Ποιες είναι οι συχνότερες ασθένειες για τα μικρόσωμα σκυλάκια και πώς μπορεί να γίνει η έγκαιρη πρόληψη ;

Όπως όλοι οι σκύλοι όμως έτσι και οι πιο μικροσκοπικοί, είναι ευάλωτοι σε διάφορα προβλήματα υγείας...

Τα μικρόσωμα σκυλιά είναι αξιαγάπητα, αφού το extra small μέγεθός τους αντισταθμίζεται τέλεια από την extra large προσωπικότητά τους.

Όπως όλοι οι σκύλοι όμως έτσι και οι πιο μικροσκοπικοί, είναι ευάλωτοι σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Είναι σημαντικό οι κηδεμόνες να γνωρίζουν τις πιο κοινές ασθένειες και να λάβουν προληπτικά μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν υγεία και ευζωία στο αγαπημένο τους τετράποδο.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για μερικές από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες των μικρόσωμων σκύλων.

Οδοντικές παθήσεις

Οι μικροί σκύλοι είναι συχνά επιρρεπείς σε οδοντικά προβλήματα. Η περιοδοντίτιδα η ουλίτιδα και η τερηδόνα εμφανίζονται πολύ συχνά στις μικρόσωμες τριχωτές μουσούδες.

Η τακτική οδοντιατρική φροντίδα, σε συνδυασμό πάντα με ένα καλό βούρτσισμα, ένα καλό μασητικό και τον επαγγελματικό καθαρισμό, είναι απαραίτητη για την πρόληψη των προβλημάτων.

Εξάρθρωση επιγονατίδας

Η εξάρθρωση της επιγονατίδας, είναι μια πάθηση κατά την οποία η επιγονατίδα φεύγει από την αύλακα (που βρίσκεται εντός του μηριαίου οστού στο γόνατο) και κινείται έξω από αυτή.

Οι μικρόσωμες φυλές, στις οποίες ανήκουν τα Chihuahua και τα Yorkshire Terrier είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτή την πάθηση. Μπορεί να απαιτείται ακόμη και χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση σοβαρών περιπτώσεων.

Σύνδρομο βραχυκεφαλικής φυλής

Οι βραχυκεφαλικές φυλές, που χαρακτηρίζονται από τις μικρές μύτες και τα πλατιά πρόσωπα (χαρακτηριστικά είναι τα γαλλικά Bulldog, τα αγγλικά Bulldog, τα Pug, Boston terrier κ.α.) συχνά υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Καταστάσεις όπως το βραχυκεφαλικό σύνδρομο αποφρακτικών αεραγωγών (BOAS), μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα και κακή ποιότητα ζωής για το αγαπημένο σας τετράποδο.

Οι υπεύθυνες πρακτικές αναπαραγωγής μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των προβλημάτων.

Δυσπλασία του ισχίου

Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια γενετική πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις του ισχίου, προκαλώντας πόνο στο ζωάκι.

Αν και εμφανίζεται πιο συχνά σε μεγαλόσωμες φυλές, τα μικρόσωμα σκυλιά μπορούν επίσης να αναπτύξουν δυσπλασία του ισχίου.

Η παρακολούθηση του βάρους, η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτής της πάθησης.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μια συνηθισμένη νόσος που εντοπίζεται στα μικρόσωμα σκυλιά.

Τα μικροσκοπικά σκυλάκια είναι πιο επιρρεπή στην αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και προβλήματα στις αρθρώσεις.

Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους σε ένα σκύλο.

Αλλεργίες

Οι μικροί σκύλοι είναι επιρρεπείς στις αλλεργίες, και ειδικά στις τροφικές και τις περιβαλλοντικές αλλεργίες.

Συμπτώματα όπως ο κνησμός, ο ερεθισμός του δέρματος και διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα μάς χτυπούν το καμπανάκι.

Εντοπίστε τα αλλεργιογόνα και αλλάξτε τη διατροφή του ζώου σας. Τις περισσότερες φορές είναι πιθανό η αλλαγή της τροφής να συνδυαστεί και με φαρμακευτική αγωγή.

Καρδιακές παθήσεις

Ορισμένες μικρόσωμες φυλές, όπως τα Cavalier King, τα Charles Spaniel και τα Chihuahua, είναι επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις, μία από τις οποίες είναι και η νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας.

Ο τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση, επιτρέποντας την καλύτερη θεραπεία τους.

Επιληψία

Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις.

Ενώ μπορεί να επηρεάσει σκύλους όλων των μεγεθών, ορισμένες μικρόσωμες φυλές, όπως τα Mini Schnauzer και τα Beagle, έχουν γενετική προδιάθεση. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί συχνά να ελέγξει τις επιληπτικές κρίσεις και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του σκύλου.

Δείτε ακόμη:Γρύλισμα σκύλου: Τι μπορεί να σημαίνει; Ας διαχωρίσουμε λοιπόν πότε είναι σημάδι επιθετικότητας, άγχους ή φόβου

Νόσος Cushing

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, η νόσος του Cushing ή υπεραδρενοκορτιδισμός εμφανίζεται όταν τα επινεφρίδια παράγουν υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης.

Οι μικρές φυλές, όπως τα Pomeranian και τα Dachshund, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα, υπερβολική ούρηση και τριχόπτωση. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στη διατροφή.

Διαβήτης

Οι μικρόσωμοι, και δη οι υπέρβαροι σκύλοι, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο διαβήτης προκύπτει από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ενέσεις ινσουλίνης και δίαιτα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ