Οι εξωγήινοι θα μας εξηγήσουν γιατί κάνουμε σεξ - Ο βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς στην σημαντικότερη παρέμβαση για την αναπαραγωγή στη γη & στο διάστημα!‏

Το σεξ, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπαραγωγή διαφόρων μορφών ζωής στη Γη, ίσως αποτελεί αποκλειστικά γήινη υπόθεση δήλωσε ο διάσημος εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της Daily Mail στο περιθώριο του φεστιβάλ επιστήμης Starmus που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Τενερίφη.

http://www.paraskhnio.gr/wp-content/uploads/2013/09/zwdia-erwtas.jpg

O Ντόκινς χαρακτήρισε την ανάγκη μας να κάνουμε σεξ ως ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα της εξέλιξης. Χαρακτήρισε δε την ανάγκη ύπαρξης δύο φύλων για να ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική διαδικασία ως “προβληματική” και πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής μπορεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα γιατί στη Γη υπάρχουν μόνο δύο φύλα αντί για εύρος πολλών διαφορετικών φύλων.

Άλλωστε και στον πλανήτη μας παρατηρούνται σποραδικές εξαιρέσεις ασεξουαλικής αναπαραγωγής.

Ο βιολόγος κάλεσε τους βιολόγους να αρχίσουν να εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν διαφορετικές μορφές ζωής στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μην είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Υποστήριξε την εκτίμησή του στο γεγονός ότι στο σύμπαν λάμπουν απειράριθμα αστέρια (10 στην 22α) και στο γεγονός ότι γύρω τους περιστρέφονται ακόμα περισσότεροι πλανήτες.

Υπό αυτή τη σκοπιά ο Ντόκινς θεωρεί πολύ πιθανή την ύπαρξη πάρα πολλών μορφών ζωής στο σύμπαν, οι οποίες θα μπορούσαν να αριθμούνται σε δισεκατομμύρια. Ακόμα και τότε η ζωή θα θεωρούταν σπάνιο φαινόμενο δεδομένου του εύρους του σύμπαντος. Επίσης, οι διαφορετικές μορφές της θα απείχαν τόσο μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους που πιθανότατα δεν θα γνώριζαν ποτέ η μια την ύπαρξη της άλλης ούτε βέβαια θα έρχονταν σε επαφή.

http://www.econews.gr/wp-content/uploads/2014/09/dawkins-starmus-sex-117720.jpg

Κατά την ομιλία του στο Starmus ο βρετανός επιστήμονας επικεντρώθηκε στο πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εξωγήινοι και συμπέρανε ότι δεν θα έχουν σημαντικές διαφορές από τις μορφές ζωής που συναντούμε στη Γη.

Ο Ντόκινς έφερε το παράδειγμα των ματιών υποστηρίζοντας ότι σε ένα κόσμο με άπλετο φως (όπως η Γη) τα μάτια των τοπικών μορφών ζωής θα εξελίχθηκαν με τρόπο παρόμοιο με εκείνον των μορφών ζωής στον πλανήτη μας.

Αναφέρθηκε τέλος στο φαινόμενο της θρησκείας και έκανε την εκτίμηση ότι κάθε εξωγήινος πολιτισμός που έγινε τόσο προηγμένος τεχνολογικά ώστε να καταφέρει να φτάσει μέχρι εδώ ή να επικοινωνήσει μαζί μας, όταν βρισκόταν στα αρχικά στάδια της ύπαρξης του θα πέρασε από μια φάση αβεβαιότητας για τον κόσμο που τον περιβάλλει και γενικότερα για αυτό που ονομάζουμε με μια λέξη “άγνωστο”.

“Πριν λοιπόν κατανοήσουν τους νόμους της φύσης και του σύμπαντος είναι λογικό να βρήκαν καταφύγιο σε κάποια θρησκεία ώστε να μπορέσουν να εξηγήσουν αυτό το ‘άγνωστο’” ανέφερε ο βιολόγος.

Το φεστιβάλ Starmus που λαμβάνει χώρα στην Τενερίφη της Ισπανίας συγκεντρώνει σημαντικές προσωπικότητες από τους κλάδους της αστρονομίας, της επιστήμης και των διαστημικών ερευνών. Την εκδήλωση τιμούν με την παρουσία τους αστροναύτες, κοσμοναύτες, νομπελίστες, αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, των εικαστικών τεχνών και της μουσικής.

Φέτος μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο διάσημος βρετανός φυσικός Στήβεν Χόκινγκ, ο Ρίτσαρντ Ντόκινς και ο Αλεξέι Λεόνοβ, ο πρώτος άνθρωπος που έκανε διαστημικό περίπατο.

Τη φετινή εκδήλωση που πραγματοποιείται μεταξύ 22 και 27 Σεπτεμβρίου φιλοξενεί το ξενοδοχείο Ritz-Carlton Abama.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ