Οι δημοσκοπήσεις της Κυριακής έφεραν χαμόγελα στο Χρηματιστήριο!!

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν την Κυριακή το φως της δημοσιότητας άμβλυναν τις ανησυχίες των αγορών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς έδιναν προβάδισμα ως προς την πρόθεση ψήφου στη Νέα Δημοκρατία.


Οι δημοσκοπήσεις που είδαν την Κυριακή το φως της δημοσιότητας άμβλυναν τις ανησυχίες των αγορών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς έδιναν προβάδισμα ως προς την πρόθεση ψήφου στη Νέα Δημοκρατία.

Χαρακτηριστικό του πώς εκλαμβάνουν οι διεθνείς αγορές τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι το σχόλιο του Μάρκους Χιούμπερ, επικεφαλής των γερμανικών χρηματιστηριακών πωλήσεων της ETX Capital στο Λονδίνο. "Η απογοήτευση από τα ατέλειωτα μέτρα λιτότητας δίνει τη θέση στην επισήμανση ότι η απόρριψη των μέτρων λιτότητας, ακολουθούμενη από μία δυνητική έξοοδο της χώρας από το ευρώ, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες" λέει ο Γερμανός αναλυτής στο πρακτορείο Bloomberg.

Κέρδη, λοιπόν, στις αγορές της Ευρώπης, με Φρανκφούρτη και Παρίσι στο +0,7% και το Λονδίνο στο +1% ενώ ανάλογο ήταν το κλίμα το πρωί στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού. Αντ'ιθετα, υποχωρεί κατά 0,8% το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, με πιέσεις στις τράπεζες, καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα της Bankia, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί σχέδιο διάσωσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που ανεβαίνει το κόστος δανεισμούς σε Ισπανία (στα όρια του 6,5%, ενώ θυμίζουμε πως η Ελλάδα είχε μπει στο Μνημόνιο με το κόστο δανεισμού γύρω στο 6%) καθώς και σε Ιταλία και Πορτογαλία, με ενίσχυση των spreads στα 10ετή ομόλογα.

 Το ευρώ ενισχύεται, κινούμενο προς τα 1,26 δολάρια, έχοντας βρεθεί και κάτω από τα 1,25 δολάρια τις προηγούμενες μέρες.

Στην Αθήνα ο γενικός δείκτης λειτουργεί ως πιεσμένο ελατήριο και κερδίζει σχεδόν 6%, ξεπερνώντας τις 500 μονάδες.

Τον τόνο δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον σηματωρό τίτλο της Εθνικής στο +6,5% και στα 1,29 ευρώ και με την άνοδο να ξεπερνά το 8% σε Alpha Bank, το 7% στην Eurobank και το 6% στην Τράπεζα Πειραιώς.

Πάνω από 5% η άνοδος στον ΟΤΕ και πάνω από 8% στον ΟΠΑΠ. Συνολικά, πάντως, στις αγορές είναι κάπως πεσμένη η κίνηση, λόγω της αποψινής αργίας της Wall Street (Memorial Day) καθώς και λόγω αργιών σε αρκετά χρηματιστήρια των βόρειων ευρωπαικών χωρών.

Πηγή: www.protothema.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ