Άκης Πετρετζίκης: Ένα εντυπωσιακό πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Χοιρινό με δαμάσκηνα στον φούρνο (βίντεο)

Οι καλεσμένοι σας θα εντυπωσιαστούν...

Συστατικά

2  κρεμμύδια

3 σκ. σκόρδο

1  πιπεριά πράσινη

1  πιπεριά πορτοκαλί

1  πιπεριά κίτρινη

1  πιπεριά κόκκινη

2  κιλά χοιρινό, μπούτι, χωρίς κόκαλο

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. νοστιμιά

30 γρ.  κονιάκ

150 γρ.  κρασί κόκκινο

350 γρ.  δαμάσκηνα, αποξηραμένα

1 κ.σ. μέλι

5-6  μπαχάρι, σε κόκκους

2 στικ κανέλα

3-4  γαρίφαλα

300 γρ.  νερό

  χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

  ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για τη γαρνιτούρα

1 κιλό γλυκοπατάτες

1 κ.γ.  νοστιμιά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκ. σκόρδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε μια γάστρα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη γάστρα.
  • Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη γάστρα. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 2-3 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
  • Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. νοστιμιά και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε το χοιρινό στο τηγάνι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά να πάρει χρώμα.
  • Σβήνουμε τη γάστρα με το κονιάκ, το κρασί, βάζουμε τα δαμάσκηνα, το μέλι, 1 κ.σ. νοστιμιά, τα μπαχάρια, τις κανέλες, τα γαρίφαλα, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι, το χοιρινό και ανακατεύουμε απαλά.
  • Καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ½ -3 ώρες.

Για τη γαρνιτούρα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κυδωνάτα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τη νοστιμιά, το ελαιόλαδο, τα σκόρδα ολόκληρα και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί βάζοντας τη φλούδα προς τα κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ