Το Ίδρυμα Τσαρούχη συγχωνεύεται με το Μουσείο Μπενάκη για να μη χαθεί το έργο του μεγάλου

Ο «γάμος» της χρονιάς είναι γεγονός και το πρώτο βήμα για την κοινή ζωή του ζευγαριού αρχίζει από σήμερα με μια μεγάλη έκθεση που ξεπερνά τα 180 έργα.

Ο «γάμος» της χρονιάς είναι γεγονός και το πρώτο βήμα για την κοινή ζωή του ζευγαριού αρχίζει από σήμερα με μια μεγάλη έκθεση που ξεπερνά τα 180 έργα.
Ο λόγος για το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο στα 30 του χρόνια ετοιμάζεται να βρεθεί κάτω από την ίδια στέγη με το Μουσείο Μπενάκη. Με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάζει η έδρα του Ιδρύματος - το σπίτι του σπουδαίου ζωγράφου στο Μαρούσι - μετακομίζει προσωρινά στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Πειραιώς, ενώ στο μέλλον προγραμματίζεται να βρεθεί κάτω από την ίδια ομπρέλα με το Μουσείο Μπενάκη διατηρώντας την αυτονομία του.
Προβλήματα υγρασίας, στοιχεία του κτιρίου που χρειάζονται ενίσχυση, παράθυρα που πρέπει να αντικατασταθούν είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που παρουσιάζει το σπίτι της οδού Πλουτάρχου 28 στο Μαρούσι. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πτώση ενός πεύκου της αυλής το περασμένο καλοκαίρι.
«Δεν μπορούσαμε πλέον να υποδεχόμαστε κόσμο και ειδικά παιδιά, διότι ήταν επικίνδυνο. Το κτίριο χρειάζεται επεμβάσεις καθώς δεν ήταν φτιαγμένο για μουσείο. Μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουμε, συζητήσαμε με την αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη, την Ειρήνη Γερουλάνου, με την οποία έχουμε μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης, και βρήκαμε ότι η καλύτερη λύση ήταν να μεταφερθούμε στο κτίριο της οδού Πειραιώς», λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, η Νίκη Γρυπάρη.
Ετσι, τα 5.000 έργα του «πιο έγκυρου εκφραστή της οικουμενικής ελληνικότητας της γενιάς του '30», του Γιάννη Τσαρούχη,  μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους του Μουσείου Μπενάκη. Και 180 εξ αυτών - σχεδόν στο σύνολό τους από τη συλλογή του Ιδρύματος - προσκαλούν τους επισκέπτες να μπουν στην κουζίνα του καλλιτέχνη και να δουν βήμα προς βήμα πώς ο Γιάννης Τσαρούχης δημιουργούσε σειρές έργων του: από τις φωτογραφίες που ο ίδιος τραβούσε τα μοντέλα του και τα σχέδιά του έως τους ολοκληρωμένους πίνακές του, όπως η «Θυσία της Ιφιγένειας», η «Μεγάλη Αναχώρηση», οι «Τέσσερις εποχές», το «Γράμμα» - πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Εξάλλου, οι πολυπληθείς θαυμαστές του - δεν είναι τυχαίο ότι η αναδρομική έκθεση των έργων του Γιάννη Τσαρούχη είχε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από όσες έχει διοργανώσει έως τώρα το Μουσείο Μπενάκη καθώς την είδαν 102.000 άτομα - θα δουν ακόμη και αντικείμενα που έφτιαχνε ο καλλιτέχνης για να «ντύσει» τα μοντέλα του, όπως τα φτερά που κατασκεύασε για τη σειρά «Νέος με φτερά πεταλούδας».
Η συγκεκριμένη έκθεση, την οποία επιμελείται η Νίκη Γρυπάρη και σχεδίασε η Λιλή Πεζανού, είναι η πρώτη από μια σειρά θεματικών εκθέσεων ετήσιας κατά μέσον όρο διάρκειας τις οποίες προγραμματίζεται να παρουσιάσει το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ