Κ. Λαγκάρντ: ''Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει ποτέ καθυστερημένη δόση από ανεπτυγμένη χώρα''!

Το ΔΝΤ δεν έχει δεχθεί καθυστερήσεις σε πληρωμές τα τελευταία 30 χρόνια, είπε την Πέμπτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας εμμέσως το νέο δημοσίευμα των Financial Times, ότι η Ελλάδα ζήτησε καθυστέρηση της πληρωμής των δόσεων. 

Το ελληνικό ζήτημα μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα η κυρία Λαγκάρντ και η οποία δέχθηκε «καταιγισμό» ερωτήσεων για την χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της και ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα να μην καθυστερήσει τις πληρωμές των δόσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η καθυστέρηση των ελληνικών δόσεων δεν αποτελεί μια πορεία δράσης η οποία συστήνεται στην τρέχουσα κατάσταση».

Η κυρία Λαγκάρντ κατέστησε σαφές πως το Ταμείο δεν θα επιθυμούσε καθυστέρηση στις πληρωμές, σημειώνοντας μάλιστα πως το ΔΝΤ «ουδέποτε έχει λάβει δόση με καθυστέρηση από αναπτυγμένη χώρα».

«Εάν η Ελλάδα καθυστερήσει να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ, μια τέτοια πράξη δεν θα ταίριαζε στην πολιτική που ακολουθεί το Ταμείο», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα της ότι όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα θα συνεχίσουν να εργάζονται με ταχύτερο ρυθμό, ενώ τόνισε πως το Ταμείο ενδιαφέρεται για την κατάσταση ρευστότητας όλων των οφειλετών της και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη, οι Financial Times προχώρησαν στην αποκάλυψη ότι Έλληνες αξιωματούχοι προσέγγισαν το ΔΝΤ και υπέβαλαν ανεπίσημο αίτημα καθυστέρησης των πληρωμών των δόσεων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η απάντηση που τους δόθηκε είναι ότι είναι αδύνατος ο επαναπρογραμματισμός (no rescheduling was possible).

Οι FT επικαλέστηκαν αξιωματούχους με ενημέρωση και από τις δύο πλευρές , οι οποίοι ανέφεραν ότι η Αθήνα πείσθηκε να μην προχωρήσει στην υποβολή επίσημου αιτήματος αναβολής στο ΔΝΤ, στο οποίο πρέπει να καταβάλει περίπου 1 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις τον Μάιο.

Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες των  Financial Times, χαρακτηρίζοντας «ψευδέστατο» το δημοσίευμά τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ