Μαγευτικές εικόνες από το διάστημα που κόβουν την ανάσα! Σε άλλο επίπεδο ο φετινός Διαγωνισμός Φωτογράφων Αστρονομίας

Φωτογραφίες που προκαλούν δέος!

Οι φωτογραφίες από το διάστημα προκαλούν πάντα δέος και θαυμασμό. Οι εικόνες από έναν κόσμο στον οποίο ανήκουμε, αλλά φαντάζει μακρινός, μας συναρπάζουν κάθε φορά. 

Ο διαγωνισμός Astronomy Photographer of the Year παρουσιάζει τις κορυφαίες φωτογραφίες του έτους από το διάστημα. Διάφοροι φωτογράφοι από κάθε σημείο του πλανήτη προσπάθησαν να απαθανατίσουν εκπληκτικές εικόνες που εντυπωσιάζουν. 

Πάνω από 100 φωτογραφίες παρουσιάζονται σε ειδική έκθεση στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, οι οποίες παρουσιάζονται με τον καλύτερο τρόπο σε λαμπρές οθόνες lightbox.

Η νικητήρια φωτογραφία

Η νικητήρια φωτογραφία για φέτος ήταν μια φωτογραφία της Andormeda, η οποία πραγματικά ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος από τις απόκοσμες εικόνες.

 

 

Η "Andromeda , Unexpected" των Marcel Drechsler, Xavier Strottner και Yann Sainty είναι ο συνολικός νικητής του διαγωνισμού Astronomy Photographer of the Year 2023!

Αυτή η μαγευτική εικόνα απεικονίζει μια εκπληκτική ανακάλυψη από μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων: ένα τεράστιο τόξο πλάσματος δίπλα στον γαλαξία της Ανδρομέδας (M31), τον κοντινότερο γαλαξία στον Γαλαξία μας...

Η Ανδρομέδα είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αντικείμενα στον βαθύ ουρανό, αλλά αυτή η φωτογραφία την παρουσιάζει κυριολεκτικά με ένα εντελώς νέο φως, μια ασυνήθιστα θεαματική και καθαρή εικόνα ανακάλυψης.

Το βραβείο Astronomy Photographer of the Year υποστηρίζεται από την Liberty Specialty Markets.

 

 

"Οι επιστήμονες ερευνούν τώρα τον νεοανακαλυφθέντα γίγαντα σε μια διακρατική συνεργασία", εξηγούν οι φωτογράφοι. "Θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη τέτοια δομή που βρίσκεται πλησιέστερα σε εμάς στο Σύμπαν".

"Πώς μοιάζει μια εικόνα ανακάλυψης; Ως επί το πλείστον είναι μια θολή ασπρόμαυρη εικόνα που απεικονίζει μια σχεδόν αόρατη αμυδρή κουκκίδα ή ένα φάσμα που μας είναι ακατανόητο", λένε. "Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη αυτή τη φορά. Αυτή η αστροφωτογραφία είναι τόσο θεαματική όσο και πολύτιμη. Όχι μόνο παρουσιάζει την Ανδρομέδα με έναν νέο τρόπο, αλλά και ανεβάζει την ποιότητα της αστροφωτογραφίας σε ένα νέο επίπεδο".

Η νικητήρια φωτογραφία των Skycapes

rmg.co.uk

Μεγάλα κοσμικά πυροτεχνήματα από τον Angel An.

Για τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ο Ed Bllomer, ένας κριτής, ανέφερε ότι: "Αυτή η σπάνια παρατηρούμενη ηλεκτρική εκκένωση εμφανίζεται πολύ ψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τους κανονικούς κεραυνούς (και μάλιστα, παρά το όνομά της, δημιουργείται από διαφορετικό μηχανισμό), δίνοντας στην εικόνα μια ιντριγκαδόρικα παραπλανητική αίσθηση της κλίμακας. Ενώ η διαβάθμιση των χρωμάτων είναι όμορφη από μόνη της, εντυπωσιακά η εικόνα αποτυπώνει επίσης τη λεπτή δομή του πλάσματος. Μας άρεσε πολύ το γεγονός ότι ο φωτογράφος δεν αποτυπώνει ολόκληρη τη δομή, η οποία εκτείνεται πολύ πέρα από την κορυφή του κάδρου.  Δημιουργεί μια ανησυχητική, εξωγήινη εικόνα που δεν μπορεί παρά να τραβήξει το βλέμμα σας".

Η φωτογραφία του ηλίου

rmg.co.uk

Μια ερώτηση για τον ήλιο από τον Eduardo Schaberger Poupeau

"Αυτή είναι μια τόσο έξυπνη εικόνα, καθώς ενώ έχουμε δει την κοκκοποίηση και την επιφάνεια του Ήλιου στο παρελθόν, δεν έχω ξαναδεί ένα νήμα σε σχήμα ερωτηματικού. Αν κάνετε ζουμ στην επιφάνεια του Ήλιου, η εικόνα έχει μια ποιότητα που μοιάζει με χρώμα - νιώθω σαν να βλέπω τις πινελιές του πινέλου. Υπάρχει μια αίσθηση κίνησης και μπορείς σχεδόν να δεις το νήμα με το ερωτηματικό να κινείται αν κοιτάξεις αρκετά.", ανέφερε η Sheila Kanani, κριτής του διαγωνισμού.

Η νικητήρια φωτογραφία στην κατηγορία "Άστρα και νεφελώματα"

Νέα κατηγορία γαλαξιακών νεφελωμάτων γύρω από το άστρο YY Hya του Marcel Drechsler

"Πρόκειται για μια απολύτως εκπληκτική εικόνα του άστρου YY Hya και του διαστρικού του περιβάλλοντος. Είναι αξιοσημείωτο ότι το νεφέλωμα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για άγνωστα προηγουμένως γαλαξιακά νεφελώματα εκπομπής. Μετά από περισσότερες από 360 ώρες χρόνου έκθεσης ο φωτογράφος αποκάλυψε ένα πανέμορφο εξαιρετικά βαθύ αστρικό υπόλειμμα. Αυτή η εικόνα δεν είναι μόνο πραγματικά μαγευτική, αλλά χρησιμεύει επίσης ως μια φανταστική απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμοι μπορούν να συναντηθούν και να επιτύχουν σπουδαία αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας", αναφέρει ο Yuri Beletsky, κριτής του διαγωνισμού.

Αστραφτερά αστέρια, λαμπεροί γαλαξίες, φλογεροί ήλιοι και ασημένια φεγγάρια, όλα περιλαμβάνονται στον φετινό διαγωνισμό αστρονομίας.

Πρόκειται για έναν ετήσιο διαγωνισμό με τις καλύτερες διαστημικές φωτογραφίες του κόσμου.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες του διαγωνισμού στην επίσημη ιστοσελίδα του Royal Museums Greenwich

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ