Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμες πένες με λαχανικά και κρέμα φέτας

Φανταστική συνταγή για πένες με λαχανικά και απίστευτη κρέμα φέτας. Δοκιμάστε την, είναι το τέλειο γεύμα!

Υλικά Συνταγής

  • 1 μελιτζάνα μεγάλη (φλάσκα)

  • 2 κολοκύθια

  • 2 κόκκινες πιπεριές

  • 2 κίτρινες πιπεριές

  • 2 ξερά κρεμμύδια κόκκινα

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

  • 4 κουταλιές σταφίδα

  • 1/3 φλ. ΤΟΠ ξίδι από ρόδι

  • 4 κ.σ ΤΟΠ κρέμα βαλσάμικου

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 500 γραμ. πένες (ζυμαρικά)

  • Για την κρέμα φέτας

  • 1/2 φλ. γάλα ή κρέμα

  • 2 φλ. τρίμματα φέτας

  • λίγη φρέσκια ρίγανη (ή φρέσκο θυμάρι)

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τις πένες με λαχανικά, πλένουμε και στραγγίζουμε πρώτα τα λαχανικά. Τα κόβουμε σε καρέ 1,5 εκατοστού. Αφήνουμε τα κρεμμύδια στο πλάι για αργότερα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.

Aραδιάζουμε τη μελιτζάνα, τις πιπεριές και τα κολοκύθια σε μεγάλη λαμαρίνα απλωτά. Να μην καλύπτει το ένα το άλλο. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με 2-3 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 10′ να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρέ και σοτάρουμε για 4-5΄ χωρίς να πάρουν χρώμα. Απλά να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε. Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το ξύδι και ρίχνουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5΄ να γλασάρει το ξύδι με τα κρεμμύδια και την σταφίδα, δηλαδή να πυκνώσει η σάλτσα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ανακατεύουμε με προσοχή μην λιώσουμε τα ψημένα λαχανικά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε αυτό το στάδιο διατηρούμε τα λαχανικά στο ψυγείο μέχρι και 3 ημέρες. Γίνονται ακόμα ωραιότερα όσο μένουν.

Βράζουμε τις πένες για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία και τις στραγγίζουμε. Τις ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό για να φύγει το άμυλο και να μην κολλούν τα ζυμαρικά μεταξύ τους. Τις στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα λαχανικά με ό,τι υγρά έχουν και ανακατεύουμε.

Μοιράζουμε στα πιάτα και σερβίρουμε τις πένες σε θερμοκρασία δωματίου περιχύνοντας με την κρέμα φέτας. Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με λίγη κρέμα βαλσάμικου.

Για την κρέμα φέτας

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα τρίμματα φέτας. Ανακατεύουμε πολύ καλά με πιρούνι ή με ραβδομπλέντερ, έτσι ώστε να λιώσει τελείως η φέτα και να γίνει μία λεία κρέμα φέτας. Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι φρέσκο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Περιχύνουμε τις πένες με τα λαχανικά λίγο πριν σερβίρουμε.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.