Η must λίστα κάθε καλοφαγά! Όλα τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με Χρυσούς Σκούφους το 2013: Όλοι οι σεφ & οι κουζίνες τους από την Αθήνα ως τη Ρόδο και από την Κέρκυρα ως τη Χαλκιδική

ETRUSCO 16,5/20



Δεν είναι του καθενός να αποδομεί τόσο επιτυχημένα ένα τουριστικό κλισέ όπως οι «γαρίδες Μικρολίμανο» και να τις ανασυνθέτει σε μια σπεσιαλιτέ υψηλής ελληνικής κουζίνας κρυμμένη σε κλαδιά δεντρολίβανου. Ούτε να μετατρέπει ένα παραδοσιακό κερκυραϊκό τσιγαρέλι σε φινετσάτο παγωτό. Ο Έκτορας Μποτρίνι έχει χαράξει σαφή ρότα στα νερά της ελληνικής κουζίνας τα τελευταία τρία χρόνια μελετώντας εις βάθος την τοπική κουζίνα της Κέρκυρας. Κι επειδή δίνει τεράστια σημασία στις πρώτες ύλες, δημιούργησε το δικό του μποστάνι και το δικό του κήπο βρώσιμων λουλουδιών και βοτάνων. Από την άλλη, η ερευνητική του ομάδα –σε μια κουζίνα εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της μαγειρικής τεχνολογίας– αξιοποιεί ιδέες και πρώτες ύλες σε ευφάνταστες conceptual σπεσιαλιτέ. Το «Etrusco» εξελίσσεται συνεχώς και οδηγεί τον Έκτορα Μποτρίνι σε μια θριαμβευτική πρωτιά το 2013.

 Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 2661093342.

ΓΑΛΑΖΙΑ HYTRA 16/20

Το γαλάζιο κάδρο του Σαρωνικού από το ξενοδοχείο «Westin» στον Αστέρα Βουλιαγμένης –όπου έχει τη θερινή της κατοικία η «Hytra»– είναι ένα μεγάλο συν για το εστιατόριο, στο οποίο ο σεφ Νίκος Καραθάνος –με τον αέρα του αστεριού Michelin που κέρδισε για πρώτη φορά πέρυσι– εδραιώνει φέτος την ανοδική του πορεία. Η κουζίνα του παίρνει αφορμές από την Ελλάδα, αλλά έχει ανοιχτούς δημιουργικούς ορίζοντες. Φτιάχνει με δόκιμο μοντερνισμό μουσακά, σπανακόρυζο με καλαμαράκι και ρυζόγαλο και σερβίρει ένα φανταστικό σκουμπρί γεμιστό με μυρωδικά, πουρέ από κολοκάσι και πραλίνα σουσαμιού, εξαιρετικό χοιρινό με «κάρβουνο» από ελιά και μελάνι σουπιάς, σάλτσα πορτοκαλιού, «κολοκύθι» από σέλερι και τηγανητή πολέντα και, φυσικά, το ταυτισμένο πλέον με το εστιατόριο μπαρμπούνι ψημένο με τα λέπια.

 Ξεν. «Westin Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108902000.
 
FUNKY GOURMET 16/20



Για να μπεις στο πανέμορφο νεοκλασικό όπου στεγάζεται το «Funky Gourmet», πρέπει να χτυπήσεις το κουδούνι μιας κλειστής πόρτας – και αυτό φέρνει συνειρμούς για μυστικά ραντεβού, με συνθηματικές επαφές μόνο για μυημένους! Οι πιο συστηματικοί εκφραστές της πρωτοποριακής technomotional γαστρονομίας στην Αθήνα, που εκτός από Χρυσό Σκούφο έχουν και αστέρι Michelin, παίζουν ελεύθερα με τις γεύσεις του κόσμου, αλλά στρέφονται όλο και πιο αποφασιστικά στην ελληνική κουζίνα. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος στήνουν μια εξαιρετική «ελληνική ταβέρνα» στο μοντέρνο εστιατόριό τους, όπου τρως σε εξελιγμένη μορφή φανταστικό παστίτσιο, εξαιρετικά τηγανητά κολοκυθάκια, σούπερ κεφτέδες, λεμονάτο συκωτάκι από φουαγκρά με κρεμμύδι, θεϊκά μελωμένο αρνί με κριθαράκι. Το τέλος του γεύματος δεν θα μπορούσε να είναι συμβατικό: το γαλακτομπούρεκό τους «ψήνεται» στους -196οC, σερβίρεται σε παραδοσιακό ταψί αλουμινίου και σε ανεβάζει στα σύννεφα.

 Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727.

ΣΠΟΝΔΗ 16/20

Εστιατόριο πρώτης κλάσης και σημείο αναφοράς στην υψηλή γαστρονομική σκηνή της χώρας (με 2 αστέρια Μichelin ), η «Σπονδή» βρέθηκε από πέρυσι χωρίς την ηγεσία του Arnaud Bignon, ο οποίος τη διατήρησε στην κορυφή μέχρι το 2012. Στη νέα της πορεία, με επικεφαλής τον πρώην sous chef Άγγελο Λάντο, αποδεικνύει την εις βάθος δουλειά που έχει γίνει στην κουζίνα της και συνεχίζει να διαπρέπει σερβίροντας μοντέρνα γαλλική κουζίνα. Χάνει μεν την πρώτη θέση από το «Etrusco», αλλά καλλιεργεί την ιδέα ενός grand restaurant. Ο φετινός της κατάλογος ανθολογεί επιτυχημένες σπεσιαλιτέ των τελευταίων χρόνων, που εκτελούνται με λεπτότητα, αρμονία κι επάρκεια, τιμώντας τη μακρόχρονη παράδοση του εστιατορίου. Κορυφαία τα γλυκά του Γιώργου Πλατινού, που αποτελούν μια ολοκληρωμένη, συναρπαστική πρόταση.

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021.

 Δείτε τα υπόλοιπα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ