Παραιτήθηκε η Βασίλισσα της Δανίας: Με διάγγελμα η Μαργκρέτε αφήνει το θρόνο στον πρωτότοκο γιο της, Φρέντερικ - Είναι η μακροβιότερη μονάρχης μετά την εκλιπούσα Ελισάβετ

52 χρόνια στο θρόνο

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση της παραίτησης της Βασίλισσας Μαργκρέτε, η οποία εδώ και λίγη ώρα κάνει το γύρο του κόσμου.

Η 83χρονη royal της Δανίας θα παραχωρήσει το θρόνο της στον πρωτότοκο γιο της Φρέντερικ στις 14 Ιανουαρίου 2024.

Έπειτα από 52 χρόνια ανακοίνωσε με διάγγελμα ότι αποποιείται το θρόνο της.

 

 

«Στις 14 Ιανουαρίου 2024, 52 χρόνια αφού διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως βασίλισσας της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», είπε χαρακτηριστικά

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την Βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης.

 

 

Η Μαργκρέτε ανακηρύχθηκε βασίλισσα στις 15 Ιανουαρίου 1972, την επομένη του θανάτου του πατέρα της, βασιλιά Frederik IX.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε αποφασίσει να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τέσσερα εγγόνια της.


instagram @royalfavourites

Πρόκειται για τα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ, του δεύτερου γιου της μονάρχη, ο οποίος έχει κάνει δύο γάμους και έχει αποκτήσει τρια αγόρια και μία κόρη ηλικίας από 23 έως 10 ετών (πρίγκιπας Νικολάι, 23 ετώ, πρίγκιπας Φέλιξ 20 ετών, πριγκίπισσα Αθηνά, 10 ετών και πρίγκιπας Χάνρι, 13 ετών).

Το παλάτι ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα παιδιά του μικρότερου γιου της Μαργκρέτε, του πρίγκιπα Ιωακείμ, δεν θα αποκαλούνται πλέον πρίγκιπας ή πριγκίπισσα, αλλά κόμης ή κόμισσα του Μονπεζάτ - ο τίτλος γέννησης του εκλιπόντος συζύγου της, του γαλλικής καταγωγής πρίγκιπα Χένρικ.

"Πήρα την απόφασή μου ως βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά. Όμως, ως μητέρα και γιαγιά, υποτίμησα το βαθμό στον οποίο ο μικρότερος γιος μου και η οικογένειά του αισθάνονται επηρεασμένοι. Αυτό μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση και λυπάμαι", δήλωσε η 82χρονη Μαργκρέτε σε δήλωση που εξέδωσε ο βασιλικός οίκος.

RITZAU SCANPIX/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Βασίλισσα θέλει να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα που έχει μια επίσημη σχέση με τον Βασιλικό Οίκο της Δανίας». «Θα σας κάνει καλό για το μέλλον σας», ήταν συγκεκριμένα η αντίδραση της. 

Το who is who της αυστηρής Βασίλισσας

Η Μαργαρίτα Β΄ (δανέζικα: Dronning Margrethe II af Danmark, 16 Απριλίου 1940) είναι η βασίλισσα της Δανίας. Με την άνοδό της έγινε η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Δανίας από το 1412.

Σήμερα είναι η μοναδική βασίλισσα με χρέη ανώτατου άρχοντα στον κόσμο, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η Μαργαρίτα Αλεξανδρινή Θόρχιλντουρ Ίνγκριντ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1940 στα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης ως πρώτο παιδί του μετέπειτα Φρειδερίκου Θ΄ και της Ίνγκριντ της Σουηδίας. Ο πατέρας της ήταν ο πρωτότοκος γιος του τότε Χριστιανού Ι΄, ενώ η μητέρα της ήταν η τότε μοναχοκόρη του μετέπειτα Γουσταύου ΣΤ΄ Αδόλφου της Σουηδίας. Η γέννησή της έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στη Δανία, η οποία συνέβη στις 9 Απριλίου 1940.

Βαπτίστηκε στις 14 Μαΐου 1940 στην Εκκλησία του Χόλμεν της Κοπεγχάγης. Ανάδοχοι της Πριγκίπισσας ήταν ο προπάππους της Γουσταύος Ε΄ της Σουηδίας, ο προπάππους της Αρθούρος, Δούκας του Κόννωτ & Στράδερν, ο παππούς της Χριστιανός Ι΄, ο παππούς της Γουσταύος ΣΤ΄ Αδόλφος της Σουηδίας, ο θείος της Κνουτ της Δανίας, ο θείος της Γουσταύος Αδόλφος και ο εξάδελφός της Άξελ.

Ονομάστηκε Μαργαρίτα για να τιμηθεί η γιαγιά της Μαργαρίτα του Κόννωτ και Αλεξανδρινή για τη γιαγιά της Αλεξανδρινή του Μεκλεμβούργου-Σβερίν και Ίνγκριντ για τη μητέρα της. Η Μαργαρίτα, καθώς ήταν μέχρι το 1944 Πριγκίπισσα και της Ισλανδίας, της δόθηκε και το ισλανδικό όνομα Θόρχιλντουρ.

Διαβάστε ακόμη: Κηδεία Κωνσταντίνου Β: Στην Αθήνα η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας, αδερφή της Άννας Μαρίας - Μαζί της η Βενεδίκτη & ο διάδοχος Φρειδερίκος

 


Instagram/royalsofgreece

Όταν η Μαργαρίτα ήταν τεσσάρων χρονών, το 1944, γεννήθηκε η πρώτη της αδελφή Βενεδίκτη. Η Βενεδίκτη αργότερα, παντρεύτηκε τον Ριχάρδο του Σάιν-Βίτγκενσταϊν-Μπέρλεμπουργκ, με τον οποίο ζει στη Γερμανία.

Η δεύτερη αδελφή της Άννα Μαρία γεννήθηκε το 1946 και παντρεύτηκε τον τότε Κωνσταντίνο Β΄ της Ελλάδας. Στις 20 Απριλίου 1947 ο Χριστιανός Ι΄ απεβίωσε και ο πατέρας της Μαργαρίτας ανέβηκε στο θρόνο ως Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ΄.

Γάμος

Στις 10 Ιουνίου 1967 η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα παντρεύτηκε ένα Γάλλο διπλωμάτη, τον Ενρί ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά, στην εκκλησία του Χόλμεν της Κοπεγχάγης. Ο Ερρίκος έλαβε τον τίτλο Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας.

Ο  σύζυγος της βασίλισσας πέθανε στις 13/2/18. 

SCANPIX DENMARK./ΑΠΕ

Στην αναγγελία του θανάτου του, τα Ανάκτορα δεν ανέφεραν που θα ταφεί ο εκλιπών.

Keld Navntoft, Royal Palace ©️/Instagram/@the Danish royal house

 

Photo: Keld Navntoft, the Royal House ©️ via Instagram

Διαβάστε ακόμη: 83 ετών η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας - Απίστευτα πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από το παλάτι & την γιόρτασαν

Διαβάστε ακόμη: Μαργκρέτε της Δανίας, η ιντριγκαδόρισσα βασίλισσα: Η επιθυμία του συζύγου της πριν πεθάνει - «μη με θάψετε πλάι της»

Η Μαργαρίτα γέννησε το πρώτο της παιδί στις 26 Μαΐου 1968. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δανός Βασιλιάς ονομάζεται είτε Φρειδερίκος είτε Χριστιανός. Έτσι, η Μαργαρίτα, συνεχίζοντας την παράδοση, ονόμασε τον πρώτο γιο της Φρειδερίκο. Το δεύτερο παιδί της γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1969 και ονομάστηκε Ιωακείμ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ