P. Mason ο γνωστός φιλέλληνας δημοσιογράφος: ''Η αδιαλλαξία της Γερμανίας ευθύνεται για το ελληνικό αδιέξοδο''!

Στην «αδιαλλαξία» της γερμανικής κυβέρνησης επέρριψε τις ευθύνες για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία ο Βρετανός δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Πολ Μέισον μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή RN, Late Night Live του δημοσίου αυστραλιανού δικτύου ABC. 

Όπως είπε, η Γερμανία είναι που «μπλοκάρει» οποιαδήποτε συμβιβαστική διάθεση των ευρωπαϊκών οργάνων και θεσμών για επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, η ελληνική κυβέρνηση «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεών της προς τους πιστωτές και εταίρους, μολονότι εμμένει στην άρνηση για ιδιωτικοποιήσεις, εφαρμογή ελαστικών εργασιακών συνθηκών κλπ».

Ο αναλυτής υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει άμεσα «σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει σχεδόν αποστραγγιστεί, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα δυνατότητας πληρωμής των συντάξεων, μισθών και δημόσιων υπηρεσιών».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πολ Μέισον αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις «παθογένειες» της ελληνικής οικονομίας, όπως η φοροδιαφυγή στον κατασκευαστικό, ναυτιλιακό και αθλητικό τομέα.

Υπογραμμίζει, δε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι «κλίνει προς και επιθυμεί να ανήκει» στην ευρωπαϊκή οικογένεια ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ εκφράζει «ανησυχία» για τη γειτνίαση με την Τουρκία και την προσέγγιση προς τη Ρωσία.

Σχετικά με το ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Ελλάδας απάντησε:

«Δεν διαγράφεται και τόσο ζοφερό, καθώς υπάρχουν οι εναλλακτικές να μην πληρώσει η χώρα τις εσωτερικές της υποχρεώσεις, είτε οι δόσεις προς το ΕΚΤ και τους πιστωτές, να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα εν είδει ανταλλαγής ειδικών ομολόγων ως «εναλλακτικό νόμισμα» και να εφαρμοστεί η «ψηφιακή οικονομία» ('digital economy') ακόμα και να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες».

Σε περίπτωση όμως που τελικά η Ελλάδα βγει εκτός Ευρωζώνης «κατά λάθος», ο Πολ Μέισον ανέφερε πως υπεύθυνη θα είναι κατά κύριο λόγο η ΕΚΤ καταλογίζοντάς της μια σειρά «λανθασμένων επιλογών και κινήσεων» σε ό,τι αφορά την ελληνική περίπτωση.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ