Έρευνα: Πιο παχυντικό το αλκοόλ από τη ζάχαρη!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα οινοπνευματώδη μάς κάνουν μεγαλύτερο κακό απ' ό,τι νομίζουμε, αφού βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας με όλα αυτά που μας επιβαρύνουν με θερμίδες μετά τα λίπη.

Στη μάχη για ιδανικές αναλογίες, ένας από τους πιο ύπουλους εχθρούς μας, τον οποίο συχνά ξεχνάμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη, είναι το αλκοόλ. Αν θέλετε, λοιπόν, ένα σμιλεμένο κορμί και ζηλευτές καμπύλες, καλό είναι να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα οινοπνευματώδη από το καθημερινό σας πρόγραμμα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).


Κατά τους ειδικούς λοιπόν, το αλκοόλ αντιπροσωπεύει το 10% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουν όσοι πίνουν συστηματικά. Φανταστείτε ότι ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (250 ml) έχει 178 θερμίδες. Τις ίδιες ακριβώς που θα λαμβάνατε τρώγοντας δύο μπισκότα σοκολάτας, ενώ, για να τις κάψετε, θα πρέπει να περπατάτε με γρήγορο ρυθμό για περίπου 32'.
Όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί, 1 ml αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες, ενώ μια αντίστοιχη ποσότητα λίπους 9. Οι υδατάνθρακες πάλι (στους οποίους ανήκει και η ζάχαρη) 4 και οι φυτικές ίνες μόλις 2 ανά γραμμάριο. Σε αντίθεση μάλιστα με τις τροφές, τα οινοπνευματώδη δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, γι' αυτό και αποκαλούνται «ροφήματα κενών θερμίδων».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, είναι ότι οι πιο πολλοί από εμάς, ακόμη και όταν κάνουμε δίαιτα, δεν δίνουμε την ίδια σημασία στο αλκοόλ όπως στις υπόλοιπες τροφές. «Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν πόσες θερμίδες κρύβει ένα ποτό και έτσι δεν τις συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς που κάνουν σχετικά με την ημερήσια πρόσληψή τους» δήλωσε η Κέιτ Μεντόζα, επικεφαλής Πληροφόρησης για την Υγεία του WCRF, και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι το αλκοόλ έχει εξαιρετικά πολλές θερμίδες, ο περιορισμός του μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και συνεπώς στο αδυνάτισμα».
Ποιες είναι οι επιτρεπόμενες ποσότητες; Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους άντρες να καταναλώνουν 3-4 μονάδες αλκοόλ την ημέρα και τις γυναίκες να περιορίζονται σε 2-3. Ένα μικρό ποτήρι κρασί (175 ml) ισούται με 2 μονάδες, ενώ ένα μεγάλο με 3. Αν θέλετε βέβαια να απολαύσετε ένα ποτό μετά από μια κουραστική μέρα ή συντροφιά με τους φίλους σας, καλό είναι να το αραιώσετε με νερό ή με ένα αναψυκτικό διαίτης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ