Ο ρατσισμός της ηλικίας: Άντε γιαγιούλα φόρα κανά ρουχαλάκι – Κι εσύ πώς έγινες τέρας από τις πλαστικές, μήπως να αποσυρθείς σιγά-σιγά;

Η Margaret Sullivan αρθρογραφεί στη Guardian, για την ηλικία, είσαι μεγάλος ή... μικρός, παίζει ρόλο στην πολιτική και στη show biz.

 

Είμαι όσο δείχνω, τι σε νοιάζει η ηλικία μου; Πόσο όμως δείχνεις και αυτό που δείχνεις είναι πραγματικό ή μήπως είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου για την επιστροφή στο… παρελθόν.

Οι παλιοί έλεγαν, ο έρως χρόνια δεν κοιτά, και το Τζο Μπάιντεν, ερωτευμένος με τη Τζιλ, δεν κοιτά έρωτες, αλλά ετοιμάζεται να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, για δεύτερη θητεία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα γίνει 80 ετών.

«Έφηβος, κοφτερό μυαλό, καλή υγεία, έμπειρος για τα χρόνια του» θα έλεγε κάποιος που έρχεται από το μακρινό… 3.000. Που ξέρετε τότε μπορεί ο άνθρωπος να ζει 200, 300 ή και 500 χρόνια…

Και εάν ο Μπάιντεν είναι «μεγάλος», τι να πει κάποιος για το Μαντόνα, το είδωλο της ποπ που έμεινε στο… 1984. Τότε δεν είχε κυκλοφορήσει το material girl, μία από τις μεγάλες επιτυχίες της;

 

 

Η εμφάνισή της στα βραβεία Grammy, σόκαρε τους φαν της. Τα σχόλια πολλά και καυστικά για την επέμβαση στο πρόσωπό της. Ετών 64 η Μαντόνα. Όχι δεν κάνουμε σχόλια, απλά την αναφέρουμε. Νιώθεις νέα, πρέπει να δείχνεις και νέα – θα σκέφτηκε – και κάτι έκανε στο πρόσωπο. Πολλά έκανε, αλλά αυτά δεν είναι την παρούσης.

Τα άκουσε, εξ… αμάξης η Μαντόνα, ωχ λάθος, αυτό μας πάει χιλιάδες χρόνια πίσω, τα άκουσε από τα social στις μέρες μας: «Ήταν άσχημη σαν τέρας».

 

 

Η Μαντόνα πάντως δεν πτοήθηκε και πέρασε στην αντεπίθεση και επιτέθηκε στους μισογύνηδες και σε όλους αυτούς που όπως είπε: «αρνούνται να γιορτάσει τις γυναίκες μετά τα 45 και νιώθει την ανάγκη να τις τιμωρήσει αν συνεχίσει αυτή να είναι ισχυρή, εργατική και περιπετειώδης».

Διαβάστε ακόμα: Η Μαντόνα παραδέχτηκε πως έκανε πλαστική - ''Δείτε με τώρα, είμαι πολύ χαριτωμένη''

Από κοντά και το μοντέλο Paulina Porizkova, ακόμα πανέμορφη στα 57 της, πρόσφατα συνόψισε την κακή αντίδραση του κοινού σε μερικές από τις σχεδόν γυμνές φωτογραφίες της: «Φόρεσε τα ρούχα σου, γιαγιά… Είσαι αξιολύπητη».

 

 

Και μπορεί η ηλικία να μοιάζει… βραχνάς για τις γυναίκες με δόση ρατσισμού, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τους άνδρες.

 

 

Ο αείμνηστος ηθοποιός Σον Κόνερι ανακηρύχθηκε από το περιοδικό People ως ο «πιο σέξι άντρας που είναι ζωντανός» σε ηλικία 59 ετών. Οι Red Hot Chili Peppers γιορτάστηκαν σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του «60 Minutes» του CBS, αν και πολλά μέλη του συγκροτήματος είναι άνω των 60 ετών.

Βέβαια σε άρθρο της, στη Guardian, η Margaret Sullivan με τον τίτλο «Από τον Τζο Μπάιντεν μέχρι τη Μαντόνα: η ηλικία είναι παντού» αναφέρει ότι και για τους άνδρες, υπάρχουν όρια, τα οποία υπενθυμίζονται, περίπτωση Μπάιντεν από όλες τις πλευρές, όσο πλησιάζουμε πάλι προς τις εκλογές.

Και μπορεί η λύση Μπάιντεν να ήταν εξαιρετική «σώζοντας τις ΗΠΑ από μία δεύτερη θητεία Τραμπ» άποψη που υποστηρίζει και η αρθρογράφος των Times, Μισέλ Γκόλντμπεργκ, όμως τον κάλεσε να μην ξανακατέβει υποψήφιος στις εκλογές τους 2024, χαρακτηρίζοντας τον ωστόσο ως έναν καλό πρόεδρο. Η Sullivan στο άρθρο της, της θυμίζει ότι το 35% του αμερικανικού πληθυσμού σήμερα είναι άνω των 50 ετών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της χώρας.

 

 

«Πρέπει να διαφωνήσω. Φυσικά, μακάρι ο Μπάιντεν να ήταν 20 χρόνια νεότερος. Μακάρι να μην μπέρδευε τα λόγια του μερικές φορές και να κάνει ανεξήγητα λάθη. Ανησυχώ για τη γνωστική του έκπτωση και τη σωματική του αδυναμία. Αλλά αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι είναι το καλύτερο στοίχημα για να αποτρέψει μια πιθανώς καταστροφική προεδρία των Ρεπουμπλικανών και το ρεκόρ του, αν και δεν είναι άψογο, είναι εντυπωσιακό.

 

 

Η ηλικία υπερβαίνει κατά πολύ τις διασημότητες και τους δημόσιους αξιωματούχους. Σημειώνοντας ότι το 35% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι τώρα 50 ετών και άνω, η ομάδα υπεράσπισης AARP αποκαλεί τις διακρίσεις λόγω ηλικίας «την τελευταία αποδεκτή προκατάληψη».

Τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς άνω των 45 ετών βλέπουν την ηλικία ως εμπόδιο στην αναζήτηση εργασίας, αναφέρει η ομάδα, και οι μισοί από τους ηλικιωμένους εργαζομένους λένε ότι έχουν απωθηθεί πρόωρα από μακροχρόνιες θέσεις εργασίας.

Η μόνη απάντηση είναι να αντεπιτεθούμε.

Για τους εργαζόμενους, γνωρίζουν ότι ο νόμος είναι συχνά με το μέρος τους.

Για τη Madonna, αποφασίζει η ίδια να μην δώσει δεκάρα.

Για τον Μπάιντεν και την ηγεσία των Δημοκρατικών, η αξιολόγηση γίνεται με βάση το αν μπορεί να κάνει τη δουλειά και αν είναι η καλύτερη επιλογή για να νικήσει έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. (Σημειωτέον, αυτός μπορεί να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ που σύντομα θα γίνει 77 ετών.)

Και κλείνει το άρθρο της η Sullivan με το ότι: «Μου αρέσει να έχω κατά νου ότι η συγγραφέας του The Handmaid’s Tale, Margaret Atwood, είναι 83 ετών και εξακολουθεί να γράφει έξοχα. ότι ο Πικάσο είχε μια αναγνωρισμένη δημιουργική άνοδο πριν από τον θάνατό του στα 91 του. και ότι ένας από τους αγαπημένους μου μουσικούς, η 73χρονη Bonnie Raitt όχι μόνο έπαιξε με ψυχή στα Grammy αλλά κέρδισε το βραβείο για το τραγούδι της χρονιάς.

Δεν είναι διασκεδαστικό να μεγαλώνεις στην Αμερική που έχει εμμονή με τους νέους, αλλά δεν χρειάζεται να είναι λόγος για να εξαφανιστείς. Όσο για αυτούς που θα κορόιδευαν τους μεγαλύτερους, δύο λόγια συμβουλής: απλά περιμένετε».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ