"Ξύπνα Ελλάς"- με τα Στραβόξυλα τις Μαντάμ Σουσούδες και τους Φον Βαγγελάκηδες : ένα αφιέρωμα στο Δημήτρη Ψαθά - 33 χρόνια από τον θάνατό του

33 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελληνικού κινηματογράφου, βασίστηκαν στο αχαλίνωτο χιούμορ και το αστείρευτο ταλέντο του.

33 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελληνικού κινηματογράφου, βασίστηκαν στο αχαλίνωτο χιούμορ και το αστείρευτο ταλέντο του.

Γεννημένος στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1907, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε κορυφαίες εφημερίδες και περιοδικά και αναγνωρίστηκε κορυφαίος συγγραφέας του χρονογραφήματος.


Το 1937 εξέδωσε το πρώτο του χιουμοριστικό βιβλίο με τον τίτλο «Η Θέμις έχει κέφια» και τον επόμενο χρόνο το δεύτερο βιβλίο του «Η Θέμις έχει νεύρα».

Γνωστός ωστόσο στο πανελλήνιο έγινε το 1940 με το έργο «Μαντάμ Σουσού».


Μαντάμ Σουσού - Το υπηρετικόν προσωπικόν

 


Κανάλι: ΕΡΤ2
Εταιρία παραγωγής: Studio ATA
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Τηλεσκηνοθεσία: Πωλ Σκλάβος
Σενάριο: Δημήτρης Ψαθάς , Ε. Διαμαντοπούλου (προσαρμογή κειμένου)
Συγγραφέας: Δημήτρης Ψαθάς
Μουσική σύνθεση: Δανάη Ευαγγελίου
Παραγωγός: Ελβίρα Ράλλη

ΚΘΒΕ 2012: Μαντάμ Σουσού


Το στραβόξυλο (1940)

Τα θεατρικά του έργα, κωμωδίες, παίχτηκαν απ΄ όλους σχεδόν τους θιάσους της Αθήνας και με τους καλύτερους έλληνες ηθοποιούς. Μερικά εξ αυτών ήταν: «Το στραβόξυλο» (1940), «Ο εαυτούλης μου» (1941), «Οι ελαφρόμυαλοι» (1942), «Μαντάμ Σουσού» (1942), «Σκίτσα της εποχής».

Το 1979, ο Θύμιος Καρακατσάνης ανέβασε το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φον Δημητράκης» στο θέατρο Αλάμπρα

 

Το ρεπερτόριο του Δημήτρη Ψαθά είναι αστείρευτο. 
«Η ζωή μου είναι ωραία» (1952), Ζητείται ψεύτης (1953), «Μικροί Φαρισαίοι» (1954), «Ο φαύλος κύκλος» (1954), «Ένας βλάκας και μισός» (1956), «Προς Θεού μεταξύ μας» (1957), «Φωνάζει ο κλέφτης» (1958),«Εταιρεία θαυμάτων» (1959), «Η Μαίρη τα λέει όλα» (1960), «Εξοχικόν κέντρον ο Έρως» (1960), «Εμπρός να γδυθούμε» (1962).

Ζητείται Ψεύτης - (1961)

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ντίνος Ηλιόπουλος, Παντελής Ζερβός, Άννα Κυριακού, Μάρθα Καραγιάννη, Περικλής Χριστοφορίδης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Μαργαρίτα Αθανασίου, Πόπη Λάζου, Κάτια Αθανασίου,
Άγγελος Μαυρόπουλος, Πάνος Καραβουσιάνος, Μαργαρίτα Γενάρδου,
Νίκος Θηβαίος, Γιάννης Μπέρτος, Δήμητρα Σερεμέτη, Παύλος Καταπόδης, Νίκος Καζατζίδης, Βασίλης Κωστής, και ο Θανάσης Βέγγος.

Η «Χαρτοπαίχτρα» (1963)

 


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ρένα Βλαχοπούλου, Λάμπρος Κωνσταντάρας,

«Ξύπνα Βασίλη» (1965)

 


Από την θεατρική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά
Σκηνοθεσία : Γιάννης Δαλιανίδης
Ηθοποιοί : Γιώργος Κωνσταντίνου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Έλενα Ναθαναήλ, Ελένη Ζαφειρίου, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Τασσώ Καβαδία

Την περίοδο της κατοχής, ο Δημήτρης Ψαθάς την αποτύπωσε με μία σειρά γλαφυρών έργων: «Χειμώνας του '41» (1945), «Αντίσταση» (1945) και «Χιούμορ μιας εποχής» (1946).
Ο πολυδιαβασμένος συγγραφέας, αποτύπωσε τις εντυπώσεις του από τα ταξίδια του στην Αμερική, Αίγυπτο, Κωνσταντινούπολη και Αγγλία με πολλά ευθυμογραφικά στοιχεία εμπλουτισμένα και με σχόλια πολιτικά και κοινωνικά.
Υπήρξε σύμβουλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων καθώς και μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ