Γκρέτα Γκάρμπο: Διάσημη & όμορφη η θρυλική ηθοποιός του σινεμά - Άφησε το Χόλυγουντ μόλις στα 36 - Αμφιφυλόφιλη, καταθλιπτική, έκανε παρέα με τον Ωνάση (φωτό - βίντεο)

Το ντροπαλό κορίτσι πόυ άφησε εποχή ...

Η Γκρέτα Γκάρμπο πριν λίγες μέρες θα είχε γενέθλια καθώς στις 18 Σεπτεμβρίου του 1905 ήρθε στη ζωή!

Πρόκειται για έναν μύθο του σινεμά που έχει γράψει ιστορία και οι ερμηνείες της έχουν μείνει αξέχαστες ...

Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε ένα γρήγορο "ταξίδι" στη ζωή μίας σταρ του Χόλυγουντ.

 

 

Η Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, από πολύ φτωχούς γονείς. 

Όταν ήταν 14 ετών, έχασε τον πατέρα της, γεγονός που τη συγκλόνισε, καθώς είχε μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του που χαρακτηριζόταν από μεγάλη αδυναμία. Εγκατέλειψε το σχολείο για να μπορέσει να εργαστεί, ώστε να βγάζει τα προς το ζην, αλλά και να βοηθάει την οικογένεια της. Η πρώτη της δουλειά ήταν σε ένα κουρείο, όπου ήταν υπεύθυνη να ετοιμάζει τον αφρό για το ξύρισμα. Αργότερα, εργάστηκε ως μοντέλο στις διαφημίσεις πολυκαταστήματος στη Στοκχόλμη.

Διαβάστε ακόμη: Γκρέτα Γκάρμπο στο Μπέβερλι Χιλς: Η βίλα της πωλείται 10 εκ δολάρια - Με τρεις ορόφους, έξι υπνοδωμάτια 6 μπάνια (φωτό)

Από τις διαφημίσεις αυτές, την εντόπισε ο σκηνοθέτης Έρικ Άρθουρ Πέτσλερ και της έδωσε ένα ρόλο στην ταινία που γύριζε εκείνη την εποχή, το Πήτερ ο Αλήτης, το 1922.

 

 

Η «μικρή» αν και σε βωβό φιλμ, όχι απλά τα λέει αλλά σαγηνεύει και το φακό. Έτσι αποφασίζει να «επενδύσει» στην υποκριτική και αρχίζει τη φοίτησή της στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Στοκχόλμης. Εκεί, συνάντησε τον διάσημο εκείνη την εποχή σκηνοθέτη Μάουριτς Στίλερ, ο οποίος την εκπαίδευσε στις κινηματογραφικές τεχνικές υποκριτικής και της έδωσε το καλλιτεχνικό της όνομα, «Γκρέτα Γκάρμπο». Ακόμα, της έδωσε τον πρώτο μεγάλο της ρόλο στη βωβή ταινία Η Ιστορία του Γκέστα Μπέρλιν. Και σιγά-σιγά μαζί με τον Στίλερ γίνονται το δίδυμο της επιτυχίας.

 

 

Το όνομα του σκηνοθέτη αρχίζει να ακούγεται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το 1925 ο Στίλερ πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεργαστεί με την εταιρεία Metro-Goldwyn-Mayer, ζήτησε με επιμονή να παραχωρηθεί και στην Γκάρμπο ένα συμβόλαιο.

Η φήμη της άρχισε ολοένα να μεγαλώνει, σε αντίθεση με τον Στιίλερ, ο οποίος απολύθηκε από την MGM και επέστρεψε στη Σουηδία, όπου και πέθανε ένα χρόνο αργότερα.

Η σαρωτική επιτυχία

Το 1927 προβλήθηκε ο Τραγουδιστής της τζαζ, η πρώτη ομιλούσα ταινία. Η σαρωτική της επιτυχία, άλλαξε τα πάντα στον κινηματογράφο και έφερε τεράστια αναταραχή στο Χόλιγουντ. Καριέρες εκτοξεύτηκαν και άλλες καταστράφηκαν γιατί η φωνή τους δεν… πέρασε.

Η αλήθεια είναι ότι την Γκάρμπο την φοβόντουσαν. Ναι μεν σαγηνευτική σαν παρουσία, αλλά δεν έπαυε να είναι μια ξένη, με προφορά. Θα την ακολουθούσε το κοινό;

Και προβάλλεται, το 1930, η Άννα Κρίστι. Η πρώτη ομιλούσα ταινία της που μάλιστα είχε το διαφημιστικό σλόγκαν: Η Γκάρμπο μιλάει. Και η Γκάρμπο μίλησε. Και αποθεώθηκε. Η ταινία υπήρξε ένας προσωπικός της θρίαμβος που μάλιστα της χάρισε την πρώτη της οσκαρική υποψηφιότητα. Οι άλλες ήταν για την Κυρία με τις Καμέλιες (1937), και τη Νινότσκα (1939), αλλά δεν απέκτησε κανένα από αυτά. Το 1954 το Χόλιγουντ της απονέμει ειδικό Όσκαρ για τις «αξέχαστες ερμηνείες της», το οποίο η Γκάρμπο δεν μπήκε καν στον κόπο να παραλάβει αυτοπροσώπως.

Δεν ήταν όπως έδειχνε στον "έξω" κόσμο

Η μεγαλύτερη ντίβα όλων των εποχών δεν είχε ευτυχισμένη παρασκηνιακή ζωή. Βίωνε περιόδους μελαγχολίας, εξαιτίας και των αυστηρών όρων που της έθετε η MGM. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυστηρότητας της MGM, ήταν όταν απαγόρεψε στην Γκάρμπο να παρακολουθήσει την κηδεία της αδερφής της στη Σουηδία. Της επέτρεψαν μια μόνο επίσκεψη, το 1928. 

Μετά την είσοδό της στο Χόλιγουντ, η Γκάρμπο άρχισε σταδιακά να αποσύρεται από τον κόσμο της ψυχαγωγίας και να απομονώνεται.

Λέγεται ότι είχε κατάθλιψη ενώ κάποιοι βιογράφοι της ισχυρίζονται ότι ίσως έπασχε από διπολική διαταραχή.

Δεν έδινε συνεντεύξεις, δεν υπέγραφε αυτόγραφα, δεν παρακολουθούσε κοινωνικές εκδηλώσεις και δεν απαντούσε στην αλληλογραφία των θαυμαστών της. Το όνομά της έχει σχετιστεί με την περίφημη ατάκα της: «Θέλω να μείνω μόνη» (I want to be alone), από το Γκραντ οτέλ. Παρ’ όλα αυτά, η Γκάρμπο αργότερα σχολίασε: «Δεν είπα ποτέ, “Θέλω να είμαι μόνη”. Είπα μόνο πως “Θέλω να με αφήσουν ήσυχη” (I want to be let alone). Αυτή είναι όλη η διαφορά».

Η "μεγάλη έξοδος"

Το 1941 προβάλλεται η Διπρόσωπη γυναίκα σε σκηνοθεσία Τζόρτζ Κιούκορ, τον σκηνοθέτη των γυναικών όπως τον αποκαλούσαν. Το φιλμ είχε όλα τα συστατικά να γίνει τεράστια επιτυχία. Φαινομενικά, γιατί το παρασκήνιο και πριν και μετά την πρεμιέρα είχε πάρει φωτιά.

Ο πλανήτης βρισκόταν στη δεινή του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι οι υπεύθυνοι του στούντιο ήθελαν κάτι φωτεινό, χαρούμενο και ηθικό» για το κοινό της εποχής. Οι παρεμβάσεις κυρίως στο σενάριο ήταν απίστευτες, σε βαθμό που το φιλμ που είδαν στην πρεμιέρα να είναι σχεδόν ένα άλλο από αυτό που πίστευαν οι συντελεστές.

 

 

Στην ουσία ήταν μια ρομαντική κομεντί, όπου η Γκάρμπο έπαιζε διπλό ρόλο για τις ανάγκες του οποίου χόρεψε κιόλας, και προσπάθησαν να τη μετατρέψουν σε ένα «κανονικό κορίτσι».  Η ταινία απέτυχε και στα ταμεία και στις κριτικές και η Γκάρμπο είπε στα 36 της το μεγάλο αντίο στο σινεμά. Ήδη από το 1935 είχε γίνει πολύ επιλεκτική με τους ρόλους της και τελικά περνούσε πολύς καιρός μέχρι να συμφωνήσει να κάνει την επόμενη ταινία της. Η ίδια η Γκάρμπο παραδέχτηκε ότι ένιωθε πως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο κόσμος άλλαξε, ίσως για πάντα.

Το "μυστήριο"

Πιθανολογείται πως η Γκάρμπο ήταν bisexual, έχοντας απολαύσει σχέσεις με άντρες αλλά και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου και του ηθοποιού Τζον Γκίλμπερτ. Πρωταγωνίστησαν μαζί για πρώτη φορά στην κλασική ταινία Σαρξ και Διάβολος του 1926. Η «ερωτική έντασή» τους στην οθόνη γρήγορα μεταφράστηκε σε ειδύλλιο εκτός οθόνης και μέχρι το τέλος της παραγωγής η Γκάρμπο είχε εγκατασταθεί στο σπίτι του. Φέρεται πως ο Γκίλμπερτ της έκανε πρόταση γάμου τρεις φορές πριν δεχτεί τελικά. Όταν, επιτέλους, ο γάμος κανονίστηκε το 1926, εκείνη δεν εμφανίστηκε στην τελετή. Αφού η σχέση είχε τελειώσει και η καριέρα του Γκίλμπερτ είχε καταρρεύσει, η Γκάρμπο του έδειξε μεγάλη αφοσίωση και επέμενε να παίξει μαζί της στη Βασίλισσα Χριστίνα το 1933, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις του επικεφαλής του στούντιο της MGM Λούις Μπ. Μάγερ.



Facebook: Greta Grbo

 

 

 

Το 1931, η Γκάρμπο έγινε φίλη με τη συγγραφέα και κοσμική Μερσέντες ντε Ακόστα, που της τη σύστησε η συγγραφέας και ηθοποιός Σάλκα Φίερτελ. Εν τέλει το ζευγάρι ξεκίνησε μια σποραδική και άστατη σχέση που διακοπτόταν από μακριές περιόδους κατά τις οποίες η Γκάρμπο την αγνοούσε και περιφρονούσε τα πολλά ερωτικά γράμματά της. Μέχρι το 1960 ο δεσμός είχε τελειώσει, μετά την έκθεση από την ντε Ακόστα, των προσωπικών τους συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης και μιας γυμνόστηθης φωτογραφίας της Γκάρμπο, στην επίμαχη αυτοβιογραφία της Εδώ βρίσκεται η καρδιά.

 

 



Facebook: Greta Garbo

Η Γκάρμπο είχε έναν σύντομο ερωτικό δεσμό με τη χορεύτρια, μοντέλο και ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου Λουίζ Μπρουκς, όπως ισχυρίζεται η τελευταία στα απομνημονεύματά της. Περιέγραψε τη Γκάρμπο ως αρρενωπή αλλά «γοητευτική και τρυφερή ερωμένη». Η βιογραφία Γκάρμπο του 1995 συνδέει τις σχέσεις της Γκάρμπο–που ήταν συχνά απλά στενές φιλίες–με τον ηθοποιό Τζορτζ Μπρεντ, τον μαέστρο Λεοπόλδο Στοκόφσκι, τον διαιτολόγο Γκάγελορντ Χάουσερ και τον μάνατζέρ της Τζορτζ Σλι.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Όχι επειδή ήταν κατά του γάμου. Απλά δεν μπορούσε να νιώσει πλήρη ικανοποίηση από τους συντρόφους της.

Η παρέα με τον Αριστοτέλη Ωνάση

Η Γκρέτα είχε επισκεφθεί την Αθήνα. το Σεπτέμβριο του 1955. Εκείνο το φθινόπωρο ο Ωνάσης με την οικογένεια του και τη διάσημη ηθοποιό έκαναν κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και έκαναν μια στάση στην Αθήνα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Γκάρμπο ξεναγήθηκε στην πρωτεύουσα και ανέβηκε στην Ακρόπολη για να θαυμάσει τις αρχαιότητες.

Διαβάστε ακόμη: Πάταγος το 1905: Γυμνή επί σκηνής η "εξωτική" Μάτα Χάρι η διασημότερη κατάσκοπος & πόρνη με το οικτρό τέλος

Το 1955 η Γκάρμπο ήταν πενήντα χρόνων. Εκείνη την περίοδο, οι φήμες οργίαζαν σχετικά με τη σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την Γκρέτα Γκάρμπο

Χαρακτηριστικά, τα ελληνικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ωνάσης ήταν τρελά ερωτευμένος μαζί της και έγραφαν «Ο Κροίσος και η Γόησσα. Ύστερα από πολλά χρόνια η Γκρέτα Γκάρμπο γέλασε για πρώτη φορά…»



Η σχέση τους δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν στενοί φίλοι και ο Ωνάσης την καλούσε συχνά στην Ελλάδα και στις επίσημες δεξιώσεις που παρέθετε στους φίλους του.

Μάλιστα, ο Έλληνας Κροίσος είχε στείλει τη θαλαμηγό του για να τη μεταφέρει στη Τζέντα της Αραβίας, ώστε η διάσημη ηθοποιός να παραστεί στη δεξίωση που έκανε το καλοκαίρι του 1955 σε ένα πετρελαιοφόρο πλοίο.

 

 

Η Γκρέτα Γκάρμπο έφυγε από τη ζωή το 1990 σε ηλικία 85 ετών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ