Εκλογές 2023 - Debate: Ο Σρόιτερ, ο Τσίπρας, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο... ταβερνιάρης - Η ερώτηση και η απάντηση (βίντεο)

Η ιδιαίτερη ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση του προγράμματός του

Με ιδιαίτερο τρόπο ρώτησε ο Αντώνης Σρόιτερ τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την κοστολόγησή του. Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια αναλυτική κοστολόγηση, σημειώνοντας πως ακόμα και «στην ταβέρνα πάει κανείς για παράδειγμα και ο λογαριασμός πρέπει να έχει δίπλα το φαγητό και το κόστος».

«Μας λέτε πως το πρόγραμμά σας είναι κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Θέλω να ρωτήσω πόσο δύσκολο θα ήταν να κάνετε μια πραγματικά αναλυτική κοστολόγηση μέτρο-μέτρο και να μας την παρουσιάσετε... Στην ταβέρνα πάει κανείς για παράδειγμα και ο λογαριασμός πρέπει να έχει δίπλα το φαγητό και το κόστος. Υπάρχει και ο άλλος ταβερνοάρης που σου λέει ένα ποσό στο αυτί φεύγοντας, δεν σου δίνει λογαριασμό. Φαντάζομαι πως ούτε εσεις το προτιμάτε αυτό» ήταν η ερώτηση του κ. Σρόιτερ.

«Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αρχή 25 δις, μετά 45, μετά 80, μετά 70, μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές θα το πάει στα 180. Εμείς από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση στο πρόγραμμα, όμως μην ξεχνάτε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης την οποία υπολογίζεις, όπως για παράδειγμα την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε τη 13η σύνταξη την οποία την είχαμε θεσπίσει και την κατήργησε ο κύριος Μητσοτάκης.

 

 

Πέρα λοιπόν από το κόστος των δαπανών υπάρχουν και έσοδα, έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Διότι τούτη την ώρα που το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και εξαντλείται το εισόδημα, 15 εισηγμένες στο χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ εικοσαετίας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο καθεμία. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για να πάρει ανάσα, όμως σε κάποιους θα κοστίσει, σε αυτούς που θα σταματήσουν να έχουν τα υπερκέδη, στα funds που δεν θα πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων, θα κοστίσει σε όσους βγάζουν δισεκ. την περίοδο της κρίσης. θα ωφελήσει όμως τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος επανήλθε, σημειώνοντας: «Να πω πως αναλυτική κοστολόγηση δεν δώσατε.. Ένα γενικό νούμερο δώσατε... Διαβάζω το πρόγραμμα του 2015, οκτώ χρόνια μετά τα ίδια λέμε».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ