους Αναλυτικούς Χημικούς της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «The Analytical Scientist» του εκδοτικού οίκου «Texere Publishing ltd».

Από το 2016 έως σήμερα είναι εκλεγμένη Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, καθώς επίσης και εκλεγμένο μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η κ. Σαμανίδου, όμως πάνω από όλα αυτά είναι μαμά!

Είναι περήφανη μητέρα δύο κοριτσιών, αποφοίτων του ΑΠΘ, από τα τμήματα Χημείας και Φαρμακευτικής, αντίστοιχα.

Topwoman η Όλγα Μαλανδράκη - Η ερευνήτρια Φυσικής διαστήματος που βραβεύτηκε από τη NASA για την έρευνα των μυστηρίων του Ήλιου

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, αυτή τη στιγμή, ένα φτιαγμένο από τον 'Ανθρωπο διαστημόπλοιο γυρίζει τον Ήλιο με ταχύτητα 600.000 χιλιόμετρα την ώρα ενώ χάρη σε μια ασπίδα θερμότητας που έφτιαξαν μηχανικοί και αντέχει θερμοκρασία ενός εκατομμυρίου βαθμών Κελσίου, επιστήμονες εκτελούν πειράματα σε... θερμοκρασία δωματίου. Μια συναρπαστική περίοδος εξερεύνησης του αστεριού του ηλιακού συστήματος έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, προσπάθεια με ελληνική συμμετοχή που τις τελευταίες ημέρες βραβεύτηκε από την αμερικανική NASA.

«Πρόκειται για απίστευτη τεχνολογία. Το Parker Solar Probe και το Solar Orbiter είναι δύο νέα διαστημικά σκάφη χάρη στα οποία η ανθρωπότητα "ακουμπάει" τον ήλιο πιο κοντά από ποτέ. Το Parker Solar Probe της ΝΑSA εκτοξεύτηκε στις 4 Αυγούστου του 2018 και κάνει διαρκώς μια τροχιά όπως μια "θηλιά" γύρω από τον ήλιο. Κάθε φορά που κάνει άλλη μία τέτοια, η θηλιά πηγαίνει πιο κοντά και έτσι το Parker χωρίς να πέφτει πάνω στον Ήλιο θα φτάσει σε απόσταση ίση με 9 ακτίνες του αστεριού μας, το πιο κοντινό του περιήλιο. Αυτές είναι τρομακτικά κοντινές αποστάσεις και μπορούμε να πούμε πως η ανθρωπότητα "αγγίζει" τον Ήλιο», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104.9FM" η Δρ. Όλγα Μαλανδράκη, Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος, ειδικός στον διαστημικό καιρό, επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που προμηθεύει μοναδικές σε διεθνές επίπεδο προβλέψεις Διαστημικού Καιρού.

«Το έτερο διαστημόπλοιο, το Solar Orbiter, της ευρωπαϊκής ESA η εκτόξευση του οποίου έγινε στις 10 Φεβρουαρίου του 2020 είναι η δεύτερη επίσης σημαντική νέα προσπάθεια. Συνεργαζόμαστε με τις αποστολές αυτές κάτι που μαρτυρά το υψηλό επίπεδο έρευνας, που γίνεται στο Αστεροσκοπείο», σημείωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια που την περασμένη εβδομάδα γύρισε στην Ελλάδα με μια σημαντική διάκριση.

Η μυστηριώδης ηλιόσφαιρα και η ελληνική διάκριση

Η Ελληνίδα επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Διαστημικού Καιρού του ΕΑΑ επέστρεψε με ένα σημαντικό βραβείο της NASA το Group Achievement Award για την δουλειά της με την Parker Solar Probe Team που έχει αναλάβει να αναλύει δεδομένα από τον εξελιγμένο αυτό διαστημικό βολιστήρα. «Το Team Achievement Award δόθηκε στους επιστήμονες της αποστολής Parker Solar Probe ως αναγνώριση των προσπαθειών της ομάδας να δημιουργήσει και να λειτουργήσει την πρώτη "touch the Sun" αποστολή της Ανθρωπότητας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε», τόνισε η κα. Μαλανδράκη που περιέγραψε και τους στόχους που έχουν τεθεί από τις αποστολές Parker Solar Probe και το Solar Orbiter.

«Η ανθρωπότητα γνωρίζει, με βάση τις αποστολές που έχουμε πετάξει, δεδομένα για τον ήλιο μέχρι στο λεγόμενο σημείο L1. Το L1 είναι ακριβώς μπροστά από την Γη, ένα σημείο που ισορροπείται η βαρυτική δύναμη του Ήλιου με αυτή της Γης. Είναι ακριβώς μπροστά από την μύτη της μαγνητόσφαιρας, έξω λοιπόν από το μαγνητικό πεδίο της Γης, και εκεί πέρα βρίσκονται τα διαστημόπλοια. Και τη δεκαετία του 1980 είχαν φύγει για εκεί τα διαστημόπλοια HELIOS - μια συνεργασία της Γερμανίας με τη ΝASA - τα οποία πήγαν στο ένα τρίτο της απόστασης, δεν είχαν όμως τα πειράματα της τεχνολογίας που έχουμε σήμερα. Επομένως, το κομμάτι του διαστήματος μεταξύ Ηλίου - Γης, η εσωτερική ηλιόσφαιρα όπως λέγεται, ήταν ένα μυστήριο...», εξήγησε η Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος.

Δύο διαστημόπλοια, μια αποστολή γύρω από τον Ήλιο

Η κα. Μαλανδράκη συμμετέχει στο πείραμα IS⊙IS με τον καθηγητή McComas από το Πανεπιστήμιο του Princeton ως Principal Investigator, στο Energetic Particle Detector με τους καθηγητές Javier Rodriguez-Pacheco και Bob Wimmer-Schweingrueber Ισπανία και Γερμανία αντίστοιχα ως Co-Investigator στο Solar Orbiter και όπως ανέφερε ήδη έχουν παρατηρηθεί «...κάποια περίεργα αποτελέσματα κοντά στον Ήλιο». Η ίδια επισημαίνει το παράδοξο στη διαστημική φυσική, να μην μειώνεται η θερμοκρασία όσο κανείς απομακρύνεται από τον ήλιο. «Το Solar Orbiter βρήκε με καταπληκτικής ευκρίνειας εικόνες σε ενεργά κέντρα στον ήλιο στην επιφάνειά του ότι υπάρχουν κάτι μικρές, μικρές, μικρές εκρήξεις τις οποίες τις ονομάζουνε "campfire events" (σ.σ φωτιές στην εξοχή), μικρές δηλαδή φωτιές οι οποίες θερμαίνουν το στέμμα του Ήλιου και είναι πιθανόν να είναι υπεύθυνες σε μεγάλη κλίμακα για αυτό το παράδοξο», αποκάλυψε η Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος. Παράλληλα σημείωσε: «έχουν βρεθεί φαινόμενα που δεν τα βλέπουμε καθόλου από την τροχιά της Γης. Γίνονται κοντά στον ήλιο, είναι μικρά φαινόμενα και έχουν σαν αποτέλεσμα να γεμίζουν την περιοχή γύρω από τον ήλιο κάτι σαν μια δεξαμενή με σωματίδια. Αυτά δεν μπορούν να ανιχνευθούν στην Γη γιατί είναι πιο μικρής έντασης και συμπίπτουν με περιόδους που ο Ήλιος είναι σε αρκετά χαμηλή περίοδο δραστηριότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει ότι υπάρχουν ήδη σωματίδια γύρω από τον Ήλιο, όπου μεγαλύτερες εκρήξεις ξεκινάνε από ένα ψηλό ενεργειακό επίπεδο και τα επιταχύνουν περαιτέρω. Έτσι καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο τελικά φτάνουν στην τροχιά της Γης κάποια σωματίδια σε αυτές τις μεγάλες εντάσεις».

Όπως ανέφερε τέλος η Ελληνίδα ερευνήτρια, ο επιστημονικός τομέας έχει δεχθεί σημαντική προώθηση τα τελευταία χρόνια. «Είναι καλή εποχή, γιατί έχουμε την NASA, την ESA, τους Ιάπωνες που εκτοξεύουν, έχουμε στόλο διαστημοπλοίων που δίνουν τέτοια δεδομένα. Η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί πολύ από την ώρα που μπήκε και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού. Στον τομέα του Space είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες ως Έλληνες ερευνητές, να έχουμε χρηματοδοτήσεις να προχωρήσουν προγράμματα για να μπορούμε να δίνουμε δουλειές εδώ» πρόσθεσε.

Μαλανδράκη Όλγα

To who is who της Όλγας Μαλανδράκη

H Δρ. Όλγα Ε. Μαλανδράκη έλαβε Πτυχίο Φυσικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993) και το Διδακτορικό της Δίπλωμα στην Φυσική του Διαστήματος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (2002, Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής).

Από το 2002 έως το 2005 ήταν Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ήταν Μεταδιδακτορική Ερευνητική Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την περίοδο 2003-2004.

Από το 2005 έως το 2007 ήταν Εσωτερική Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Research and Scientific Support Dept. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο ESTEC στην Ολλανδία. Το 2005 ήταν Επιστημονική Συνεργάτις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2007 έως το 2008 ήταν Επιστημονική Συνέργατις της Ομάδας Διαστημικής και Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Imperial College του Λονδίνου στην Μεγάλη Βρετανία.

Από το 2007 είναι Επιστήμονας, μέλος του μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, του ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ. Έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες ερευνητικές συνεργασίες στο εξωτερικό και έχει επισκεφθεί ως Προσκεκλημένος Επισκέπτης Ερευνητής τα: Naval Research Laboratory, Space Sci. Division, στις ΗΠΑ, Goddard Space Flight Center at NASA, στις ΗΠΑ, Christian-Albrechts-Universitaet zu Kiel, στη Γερμανία, Observatoire de Paris, Meudon, στη Γαλλία, Bell Laboratories, Lucent Technologies, στις ΗΠΑ. Της έχουν απονεμηθεί το ”GROUP ACHIEVEMENT AWARD TO ULYSSES MISSION TEAM’ από τη NASA και το ‘ULYSSES ACHIEVEMENT AWARD – 15 YEARS IN ORBIT’ από την ESA, Science. Από το 2010 είναι ‘Εμπειρογνώμονας’ μέλος της Ομάδας Εθνικής Εκπροσώπησης της Ελλάδας στην επιτροπή Science Programme Committee της ESA, από το 2012 είναι ‘Organizing Committee Member’ της International Astronomical Union, στα Division E, Commission 49, ‘Scientific Officer’ στο αντικείμενο ‘Heliosphere’ της European Geosciences Union από το 2011, ‘National Co-ordinator’ του International Space Weather Initiative των Ηνωμένων Εθνών από το 2010, και ‘Spokesperson’ του Space Weather Working Team (SWWT/TWG 2) της ESA από το 2012. Από το 2010 είναι Επιστημονική Υπεύθυνη για το ΕΑΑ για τα προγράμματα Διαστημικής Φυσικής ‘SEPServer’ και ‘COMESEP’ του 7ου Κοινοτικού Πλαισίου.

Topwomen η μαμά Σοφία & η κόρη Ρένα με την παγκόσμια επιτυχία - Οι τσάντες τους "SORENA" πωλούνται σε Αμερική, Ασία & Ευρώπη


sorenahandmade.com

Μαμά και κόρη εν δράσει!

Ο λόγος για τη Σοφία κα τη Ρένα, δύο topwomen που έχουν κάνει θραύση στον κόσμο της μόδας σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα!

Μαζί δημιούργησαν τις χειροποίητες τσάντες SORENA, οι οποίες πωλούνται σε Αμερική, Ασία, Ευρώπη ...

Όλα ξεκίνησαν από ένα όνειρο: Να δημιουργήσουν ένα εμπορικό σήμα με σκοπό, αυτοβιωσιμότητα, που να προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα στις γυναίκες.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα: πέρασε τα σύνορά μας, φτάνοντας σε αγορές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, για να ηγηθεί της αγοράς τσαντών.

Για τη Sorena, οι δημιουργίες της δεν είναι μόνο όμορφες τσάντες αλλά μάλλον έργα τέχνης.

Στόχος του brand είναι να παράγει μία μοντέρνα πολυτέλεια με ιστορία, που να έχει κάτι να πει, ενσωματώνοντας εξαιρετική ποιότητα – δεξιοτεχνία και καινοτομία.

Με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια κατάφεραν να φτάσουν ψηλά.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν τα πιο όμορφα, επιθυμητά προϊόντα με τον μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον μας. Οι συνειδητές τους αξίες είναι επίσης η έμπνευση πίσω από την καινοτομία τους.

Σε μια εποχή μαζικής παραγωγής, δεσμεύονται να διατηρήσουν μια καλλιτεχνική κληρονομιά. Σήμερα, η Sorena απασχολεί 15 άτομα και έχει τη δική της μονάδα παραγωγής.

Προσφέρει μοντέρνα σχέδια που ξεχωρίζουν.

Η Σοφία και η Ρένα προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται και να εξελίσσονται ακόμη περισσότερο, αναζητώντας υλικά φυτικής προέλευσης χωρίς λάδι.

Πολλά συγχαρητήρια από εμάς και να συνεχίσετε έτσι!

Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα Sorena κομμάτια εδώ: sorenahandmade.com

Topwoman η Νικόλ Ελευθεριάδου - Η 25χρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης που έστειλε την Εθνική ομάδα πόλο στους Ολυμπιακούς - Η πορεία της

Topwoman η Νικόλ Ελευθεριάδου - Η 25χρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης που έστειλε την Εθνική ομάδα πόλο στους Ολυμπιακούς - Η πορεία της (φωτό - βίντεο) - Κυρίως Φωτογραφία - Gallery - Video

Η Νικόλ Ελευθεριάδου πέτυχε το νικητήριο γκολ στον μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πόλο στέλνοντας την Εθνική Γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η διεθνής παίκτρια του Ολυμπιακού έβαλε το «χρυσό» γκολ στον μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την Ιταλία και χάρισε στην γαλανόλευκη το χάλκινο μετάλλιο χάρη στο οποίο η Εθνική εξασφάλισε την πρόκριση στο Παρίσι.

Σε κλίμα συγκίνησης έκανε δηλώσεις στην κάμερα μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί.


«Προσπαθώ να βρω τις λέξεις να εκφράσω το πώς νιώθουμε και δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τι σημαίνει αυτό για μας. Δεν θα μιλήσω για τους κόπους μας, αλλά αυτή η ομάδα έπαιξε με τέτοια ψυχή σήμερα που θα ήταν άδικο να μην περάσει. Προσπαθώ να συνειδητοποιήσω τι έγινε απλά. Είναι ένα όνειρο απλά κι είμαι ευγνώμων που θα το ζήσω με αυτά τα κορίτσια. Είναι δουλειά χρόνων και πραγματικά δεν έχω λόγια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η 25χρονη αθλήτρια του Ολυμπιακού έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής οκτώ Πρωταθλήματα Ελλάδας, 3 Πρωταθλήματα Ευρώπης (2015, 2021, 2022) και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης LEN Trophy (2015).

Ήταν μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018 στη Βαρκελώνη και το χάλκινο μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 στο Μπακού.


instagram @nicole_ef

 

Έχει κερδίσει επίσης χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς αγώνες με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης εφήβων της Ελλάδας.

Διατηρεί σχέση με τον πρώην καλαθοσφαιριστή του Ολυμπιακού και νυν των Σακραμέντο Κινγκς στο NBA, Σάσα Βεζένκοβ.

Ο 28χρονος μπορεί να μην ήταν δίπλα της αλλά μέσα από τα social media θέλησε να της στείλει το δικό του μήνυμα για να της εκφράσει πόσο περήφανος είναι για αυτή.

Φυσικά εκείνη αναδημοσίευσε το συγκεκριμένο story στο Instagram, γράφοντας: «Ο άνθρωπος που με στηρίζει από την άλλη άκρη του κόσμου»

Στεφανία Οικονόμου: Η topwoman Ελληνίδα βιολονίστρια που έχει βραβευτεί με Grammy - Οι τεράστιες συνεργασίες της

Η Στεφανία Οικονόμου είναι βραβευμένη με Grammy συνθέτρια και βιολονίστρια με έδρα το Λος Άντζελες, Καλιφόρνια.

Οι πρώτες της επιτυχίες προέκυψαν από την εξερεύνηση και τη μελέτη πολύ διαφορετικών μουσικών στυλ, όπως η κλασική, η πειραματική, η φολκ και η ροκ.

 

 

 

 

Η εμπειρία της Stephanie στη μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών εκτείνεται από το δράμα μέχρι τη δράση και την κωμωδία, γεγονός που έχει απαιτήσει τη σύνθεση μιας ηλεκτρονικής και ακουστικής μουσικής παλέτας. 


Stephanie+Economou+Headshot

www.stephanieeconomou.com

Η Stephanie είναι η συνθέτης της ταινίας κινουμένων σχεδίων Ruby Gillman της DreamWorks, Teenage Kraken, της ταινίας About My Father της Lionsgate και της επερχόμενης ταινίας My Big Fat Greek Wedding 3 της Universal.

Έχει γράψει τη μουσική για τις σειρές του Netflix Jupiter's Legacy, βασισμένη στη σειρά κόμικς του Mark Millar, Step Up: High Water, Manhunt: Deadly Games και τη σειρά του Netflix, The Chair, που δημιούργησε η Amanda Peet και στην οποία πρωταγωνιστεί η Sandra Oh.

 

 

Η Ελληνίδα topwoman είναι μακροχρόνια συνεργάτης του υποψήφιου για Χρυσή Σφαίρα συνθέτη Harry Gregson-Williams, συνθέτοντας μουσική σε ταινίες όπως το live-action re-make της Mulan της Disney, σε σκηνοθεσία Niki Caro, The Meg του Jon Turtletaub, The Equalizer 2 του Antoine Fuqua, Penguins της Disneynature και την υποψήφια για Όσκαρ ταινία The Martian του Ridley Scott.

Assistant_Harry-Gregson-Williams_0176.jpg

1484268709575.jpeg

Στην 65η Απονομή των Βραβείων Grammy, η Στεφανία Οικονόμου κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο Soundtrack σε Video Game και Interactive Μέσα με τη μουσική της επένδυση στο βιντεοπαιχνίδι Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnakor. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία θεσπίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του μουσικού θεσμού.

 

 

 

 

 

 

Με καταγωγή από το Long Island της Νέας Υόρκης, η Stephanie έλαβε το πτυχίο της στη σύνθεση από το New England Conservatory of Music και το μεταπτυχιακό της στη σύνθεση για οπτικά μέσα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Recording the score to "Live By Night" with Harry Gregson-Williams and Dennis Sands (Sony Pictures)

Το 2015, επιλέχθηκε ως μία από τις έξι υποτρόφους για το Sundance Institute Composers Lab στο Skywalker Ranch. Η νεαρή κοπέλα επιλέχθηκε επίσης για την Πρωτοβουλία Συνθετών του NBC/Universal για το 2018 και είναι Breakthrough Artist της BAFTA για το 2021.

 

 

 

 

 

 

Είναι νικήτρια του βραβείου David Raksin Award for Emerging Talent της 2022 Society for Composers and Lyricists για τη δουλειά της στο "Jupiter's Legacy". 

Ως μόνιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της The Alliance for Women Film Composers, η Stephanie θεωρεί ότι η ενδυνάμωση των γυναικών στον κινηματογράφο είναι εξαιρετικά αναγκαία και προσπαθεί να κάνει τη φωνή της, καθώς και άλλες γυναικείες φωνές στη βιομηχανία, να ακουστούν.

Topwoman η Μαρία Αγγελικούση: Για πρώτη φορά η Ελληνίδα εφοπλίστρια στην λίστα Forbes - Mε περιουσία  5,6 δις δολάρια 

Δημοσιεύτηκε χθες η λίστα του Forbes 2023 με τους δισεκατομμυριούχους, με μια σημαντική αλλαγή να διαδραματίζεται στην κορυφή. Για πρώτη φορά είναι πρώτη μια γυναίκα - ο λόγος για τη Μαρία Αγγελικούση.

Η περιουσία της Μαρίας Αγγελικούση (Νο 455 στην παγκόσμια κατάταξη) ανέρχεται σε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια και κάνει την είσοδό της στη λίστα αφού διαδέχθηκε τον πατέρα της -τον μεγαλύτερο Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο του 2021- στη θέση του επικεφαλής του ομίλου (διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρείας Angelicoussis Group).

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και εργάστηκε για δύο χρόνια ως γιατρός στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας. Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στον όμιλο, ως αντιπρόεδρος. Η Angelicoussis Group έχει 142 πλοία, μεταξύ των οποίων πετρελαιοφόρα και τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Δείτε επίσης:

Μυστακίδης, Νιάρχος, Βαρδινογιάννης και Λάτσης οι πλουσιότεροι Έλληνες στη λίστα Forbes: Τα δισ. δολ. της περιουσίας τους

Top Woman η εφοπλίστρια Μαρία Αγγελικούση: Η γυναίκα που πλέον διοικεί μια αυτοκρατορία της ναυτιλίας με 160 πλοία - Η ιατρική, ο πατέρας της & η αποφυγή της δημοσιότητας

Η ναυτιλία ήταν στο DNA της αλλά δίπλα στον πατέρα της ξεκίνησε “full tilme” τα τελευταία 10 χρόνια. Η ίδια δεν είχε βάλει στόχο τη Ναυτιλία, αφού σπούδασε αυτο που ονειρευόταν δηλαδή Ιατρική, την οποία και εξάσκησε μερικά χρόνια στο Λονδίνο όπου ζούσε μόνιμα.

Το μικρό της όνομα πήρε απο την γιαγιά της, Μαρία Παπαλιού, και ανήκει στην τρίτη γενιά πλέον της οικογένειας που ασχολείται με την πλοιοκτησία .

Η Μαρία έκανε τον μεγαλύτερο Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση να νιώθει περήφανος αφού είχε ακολουθήσει το όνειρο της .

Σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, τιμώμενος από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ως «Πρόσωπο της χρονιάς» είχε τονίσει φανερά συγκινημένος: «Αποδέχομαι αυτό το βραβείο εξ ονόματος των στελεχών, των εργαζομένων, των καπετάνιων και των ναυτών που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην επιτυχία της εταιρείας, καθώς και της συζύγου μου Ελίζαμπεθ και της κόρης μου Μαρίας».

Tα τελευταία οκτώ χρόνια εξοικειώθηκε με τον χώρο της ναυτιλίας αλλά και όλο τον όμιλο στον οποίο κυριαρχεί η Angelicousis Group of Companies, δημιουργώντας την δική της ομάδα management .

angelicoussisgroup

Από το καλοκαίρι του 2020 ο αείμνηστος πατέρας της την είχε χρίσει Αντιπρόεδρο της Εταιρείας

Η Μαρία Αγγελικούση ξεκίνησε από το τμήμα ναυλώσεων του Angelicoussis Shipping Group, όμως σύντομα άρχισε να συμμετέχει στις αποφάσεις.

Γρήγορα η νεαρή Μαρία συμμετείχε στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, με στόλο 160 πλοίων, αναλαμβάνοντας να φέρει σε πέρας σημαντικά συμβόλαια εξαγορών και νεότευκτων πλοίων.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της σημείωμα, η πρώτη εξαγορά που ολοκλήρωσε ήταν αυτή του VLCC Blue Jade (χωρητικότητας 320.000 dwt, κατασκευής 2012, μετονομάστηκε σε Maran Thetis), το 2014.

Η Μαρία Αγγελικούση, τον Δεκέμβριο του 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Next Generation Greek Shipping Award, αναφέρθηκε τότε στο μέλλον και στην επέκταση με την Maran Gas Maritime που δραστηριοποιείται στην αγορά της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με έναν στόλο 21 πλοίων, ενώ 11 ακόμα πλοία είναι υπό κατασκευή.

Η Μαρία Αγγελικούση ειχε υπογραμμίσει τότε : «η πλούσια εμπειρία της Maran Gas Maritime, ειδικά στον χώρο της ναυτιλίας LNG, σίγουρα θα ενισχύσει τη δύναμη της εξαιρετικής ομάδας μας στη Maran Gas».

Από τις πρώτες της κινήσεις που εδραίωσαν την ηγετική της θέση στον όμιλο με τα περισσότερα από 150 πλοία, ήταν όταν η απόκτηση του πλοίου, που κέρδισε στις 4 Δεκεμβρίου του 2020 τo βραβείο του Πλοίου της Χρονιάς.

Το «Excelerate Sequoia» της Maran Gas του Ομίλου Αγγελικούση, είναι η πρώτη ελληνικών συμφερόντων πλωτή τερματική μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης, γνωστή στην αγορά αυτή ως Floating Storage & Regasification Unit, ή FSRU, το οποίο όμως μπορεί να λειτουργήσει και ως κανονικό LNG carrier.

Το κόστος ναυπήγησης του πλοίου υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια και κατασκευάστηκε στις νοτιοκορεατικές γιάρδες της Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME).

Η Μαρία Αγγελικούση είναι παντρεμένη με γόνο της πριγκιπικής οικογένειας της Σερβίας Καραγεώργιεβιτς.

Top woman η Σοφία Προκοπίδου: Συνταξιούχος δασκάλα δώρισε ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Κιλκίς - Πούλησε το διαμέρισμα της (βίντεο)

Top woman η Σοφία Προκοπίδου: Συνταξιούχος δασκάλα δώρισε ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Κιλκίς - Πούλησε το διαμέρισμα της (βίντεο) - Κυρίως Φωτογραφία - Gallery - Video

Τη συνταξιούχο δασκάλα Σοφία Προκοπίδου τίμησε για την κοινωνική της προσφορά ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Κιλκίς.

Όπως είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Παπανικολάου, η κυρία Προκοπίδου από τη Μεγάλη Βρύση πρόσφερε στη μνήμη των προσφύγων γονιών της και του αδελφού της, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Ακόμη, εξόπλισε το Κέντρο Υγείας Μεγάλης Βρύσης και ενίσχυσε οικονομικά ανθρώπους από τον τόπο της που είχαν ανάγκη.

 

 

 

«Τη σημασία των προτύπων, όπως η κυρία Προκοπίδου, για να κάνουμε βήματα μπροστά» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

«Δεν μπορούμε να προχωρούμε ως κοινωνία, όταν αγνοούμε τα πρότυπα που είναι δίπλα μας, την ώρα που έχουμε ανάγκη προτύπων», επισήμανε.

Ιδιαίτερα συγκινημένη, η κυρία Προκοπίδου τόνισε στον χαιρετισμό της ότι, όταν πέθανε ο αδελφός της, αποφάσισε να πουλήσει το διαμέρισμα που είχε στην κατοχή της και να δωρίσει το ασθενοφόρο στη μνήμη του.

 
Topwoman η Κατερίνα Κασκανιώτη - Η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ - Βασικός στόχος η αναμόρφωση της πλατφόρμας του ERTflix (βίντεο) 
Topwoman η Κατερίνα Κασκανιώτη - Η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ - Βασικός στόχος η αναμόρφωση της πλατφόρμας του ERTflix (βίντεο)  - Κυρίως Φωτογραφία - Gallery - Video

Μεγάλη τιμή ήταν για την Κατερίνα Κασκανιώτη όταν πριν μερικές εβδομάδες ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της ΕΡΤ.

Η ίδια ήταν επι 24 χρόνια ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στη Nova και τώρα είναι έτοιμη για τα νέα της καθήκοντα.

Σύμφωνα με το businessnews, η Κατερίνα Κασκανιώτη σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αναμόρφωση της πλατφόρμας του ERTflix προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ο τηλεθεατής να συνεχίζει τη θέαση του προγράμματος από εκεί που σταμάτησε την τελευταία φορά.

Αναλυτικά το νέο ΔΣ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης:

Κωνσταντίνος Ζούλας - Πρόεδρος (μη εκτελεστικό μέλος)
Κατερίνα Κασκανιώτη - Διευθύνουσα Σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος)
Νίνο Ελματζιόγλου - Μέλος (μη εκτελεστικό μέλος)
Ιωάννα Στεφανάκη - Μέλος (μη εκτελεστικό μέλος)
Γιάννης Δάρρας - Μέλος-Εκπρόσωπος Εργαζομένων (μη εκτελεστικό μέλος)
Μανώλης Παπανικήτας - Μέλος-Εκπρόσωπος Εργαζομένων (μη εκτελεστικό μέλος)

Κατερίνα Κασκανιώτη - Κωνσταντίνος Ζούλας
Μαζί με τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Ζούλα

To who is who της

Η Κατερίνα Κασκανιώτη διαθέτει σημαντική εμπειρία 24 ετών στη συνδρομητική τηλεόραση, ξεκινώντας από τη Multichoice και φθάνοντας έως τη Nova με τη σημερινή της μορφή.

Είναι, επίσης, παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών και πρόεδρος του WIFT GR, Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση-Ελλάδα).

Σύμφωνα με το mononews, θα κληθεί να αναλάβει το Ραδιομέγαρο έχοντας αποφασιστική αρμοδιότητα για μια σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων και τη διαχείριση 60 εκατ. «ζεστών» εκατομμυρίων ευρώ για το Πρόγραμμα, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό.

Άλλα 60 εκατ. ευρώ διοχετεύονται για το μισθοδοτικό κόστος και ισόποσο ποσό περίπου για ανελαστικά και λειτουργικά έξοδα και επενδυτικές δραστηριότητες.

Κατερίνα Κασκανιώτη: Η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος στην ΕΡΤ – Οι στόχοι της
ert

Η Κατερίνα Κασκανιώτη, που ήταν Pay TV Executive Director της Nova, είχε μιλήσει προ δύο ετών στην «Ώρα των Πρωταθλητών» για την «Ημέρα της Γυναίκας» και το σχετικό αφιέρωμα, που είχε γίνει, με μεγάλα ονόματα στο Novastars.

Topwoman της χρονιάς η Taylor Swift - Την ανέδειξε το περιοδικό TIME! 

Topwoman των topwoman η Taylor Swift!

Η τραγουδίστρια φαινόμενο αναδείχθηκε από το περιοδικό TIME ως το πρόσωπο της χρονιάς 2023.

«Μεγάλο μέρος αυτού που επιτέλεσε η Swift το 2023 είναι απροσμέτρητο (…) Υποσχέθηκε να δώσει αξία στα όνειρα, στα αισθήματα και τις εμπειρίες των ανθρώπων, ιδιαίτερα των γυναικών που αισθάνονται παραμελημένες και συστηματικά υποτιμημένες», δήλωσε ο διευθυντής του Time Σαμ Τζέικομπς.

 

 

Ως η πρώτη γυναίκα που αναγνωρίστηκε ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» περισσότερες από μία φορές, η Swift εντάσσεται σε μια μικρή ομάδα ατόμων, μαζί με αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ και άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Η επιλογή για το «Πρόσωπο της Χρονιάς» μέχρι το 1999 είχε ιστορικά κλίση στους άνδρες. Οι άνθρωποι που επιλέγονταν ήταν συχνά παγκόσμιοι ηγέτες και CEOs, θέσεις που κατείχαν κυρίως άνδρες. Πριν από το 1999, μόνο τρεις γυναίκες είχαν λάβει τον τίτλο της «Γυναίκας της Χρονιάς»: η Γουάλις Σίμπσον το 1936, η βασίλισσα Ελισάβετ II (1952) και η Κοραζόν Ακίνο το 1986.

Διαβάστε ακόμη: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ νέος με πολλά μαλλιά - Γοητευμένος σε συνάντηση του με την Τέιλορ Σουίφτ - Πήρε και κιθάρα (φωτό)

 

 


instagram @taylorswift

Το who is who της topwoman Taylor

Η Τέιλορ Άλισον Σουιφτ (αγγλικά: Taylor Alison Swift, 13 Δεκεμβρίου 1989) είναι Αμερικανίδα τραγουδοποιός, τραγουδίστρια, μουσικός παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και επιχειρηματίας.

Η δισκογραφία της εκτείνεται σε διάφορα είδη και η σύνθεση των τραγουδιών της —συχνά εμπνευσμένη από την προσωπική της ζωή— έχει λάβει κριτικούς επαίνους και ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Γεννημένη στο West Reading της Πενσυλβάνια, η Σουίφτ μετακόμισε στο Νάσβιλ σε ηλικία 14 ετών για να γίνει καλλιτέχνης της κάντρι.

Διαβάστε ακόμη: Οι "κολλητές" Selena Gomez και Taylor Swift σε δείπνο με τις φίλες τους Zoe Kravitz και Keleigh Sperry - Με casual look η τετράδα "φωτιά" (φωτό & βίντεο)

 

 

Υπέγραψε συμφωνία σύνθεσης τραγουδιών με τη Sony/ATV Music Publishing το 2004 και ένα συμβόλαιο ηχογράφησης με την Big Machine Records το 2005. Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ της το 2006 την έκανε την πρώτη τραγουδίστρια της κάντρι που έγραψε ή συνέγραψε εξολοκλήρου ένα άλμπουμ που έχει πιστοποιηθεί ως πλατινένιο στις ΗΠΑ.

Η Swift ήταν συνολικά υποψήφια για 171 βραβεία, από τα οποία έχει κερδίσει τα 151.

Διαβάστε ακόμη: Χεράκι-χεράκι η Taylor Swift με τον Travis Kelce: Το ζευγάρι δεν κρύβει πλέον τον έρωτά του


twitter

Τους τελευταίους μήνες έγινε γνωστή η σχέση της με τον 34χρονo παίκτη των Kansas City Chiefs, Travis Kelce.

Η μεγάλη περιοδεία της σταρ, "The Eras Tour" μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη σημειώνοντας ακόμη μία επιτυχία στο βιογραφικό της.

«Το «Eras Tour» ήταν η πιο ουσιαστική εμπειρία της ζωής μου μέχρι στιγμής και είμαι πανευτυχής που σας λέω ότι σύντομα θα έρθει στη μεγάλη οθόνη», έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης της στο Instagram η τραγουδίστρια.

Τopwoman η Βιολέτα του Γράμμου - Η μόνη γυναίκα κτηνοτρόφος που ζει ανάμεσα σε αρκούδες & λύκους

Το κρύο έχει αρχίσει να τρυπά τα ρούχα και να γίνεται επιθετικό. Αρχές Δεκέμβρη και ο «γυμνός» Γράμμος δείχνει έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε «παιχνίδι» του χιονιά. Η μυρωδιά του ζεστού καφέ που έρχεται κι ένα πλατύ χαμόγελο μαλακώνουν το ρίγος.

«Καλώς τους» θα μας πει και θα μας ανοίξει την καρδιά της, η Βιολέτα, η μοναδική γυναίκα που ζει μόνιμα, τους εννέα από τους δώδεκα μήνες του χρόνου, στο χωριό του Γράμμου. Το ιστορικό χωριό της Ελλάδας, που παίρνει ζωή την άνοιξη και το καλοκαίρι από μια χούφτα κτηνοτρόφους, αλλά και περιπατητές που θέλουν να δουν τις κορυφογραμμές του ιστορικού βουνού και τις αλπικές λίμνες του.

Για τη Βιολέτα, η θέα του βουνού είναι αυτή που την αποζημιώνει και η αγάπη του άνδρα της είναι αυτή που την κρατά χαρούμενη, την κάνει δυνατή να αντιμετωπίσει όλες τις δύσκολες συνθήκες του «άγριου» βουνού, ακόμη και όταν ήρθε αντιμέτωπη με αρκούδες.

Τριάντα χρόνια στον χιονισμένο Γράμμο

«Στον Γράμμο ήρθα πριν από 30 χρόνια περίπου. Τότε ζούσαμε ακόμα σε καλύβες, δίπλα στις στάνες. Δεν ήταν εύκολα, αλλά όταν είσαι με αυτόν που αγαπάς, όλα είναι πιο όμορφα» θα πει και θα γυρίσει το ρολόι του χρόνου στο 1992, όταν γνώρισε τον άνδρα της στην Κορυτσά.

«Είχε έρθει στην Κορυτσά για επίσκεψη και τον είδα, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά» θα αποκαλύψει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βιολέτα.

Violeta_1
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την πόλη και το σκι που έκανε τότε, στα 23 της χρόνια, στην Αλβανία, η Βιολέτα Πήνξα αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω της και να ακολουθήσει τον Γιώργο, επιλέγοντας να ζήσει, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ως κτηνοτρόφος στο ορεινό χωριό του Γράμμου, σε υψόμετρο 1380 μέτρων. Ένα χωριό, που ο χειμώνας το συναντά πολύ νωρίς, με το χιόνι να ξεπερνά πολλές φορές ακόμα και τα δύο μέτρα.

«Το χιόνι δεν με φόβισε ποτέ, θυμάμαι πριν από επτά χρόνια, είχε χιονίσει τόσο πολύ, που για να μεταφέρουμε τα ζώα (250 αγελάδες), έπρεπε να περπατήσουμε αρκετά μέσα στο χιόνι. Ο Γιώργος ήταν ψύχραιμος. Είχαμε έναν νεαρό υπάλληλο που είχε φοβηθεί πολύ. Λέει: "τώρα εδώ θα μείνουμε". Τού απάντησα πως αυτό δεν γίνεται. "Και πώς θα φύγουμε;" μου λέει. Ο Γιώργος πήρε το τζιπ και άνοιγε τομ δρόμο. Εγώ τον ακολούθησα μερικά χιλιόμετρα με τα πόδια, περπατώντας μέσα στο χιόνι, προκειμένου να έρθουν πίσω μου τα ζώα, τα αγγελούδια μου. Έτσι κάνουμε. Τους ανοίγεις το δρόμο και αυτά ακολουθούν. Έρχονται κοντά σου με τη μυρουδιά και σε ακολουθούν» αφηγείται η Βιολέτα.

grammos-_Violeta2
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνάντηση με τις αρκούδες

Το χιόνι δεν την πτοεί, αλλά ούτε και τα άγρια ζώα του βουνού, ακόμη και οι αρκούδες που έχει συναντήσει πολλές φορές. «Άμα δεις αρκούδα δεν μιλάς. Μένεις ψύχραιμος. Το βλέπεις και αυτό φεύγει, παίρνει τον δρόμο του το ζωντανό. Μόνο αν έχει μικρά μπορεί να γίνει επικίνδυνο, αν φοβηθεί ότι κινδυνεύουν. Έχουμε δει πολλές φορές αρκούδες και ολόκληρες οικογένειες, από πολύ κοντά. Την τελευταία φορά ήμασταν στο αυτοκίνητο και δεν φοβηθήκαμε, σταματήσαμε. Σε κοιτάει και φεύγει. Δεν κάνει κάτι» λέει με απόλυτη ψυχραιμία η Βιολέτα, που δεν τη φοβίζουν ούτε οι αρκούδες, ούτε οι λύκοι, ούτε τα άλλα άγρια ζώα του βουνού, αλλά ούτε και η μοναξιά που θα μπορούσε να ένιωθε κάποια γυναίκα που δεν θα είχε μία φίλη σε έναν τόπο όπου ζει. Έχει μάθει να ζει και να διαχειρίζεται έναν ανδροκρατούμενο οικισμό, ως η μοναδική γυναίκα που περιφέρεται μέσα σε αυτόν.

«Δεν μου λείπει που δεν έχω γυναικεία συντροφιά. Το καλοκαίρι έρχεται και μία γυναίκα που με βοηθά στον ξενώνα και κάπου κάπου έρχεται εδώ και η πρόεδρος του οικισμού, που είναι κι αυτή κτηνοτρόφος» λέει και συμπληρώνει: «πίνω καφέ και τα λέω με τον άνδρα μου. Το καλοκαίρι έχουμε και κόσμο, οπότε ο χρόνος περνάει γρήγορα».

violeta_4
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή

Η Βιολέτα ήρθε οριστικά στην Ελλάδα το 1994. Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα. Πέραν των δύσκολων εργασιακών αλλά και καιρικών συνθηκών στο βουνό, είχε να αντιμετωπίσει και την καχυποψία των υπολοίπων που τη θεωρούσαν, όπως λέει, «καιροσκόπο».

«Όταν γνώρισα τον Γιώργο και αποφάσισα να τον ακολουθήσω, το συζήτησα με την οικογένειά μου και τους εξήγησα πώς ένιωθα. Τον ακολούθησα για μια καλύτερη ζωή, όχι οικονομικά καλύτερα όπως πίστευαν κάποιοι, αλλά μια ζωή με τον άνθρωπο που αγαπούσα. Εδώ είμαστε από το 1995. Ο Γιώργος ήταν κτηνοτρόφος. Εγώ δεν γνώριζα πολλά για τα ζώα , αλλά έμαθα. Άμα έχεις όρεξη, μαθαίνεις τα πάντα και αποφασίζεις. Είχαμε και πρόβατα τότε. Κάθε μέρα ξυπνούσα στις 5.00 το πρωί, να τα ταΐσω, να τα αρμέξω και πάει λέγοντας. Είχα και κότες. Όλα καλά» θα πει και θα θυμηθεί όταν χρειαζόταν να μεταφέρουν τα ζώα για πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια, πριν ξεκινήσει η εξ ολοκλήρου μεταφορά τους με τα φορτηγά.

«Από την Πάργα, που πάμε για τρεις με τέσσερις μήνες τον βαρύ χειμώνα, μεταφέρουμε πλέον στο Γράμμο όλα τα ζώα με φορτηγά, αλλά κάποτε, πριν από 10-15 χρόνια, κάναμε κάποια απόσταση με τα φορτηγά και κάποια απόσταση με τα πόδια. Μέναμε και σε κάποιο χωριό κοντά στο Επταχώρι, για δυο-τρεις μέρες, για να ξεκουραστούν τα ζώα και μετά ξεκινούσαμε και πάλι», θα θυμηθεί η 56χρονη σήμερα Βιολέτα.

Σήμερα, η ζωή της φαίνεται να είναι πολύ πιο εύκολη. Βοηθά τον 69χρονο σύζυγό της σε ό,τι χρειαστεί με τις αγελάδες, αλλά ασχολείται περισσότερο με τον ξενώνα που έχτισαν, όπως λέει, πετραδάκι πετραδάκι, με τα χέρια τους. Μας πήρε περίπου είκοσι χρόνια να κάνουμε τον ξενώνα. Στην αρχή κάναμε το καφενεδάκι που είναι και ψησταριά μαζί. Μετά ξεκινήσαμε τον ξενώνα. Μαζεύαμε τις πέτρες από το βουνό. Τα καταφέραμε τελικά. Σήμερα έχουμε εννέα δωμάτια» λέει με περηφάνια.

«Ο Γράμμος είναι η ζωή μου»

Μετά τα μέσα του Δεκέμβρη, η Βιολέτα Πήνξα και ο Γιώργος Σούρλας θα μεταφέρουν τα ζώα τους στην Πάργα. Εκεί θα τα κρατήσουν μέσα σε στάνες μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και θα επιστρέψουν πίσω στον αγαπημένο τους Γράμμο. «Εδώ είναι Ελβετία» λέει ο Γιώργος για τον Γράμμο, που για τη Βιολέτα είναι η ίδια η ζωή.

«Εδώ είναι η ζωή, η ζωή μου», θα πει χαρακτηριστικά η 56χρονη. «Τον χειμώνα βρίσκω ευκαιρία και ξεκουράζομαι λίγο. Πηγαίνω και στο εξωτερικό, αλλά ο νους μου είναι πίσω, είναι εδώ. Είμαι ερωτευμένη με αυτό το βουνό και εύχομαι σε όλες τις γυναίκες να ζήσουν αυτό που ζω εγώ» καταλήγει.

Η Ελληνίδα topwoman της χρονιάς λέγεται Μαρίνα Χατζοπούλου! Διευθύνει ομίλους εκατ. δολαρίων - Ηγέτης στην τρισδιάστατη εκτύπωση & βιογραφικό που κόβει την ανάσα 

Είναι η topowoman της χρονιάς και όχι άδικα!

Η Μαρίνα Χατζοπούλου θεωρείται η καλύτερη στο είδος της με ένα "βαρύ" βιογραφικό που κόβει την ανάσα!

Είναι από τις λίγες γυναίκες που γνωρίζει τόσα πολλά για τις επιχειρήσεις.

Έχει ορθό λόγο με δυνατά επιχειρήματα.

Η Μαρίνα Χατζοπούλου είναι επιχειρηματίας και άγγελος επενδυτής.

Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και άγγελος επενδυτής στην Levitronix Technologies, μια εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση σε μαγνητικά-αιωρούμενες αντλίες.

Διευθύνει τη Cynosure, μιας εταιρείας των $ 250.000.000 που ηγείται σε προϊόντα αισθητικής με τεχνολογία λέιζερ, καθώς και την Dear Kate, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε τεχνολογικά προϊόντα μόδας.

Είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Nantucket Conference και του Deshpande Center for Technological Innovation στο MIT. Υπήρξε ιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος επενδυτής στην Z Corporation, μια εταιρεία με αποτίμηση $ 30.000.000  κατά τη στιγμή της πώλησής της, με κύρια δραστηριότητα την κατασκευή 3D εκτυπωτών .

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του GSI Group, έναν όμιλο $ 300.000.000 που κατασκευάζει προϊόντα λέιζερ, και της Contex Holding, μια εταιρεία με αποτίμηση $ 100.000.000 που δραστηριοποιείται στην κατασκευαστή σαρωτών.

Ήταν επενδυτής και Διευθυντής της εταιρείας Tea Forte η οποία πωλήθηκε στην Sara Lee στα τέλη του 2011. Κατέχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Brown και μεταπτυχιακό  από το MIT.

Τα ορόσημα στην καριέρα της

Το πρώτο ήταν όταν αποφάσισα να στραφώ στη διοίκηση επιχειρήσεων αντί για τα μαθηματικά, που ήταν πραγματικά το πάθος μου. Αυτή η απόφαση άλλαξε εντελώς την πορεία της καριέρας μου, παρότι τότε πίστευα ότι μπορεί να επέστρεφα στα μαθηματικά.

Το δεύτερο ορόσημο ήταν όταν εγκατέλειψα τον χρηματοοικονομικό κλάδο και άρχισα να δουλεύω σε όμιλο τεχνολογίας. Αυτή η αλλαγή με έκανε να εκτιμήσω την επιστήμη και με οδήγησε στο MIT.

Το τρίτο ήταν η απόφασή μου να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση, η οποία διεύρυνε τους ορίζοντές μου από πολλές απόψεις.

 

 


instagram @marinahatsopoulos

Το τελευταίο ήταν η απόφασή μου να πουλήσω την επιχείρηση. Το ξέραμε ότι ήταν ακόμα νωρίς για να την πουλήσουμε, αλλά υπέφερα από υπερκόπωση, είχα τέσσερα παιδιά και χρειαζόμουν μια αλλαγή. Έτσι άνοιξε ένας νέος κόσμος μπροστά μου, ένας κόσμος που προηγουμένως ήμουν υπερβολικά απασχολημένη για να τον προσέξω.

Σήμερα συμβουλεύω επιχειρηματίες, δίνω ομιλίες σε πανεπιστήμια, βλέπω χιλιάδες νέες startup και έχω αρχίσει να γράφω το μυθιστόρημά μου.

Συμβουλές σε νέες start-ups

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι η έρευνα, να προσποιηθεί ότι είναι ο πελάτης, να αναζητήσει μία λύση, την πιο πιθανή, και στη συνέχεια να συγκρίνει τη δική της λύση με τις άλλες και να διαπιστώσει αν η δική της είναι πράγματι καλύτερη. Ακολούθως, να μιλήσει με τους πελάτες. Πραγματικά δεν γνωρίζει κανείς την αγορά μέχρι να μιλήσει με τους πελάτες και ιδανικά να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τελικό προϊόν. Έτσι, μπορεί να το εκθέσει στους πελάτες, να λάβει τα σχόλιά τους και, το σημαντικότερο, ο μόνος τρόπος για να ξέρει πραγματικά αν ένας πελάτης ενδιαφέρεται δεν είναι όταν εκθειάζει την ιδέα σου, αλλά όταν σου προσφέρει αντίτιμο για αυτήν. Αν είναι πρόθυμοι να σου δώσουν χρήματα για να το προπαραγγείλουν, τότε γνωρίζεις το ενδιαφέρον του» 

Για να είσαι επιχειρηματίας πρέπει να μαθαίνεις από τις αποτυχίες, υπογραμμίζει.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομογενής επιχειρηματίας, επενδυτική άγγελος, μέντορας και συγγραφέας, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα σήμερα, για να καθοδηγήσει την κοινωνικο-οικονομική κινητικότητα, είναι οι τεχνολογικές startup, οι οποίες βρίσκουν "τρύπες" στην αγορά και δημιουργούν λύσεις για προβλήματα της κοινωνίας.

Η Ελλάδα διαθέτει ταλαντούχους, αγγλόφωνους μηχανικούς και προγραμματιστές λογισμικού, καθώς και θερμοκοιτίδες, επιταχυντές επιχειρηματικότητας, συνεργατικούς χώρους και διαγωνισμούς για startup. Η δε νοοτροπία αλλάζει και μετατοπίζεται σε μια πιο επιχειρηματική: είναι ΟΚ να σπάσεις τη "νόρμα" και είναι ΟΚ να αποτύχεις. Και, το σημαντικότερο, υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα για τα πρώιμα στάδια και στη συνέχεια πολύ περισσότερη στις ΗΠΑ, αφότου αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) καθιερώσουν την παρουσία τους εκεί».

 

 

 

 

 

Η Μαρίνα Χατζοπούλου είναι παντρεμένη κι έχει 4 παιδιά.

Αγαπάει την Ελλάδα και φροντίζει να την επισκέπτεται τα καλοκαίρια για να χαλαρώσει μαζί με την οικογένεια της.

Top  Woman, η Ειρήνη Θαλασσέλη: Ακούραστη αγρότισσα & μητέρα 7 παιδιών - Οργώνει χωράφια με δεξιοτεχνία και οδηγεί τρακτέρ - «Δεν τα παρατάω, ειδικά όταν βλέπω τα χαμόγελα των παιδιών μου»

Η Ειρήνη Θαλασσέλη ζει στην Λέσβο με την οικογένεια της.

Η γυναίκα αυτή είναι 40 ετών, έχει ήδη 7 παιδιά και δουλεύει όλη μέρα. 

Είναι αγρότισσα, οργώνει το χωράφι της και οδηγεί με δεξιοτεχνία το τρακτέρ της.

Αυτή η δουλειά έχει πολλές δυσκολίες και υποχρεώσεις και αν και είναι χειρωνακτική και ανδροκρατούμενη, η Ειρήνη μας αφήνει άναυδους, με το πείσμα και την εργατικότητα της.

«Είμαι σε όλα και στα παιδιά μου και στο σπίτι, την ώρα που λείπουν τα παιδιά είμαι στα χωράφια και όταν είναι, είμαι εκεί για να τα φροντίσω. Βάζω στόχους και τα καταφέρνω. Είναι δύσκολο αλλά παίρνω δύναμη από τα παιδιά μου και τον σύζυγο μου που βοηθάει. Ο άνδρας μου είναι δίπλα μου και με βοηθάει σε ότι κάνω», όπως λέει στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3.


Διαβάστε ακόμα: Top Woman η Ιρανή Απαμέχ Σενάουερ: Έγινε “Miss Germany” σε ηλικία 39 ετών - Είναι αρχιτέκτονας & μητέρα 2 παιδιών (φωτό & βίντεο)

Δεν τα παρατάει, ειδικά όταν βλέπει τα χαμόγελα των παιδιών της όπως η ίδια αναφέρει.

Μία γυναίκα πρότυπο, πραγματικά!

Στο πλάι της έχει και έναν άντρα που την υποστηρίζει ό,τι και αν συμβεί.

Διαβάστε ακόμα: Top Woman, η Eva Longoria: Την ψήφισε το περιοδικό «USA ΤODAY» ως Γυναίκα της χρονιάς – Δηλώνει περήφανη η ηθοποιός (φωτό & βίντεο)

Topwoman (ξανά!) η Μαρίνα Ζαχαρία: Η νηπιαγωγός από τη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε παγκόσμια πρέσβειρα εκπαίδευσης ΟΥΝΕΣΚΟ - Οι καινοτόμες πρακτικές της

Topwoman (ξανά!) η Μαρίνα Ζαχαρία: Η νηπιαγωγός από τη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε παγκόσμια πρέσβειρα εκπαίδευσης ΟΥΝΕΣΚΟ - Οι καινοτόμες πρακτικές της (βίντεο) - Κυρίως Φωτογραφία - Gallery - Video

Έχει ξεχωρίσει για το μεράκι της και τις καινοτόμες πρακτικές της!

Η Μαρίνα Ζαχαρία αναδείχθηκε παγκόσμια πρέσβειρα εκπαίδευσης της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Είναι κάτι σαν το Νόμπελ των εκπαιδευτικών όπως λέει η ίδια.

Ήταν ανάμεσα στους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς στον κόσμο, που διεκδίκησαν το βραβείο.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι.

Το έργο της Μαρίνας Ζαχαρία είναι αξιοθαύμαστο κι έχει επίκεντρο πάντα τους μαθητές της!

 

 

 

Παλαιότερα, το eirinika είχε ξανατιμήσει την Θεσσαλονικιά νηπιαγωγό ως topwoman!

Ποια είναι η Μαρίνα Ζαχαρία με δικά της λόγια ...

Είμαι η Μαρίνα Ζαχαρία και είναι τιμή μου και καμάρι μου που είμαι νηπιαγωγός. Όταν ο γυναικολόγος μου έλεγε πως δύσκολα θα αποκτήσω παιδιά έλεγα δεν πειράζει, έχω παιδιά, γεμίζει η ψυχή μου αγάπη…

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα στη Θεσσαλονίκη. Διορίστηκα στη Χίο όπου γνώρισα υπέροχους ανθρώπους (αν και λένε πως όλοι οι Χιώτες είναι λωλοί, άλλος λίγο, άλλος πολύ) κι εκεί βοήθησα στη δημιουργία της ιστοσελίδας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χίου, αλλά και στην έκδοση του Λευκώματος των σχολείων. Μετεκπαιδεύτηκα στο Διδασκαλείο, όπου μου δόθηκε η αφορμή για τη σελίδα Περί…Νηπιαγωγών.

Από το 2010 έχω οργανική στην πανέμορφη Όσσα. Μόλις πέρασα την αυλόπορτα αναφώνησα «Βρήκα τον Παράδεισό μου» και είχα δίκιο. Απλόχεροι ζεστοί άνθρωποι, που ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες μου για το σχολείο με το που έτριβα το λυχνάρι μου. Παιδιά αθώα, φιλότιμα, που ξέρουν να παίζουν, που μετρούν κάμπιες, που μαζεύουν αμύγδαλα από την αυλή και τα τρώνε, που ταΐζουν τα αδέσποτα, που νηστεύουν και μεταλαμβάνουν… Παιδιά που θεωρώ παιδιά μου και που νιώθω ευλογημένη που βρέθηκα μαζί τους!!!

Πριν 5 μήνες εκείνος ο γυναικολόγος έσκιζε τα πτυχία του, μια που με αξίωσε ο Θεός να γίνω μανούλα ενός υπέροχου πλάσματος που ακόμη δεν πιστεύω ότι είναι δικό μου…

Θα κλείσω με μια φράση προς όλους τους παιδαγωγούς, της οποίας το νόημα κατάλαβα τώρα που έγινα γονιός:

Το ΚΑΘΕ παιδί στην τάξη μας είναι για κάποιον ολόκληρος ο κόσμος!!! Ας μην το ξεχνάμε.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: Topwoman η Μαρίνα Ζαχαρία: Η νηπιαγωγός από τη Θεσσαλονίκη ένα βήμα πριν το "Νόμπελ των εκπαιδευτικών" - Οι πρωτοποριακές μέθοδοι & η ρομποτική (φωτό)

Topwoman η Έλενα Kαλλονά: Η Leader που σέβονται οι Γερμανοί - Η γενική διευθύντρια της Jugheinrich Hellas, κορυφαία εταιρεία με ρομποτικά μηχανήματα & παλέτες για τις αποθήκες του μέλλοντος (φωτό)

Από το 1992 έως σήμερα, 24 χρόνια, βρίσκεται ανάμεσα σε περονοφόρα ανυψωτικά και αποθήκες. Μια σύγχρονη τοpwoman - case study στον κλάδο των logistics.

Από μικρή στη δουλειά, μία δυναμική γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, που συχνά αμφισβητήθηκε χωρίς να το βάλει ποτέ κάτω, η Έλενα Καλλονά είναι Managing Director της Jungheinrich Hellas, μίας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων και συστημάτων αποθήκευσης υψηλής τεχνολογίας.

Όλα αυτά τα χρόνια, υπό τη διοίκησή της, η εταιρεία απέκτησε αξιόλογα μερίδια στην ελληνική αγορά, κατάφερε να ανταπεξέλθει στο δύσκολο εγχώριο ανταγωνισμό με μότο «περισσότερο πάθος, ανάπτυξη, μέλλον» και παρά τη συνεχόμενη κρίση, ενίσχυσε τη δυναμική της θέση στην αγορά και διατήρησε όλες τις θέσεις εργασίας.

Το who is who της

Η κα Έλενα Καλλονά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973, είναι παντρεμένη με τον Prof. Dr. Med. Κωνσταντίνο Σπέγγο και είναι μητέρα μίας κόρης, της Εριέττας.
Ξεκίνησε την καριέρα της τον Ιούνιο του 1992, παράλληλα με τις σπουδές της στο Marketing και τις Δημόσιες Σχέσεις, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση Δ.Καλλονάς & Υιός ΕΠΕ (έτος ιδρ. 1957) έναν από τους πιο γνωστούς αντιπροσώπους περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού αποθηκών.

mellon-accelerator.eu

Τον Ιανουάριο του 2002, μετά από πολλά χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας, η Jungheinrich AG εξαγόρασε τη Δ. Καλλονάς & Υιός ΕΠΕ, ενισχύοντας την παρουσία της στην παγκόσμια
αγορά.

Έκτοτε, η Έλενα Καλλονά είναι Managing Director της Jungheinrich Hellas ΕΠΕ.

Δείτε την ομιλια της Κας Καλλονά στο 32ο λεπτό

Μία από τις λίγες γυναίκες σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, με 30 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον συναρπαστικό κόσμο των intralogistics και 20 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις, μπόρεσε, κατά τη διάρκεια της καριέρας της, να αντιμετωπίσει με επιτυχία όλες τις προκλήσεις, από τις οποίες δεν «κρύβεται» ποτέ.

Είναι περήφανη για τη δουλειά της, παράγει αποτελέσματα και παρέχει ένα σταθερό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους της.

Στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε (VUCA world), δέχεται με ενθουσιασμό τις αλλαγές και αναγνωρίζει ότι χωρίς αλλαγή, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες χάνουν την αξία τους.

Αυτός είναι ο λόγος που η Jungheinrich είναι το «σπίτι» της τα τελευταία 20 χρόνια. Τέλος, έπαιξε και παίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του Future of Work του ομίλου Jungheinrich, παγκοσμίως.

Tα τρία τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 30 Πιο Ισχυρές Γυναίκες στις Επιχειρήσεις (Fortune: Most Powerful Women in Business.)

Η Έλενα Καλλονά είναι ενεργό μέλος:

- Ελληνο-γερμανικό Επιμελητήριο, στην Επιτροπή Μελών, HR Talents
- ΕΑΣΕ, στην Ομάδα Δράσης, Ίσων Ευκαιριών
- Δίκτυο Πρεσβευτών «MELLON ANGELS»

Αποκλειστική συνέντευξη της χρυσής πρωταθλήτριας μας στην κολύμβηση Άννας Ντουντουνάκη: Θέλω να είμαι καλή σε ό,τι κάνω και ας στερηθώ ύπνο ή διασκέδαση - Στοχεύω σε νέο ρεκόρ στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το καλοκαίρι

Αποκλειστική συνέντευξη της χρυσής πρωταθλήτριας μας στην κολύμβηση Άννας Ντουντουνάκη: Θέλω να είμαι καλή σε ό,τι κάνω και ας στερηθώ ύπνο ή διασκέδαση - Στοχεύω σε νέο ρεκόρ στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το καλοκαίρι - Κυρίως Φωτογραφία - Gallery - Video

Έχουν περάσει δυο μήνες από τη μέρα που η Άννα Ντουντουνάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στο Οτοπένι της Ρουμανίας, γράφοντας το όνομά της με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού. Αύριο ξεκινά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα βρίσκεται εκεί. Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας έδωσε, απαντά στις ερωτήσεις μας σχετικά με τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια αθλήτρια στην Ελλάδα, τις αδυναμίες της πολιτείας αλλά και τις προσωπικές της φιλοδοξίες.

«…Δε θέλω να λέω πολλά. Θέλω να καταφέρω να καταρρίψω το ατομικό μου ρεκόρ (που είναι και πανελλήνιο ρεκόρ) και από εκεί και πέρα ό,τι αυτό φέρει», μας λέει και εμείς της το ευχόμαστε!


Μαθαίνουμε ότι συνδυάζετε τον αθλητισμό με τις σπουδές! Πώς καταφέρνετε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις;

«Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων. Θέλω να είμαι καλή σε ό,τι κάνω και προσπαθώ γι’ αυτό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα στερηθώ ύπνο και συχνά διασκέδαση και η πίεση και το άγχος μπορεί να ξεπεράσουν μερικές φορές το φυσιολογικό.

Πάντα προσπαθώ να βάζω προτεραιότητες ανάλογα με την περίοδο. Όταν βρίσκομαι σε περίοδο  προετοιμασίας αφοσιώνομαι περισσότερο στις προπονήσεις μου, ενώ όταν έχω εξεταστική εστιάζω περισσότερο στο διάβασμα.

Επίσης, έχω επίγνωση ότι ο πρωταθλητισμός δεν κρατάει για πάντα και πρέπει να έχω δημιουργήσει τις συνθήκες για να μπορώ να διεκδικήσω και να "κυνηγήσω" κι άλλους στόχους στο μέλλον. Άλλωστε οι γονείς μου πάντα με προέτρεπαν να μην παραμελώ το διάβασμα και να δίνω προτεραιότητα στις σπουδές μου. Και νομίζω ένας βασικός λόγος που κατάφερα να τις συνδυάσω με τον πρωταθλητισμό είναι η συνέπεια και η συνέχεια που είχα στο διάβασμά μου όλα αυτά τα χρόνια, είχα τις απαραίτητες βάσεις και δεν άφηνα να δημιουργούνται κενά.

Σίγουρα βέβαια η στήριξη και η βοήθεια των γονιών μου σε όλο αυτό ήταν και είναι καθοριστική για να μπορώ να τα καταφέρνω».

Πόσο εύκολο είναι για μία αθλήτρια να πρωταγωνιστήσει σε ένα άθλημα;

«Αυτό που έχω μάθει από τον πρωταθλητισμό είναι ότι για να πρωταγωνιστήσει κάποιος σε οποιονδήποτε τομέα, όχι μόνο στον πρωταθλητισμό, χρειάζεται όραμα, πολλή δουλειά και προσπάθεια, πειθαρχία και επιμονή, να πιστεύει στον εαυτό του και να μην τα παρατάει στις δύσκολες στιγμές, αλλά να βρίσκει τη δύναμη να συνεχίζει και να προσπαθεί περισσότερο».

Χρειάζεται περισσότερη στήριξη η κολύμβηση από την πολιτεία και αν ναι με ποιους τρόπους;

«Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ελλιπής χρηματοδότηση εξαιτίας της όποιας, κολυμβητήρια κλείνουν ή υπολειτουργούν ή δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας (κρύα ντουζ, σπασμένα πλακάκια, ακατάλληλοι βατήρες, χαμηλή θερμοκρασία νερού…).

Επίσης, πρόβλημα είναι και τα παγωμένα ανοικτά κολυμβητήρια τον χειμώνα.

Ακόμη, σημαντικό πρόβλημα είναι και η έλλειψη κινήτρων για κολυμβητές (-τριες) στη κατηγορία ανδρών - γυναικών. Αν δεν επανέλθουν άμεσα τα κίνητρα του παρελθόντος, σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να έχουμε υψηλού επιπέδου ελληνική κολύμβηση μόνο στη κατηγορία εφήβων – νεανίδων, καθώς η αβέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός αθλητών αυτού του επιπέδου.

Πρόβλημα, ακόμα, είναι και τα εξαιρετικά λίγα χρήματα, σε σχέση με άλλα αθλήματα, που παίρνουν οι Έλληνες κολυμβητές (-τριες) και η ανεπαρκής κρατική στήριξη.

Σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες κολυμβητές αναγκάζονται να βασιστούν στην οικονομική στήριξη των γονιών τους.

Τέλος, η ελλιπής προβολή του αθλήματος και γενικά όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων είναι ένα σημαντικό ζήτημα».

Ποιες παραπάνω δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα για να ξεχωρίσει στον χώρο του αθλητισμού;

«Νομίζω μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο του αθλητισμού είναι ο συνδυασμός αθλητισμού, εκπαίδευσης, εργασίας και οικογένειας, που είναι πολύ δύσκολος και δεν υποστηρίζεται, με αποτέλεσμα ο γυναικείος αθλητισμός στην Ελλάδα να περιορίζεται στις σχολικές ηλικίες με λίγες εξαιρέσεις».

Χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης λίγο πριν το τέλος της χρονιάς! Συγχαρητήρια και πάλι! Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2024; Στοχεύετε να γυρίσετε με μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού;

«Ο πρώτος μου στόχος για το 2024 είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα (11-18/2), είναι ο πρώτος μου σημαντικός αγώνας της χρονιάς και θέλω να πετύχω ατομικά ρεκόρ.

Έπειτα, έχουμε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Ιούνιο, το οποίο όμως είναι πολύ κοντά στην Ολυμπιάδα και γι’ αυτό θα είναι μάλλον ένας δυνατός αγώνας στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου.

Ο βασικότερος στόχος μου για φέτος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και προσπαθώ να δίνω κάθε μέρα τον καλύτερό μου εαυτό γι’ αυτό τον σκοπό.

Δε θέλω να λέω πολλά. Θέλω να καταφέρω να καταρρίψω το ατομικό μου ρεκόρ (που είναι και πανελλήνιο ρεκόρ) και από εκεί και πέρα ό,τι αυτό φέρει».

Σημαντικότερες Αθλητικές και Ακαδημαϊκές Διακρίσεις

Κάτοχος Πανελληνίων Ρεκόρ στα 50 και 100 μέτρα πεταλούδας σε 25άρα και 50άρα πισίνα και κάτοχος Πανελληνίου Ρεκόρ στα 200 μέτρα πεταλούδας σε 25άρα πισίνα
17η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 2016
Δύο χάλκινα μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα της Ισπανίας το 2018
Χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στη Γλασκόβη της Μεγάλης Βρετανίας το 2019
Χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το 2021
9η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο της Ιαπωνίας το 2021
Ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στο Καζάν της Ρωσίας το 2021
Ένα χρυσό και δύο ασημένια μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Οράν της Αλγερίας το 2022
9η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας το 2023.

Τέλος, έχω πάρει την πρόκριση για τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2024.

Απόφοιτος Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.),
Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Queen Mary University London (Commercial and Corporate Law)
Διδακτορική Φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Αθλητικό Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα)
Προπτυχιακή Φοιτήτρια στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φωτογραφίες: Αρχείο Άννας Ντουντουνάκη

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ