Ισλανδία: πρόωρες βουλευτικές εκλογές γιατί ο πατέρας του Πρωθυπουργού υποστήριξε παιδεραστή

Οι προηγούμενες πρόωρες εκλογές είχαν γίνει λιγότερο από έναν χρόνο πριν, μετά το σκάνδαλο Panama Papers.

Εκλογές τον Νοέμβριο προκήρυξε ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας , ύστερα από την κατακραυγή που προκάλεσε η αποκάλυψη πως ο πατέρας του είχε δώσει συστατική επιστολή για την αποκατάσταση της τιμής ενός καταδικασμένου παιδεραστή.

«Χάσαμε την πλειοψηφία και δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα την επανακτήσουμε... Προκηρύσσω εκλογές», δήλωσε ο Μπιάρνι Μπενέντικτσον, ύστερα και από την παραίτηση ενός εκ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό.

Στην Ισλανδία υπάρχει ένα παραθυράκι στη νομοθεσία που λέει ότι οι κατάδικοι μπορούν να αποκαταστήσουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα και να εργαστούν στο δημόσιο, αρκεί να έχουν 3 συστατικές επιστολές από άτομα υψηλού κύρους.

Ο πατέρας του Πρωθυπουργού Μπένεντικτ Σβέινσον, αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο άνθρωπος που είχε υπογράψει τέτοιου είδους επιστολή για έναν παλιό φίλο του, τον Hjalti Sigurjón Hauksson ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της θετής κόρης του επί 12 χρόνια από την ηλικία των 5 ετών και εξέτισε μόλις 5μιση χρόνια κάθειρξης.

Η κατακραυγή έγινε ακόμα εντονότερη ύστερα από προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ