Good news: Όχι μόνο στα νησιά-Οι ξένοι τουρίστες επιστρέφουν φέτος στην Αθήνα που θυμίζει εποχές 2004!

Σε σπουδαίο τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες από το εξωτερικό αναδεικνύεται φέτος η Αθήνα, αφήνοντας πίσω τη μιζέρια του παρελθόντος που την είχε υποβιβάσει σε ενδιάμεσο σταθμό όσων ήθελαν να περάσουν μερικές μέρες στα ελληνικά νησιά.

Σε σπουδαίο τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες από το εξωτερικό αναδεικνύεται φέτος η Αθήνα, αφήνοντας πίσω τη μιζέρια του παρελθόντος που την είχε υποβιβάσει σε ενδιάμεσο σταθμό όσων ήθελαν να περάσουν μερικές μέρες στα ελληνικά νησιά.



Το φετινό καλοκαίρι θυμίζει όλο και περισσότερο εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το γεγονός ότι όλα τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα αυτή την περίοδο δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στη γενικότερη αύξηση του τουρισμού, αλλά και στην απόφαση πολλών να αφιερώσουν χρόνο στα σπουδαία μνημεία της πρωτεύουσας.

Η βιτρίνα της Αθήνας, η οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πλημμυρίζει κάθε μέρα από χιλιάδες ανθρώπους που ανεβαίνουν στο Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια επισκέπτονται το μουσείο, το οποίο θεωρείται πλέον ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. «Δεν είναι δυνατόν να έρθει κάποιος στην Ελλάδα και να μη μείνει λίγες μέρες στην Αθήνα για να δει την Ακρόπολη και τα υπόλοιπα μνημεία της», λένε οι τουρίστες στο "Έθνος".



Η επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το α' εξάμηνο του 2014 έφτασε τα 6,47 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, κάτι που μεταφράζεται σε 940.000 περισσότερους επιβάτες. Ο αριθμός των επιβατών με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα αυξήθηκε κατά 26%!

Πάντως, για τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Ελλάδας η Αθήνα είναι πλέον ένας σημαντικός σταθμός, αλλά σίγουρα όχι ο μοναδικός. Οσοι δεν ταξιδεύουν με κάποιο οργανωμένο γκρουπ επιλέγουν την πρωτεύουσα για δύο ή τρία βράδια. Αυτό το χρονικό διάστημα αρκεί για να περιηγηθούν στην Ακρόπολη, την Πλάκα και στο Μοναστηράκι αλλά και να γνωρίσουν τη σύγχρονη Αθήνα. Πάντα προηγείται ή ακολουθεί και ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τα εξής δύο: η Μύκονος και η Σαντορίνη. Οπως εξηγούν, «πηγαίνουμε στη Σαντορίνη για να θαυμάσουμε το τοπίο και στη Μύκονο για να κάνουμε μπάνια και να διασκεδάσουμε».


Επιπλέον, η Αθήνα κατακλύζεται και από τους χιλιάδες επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν καθημερινά στον Πειραιά. Σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη διαρκεί λίγες ώρες οι οποίες φτάνουν μόνο για να δει κάποιος την Ακρόπολη και το μουσείο της. «Δυστυχώς ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να δούμε περισσότερα πράγματα. Αλλά και μόνο που θα δούμε τον Παρθενώνα αρκεί για να φύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις», λένε.

ΜΙΤΣ ΜΙΟΥΙΚ, ΗΠΑ

Αν αγαπάς την Ιστορία, η Ελλάδα είναι η χώρα που πρέπει να επισκεφθείς. Από αυτήν την άποψη, η Αθήνα είναι ανώτερη από τις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Επειδή εργάζομαι στον τομέα των κατασκευών, το ενδιαφέρον μου για το θαύμα που λέγεται Παρθενώνας είναι ακόμα μεγαλύτερο. Το μόνο αρνητικό που έχω εντοπίσει είναι ο τρόπος με τον οποίο οδηγούν οι Ελληνες.

ΒΙΚΤΟΡ ΛΟΥ, ΗΠΑ

Είμαστε σε κρουαζιέρα και δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος να γνωρίσει κανείς όλη την πόλη. Αλλά κοιτάζω τον Παρθενώνα και βρίσκω εκπληκτικό το γεγονός ότι κατάφεραν να τον χτίσουν πριν από τόσα χρόνια. Διασχίσαμε την Αθήνα για να φτάσουμε μέχρι εδώ και με εντυπωσίασε το πόσο καθαρή είναι. Θέλω να επιστρέψω κάποια στιγμή.

ΣΕΡΙΛ ΚΙΛ και ΚΡΙΣΤΙΝ ΜΕΪΝ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Εχουμε κάνει όλη τη βόλτα από το Μοναστηράκι και την Πλάκα μέχρι την Ακρόπολη. Είναι καταπληκτικά. Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να βρούμε στην Αθήνα είναι τα πολλά και αντιαισθητικά γκράφιτι. Υποβαθμίζουν την πόλη και δεν ταιριάζουν με τα κτίριά της. Επίσης, επισκεφτήκαμε τη Μύκονο και τη Σαντορίνη που είναι φανταστικά νησιά.

ΜΠ. ΟΓΚΙΟΥΛ, ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΥΠΡΟΣ

Με ενδιαφέρει πολύ η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, γι' αυτό αποφάσισα να την επισκεφτώ. Δυστυχώς σε 10 μέρες πρέπει να φύγω από την Αθήνα, οπότε δεν θα προλάβω να δω όλα τα υπέροχα κτίριά της και να καταλάβω περισσότερα για τον πολιτισμό της. Ομως, θα επιστρέψω οπωσδήποτε.

ΙΝ ΝΤΙΠΟΝ ΜΙΟ, ΓΑΛΛΙΑ

Οταν είδα για πρώτη φορά τον Παρθενώνα έβγαλα ένα επιφώνημα θαυμασμού. Αλλά, γενικά, η Αθήνα μού αρέσει πολύ. Την έχω περπατήσει αρκετά όσο καιρό βρίσκομαι εδώ. Μου αρέσουν περισσότερο οι περιοχές με χαρακτήρα, όπως τα Εξάρχεια. Μερικές φορές αισθάνεσαι ότι η Αθήνα είναι βρώμικη και σε πνίγει, αλλά αυτό είναι μέρος της γοητείας της.

ΜΠΟ ΤΣΕΝ, ΚΙΝΑ

Είναι η πρώτη μας φορά στην Αθήνα. Εχουμε περπατήσει ήδη από το Σύνταγμα μέχρι την Ακρόπολη και ήταν πανέμορφα. Δεν προλαβαίνουμε, πάντως, να δούμε πολλά πράγματα γιατί θα μείνουμε μόνο δύο μέρες, αφού μετά θα πάμε στη Σαντορίνη. Αυτό που μας ξένισε περισσότερο ήταν οι πολύ ακριβές τιμές των ταξί.

Σ. ΛΑΝΤΙΓΚΟΥΑ, ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ

Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι από μόνο του ένας λόγος για να επισκεφθεί κάποιος την Αθήνα. Σου κόβεται η ανάσα με τα εκθέματά του. Είναι κρίμα που δεν είναι τόσο γνωστό όσο άλλα διάσημα μουσεία. Η Αθήνα είναι πολύ όμορφη και είναι κρίμα που η χώρα σας αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα προβλήματα.

ΧΑΒΙΕ ΒΕΡΑ ΚΑΙ ΡΟΖΑΝΑ ΒΕΡΑ, ΗΠΑ

Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι και οι εντυπώσεις μου είναι οι καλύτερες. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και ευγενικοί και το φαγητό σας είναι υπέροχο. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι η Αθήνα είναι μια από τις πιο καθαρές πόλεις που έχω επισκεφθεί. Σκοπεύουμε να μείνουμε εδώ λίγες μέρες και μετά θα πάμε διακοπές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

ethnos.gr, Στέλιος Βογιατζάκης
ΦωτόΓΡΑΦΙΕΣ: Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ