Greek Summer Dream : Σκόπελος με σμαραγδί νερά, κατάφυτη και κινηματογραφική, ένα νησί να μην το χορταίνεις (φωτό)

Το πράσινο του πευκοδάσους που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Σκόπελου αναδεικνύει το σμαραγδί της θάλασσας και κάνει κοντράστ με τα λευκά πηλιορείτικα σπιτάκια της Χώρας δημιουργώντας την αίσθηση μιας πειραγμένης φωτογραφίας.

Το πράσινο του πευκοδάσους που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Σκόπελου αναδεικνύει το σμαραγδί της θάλασσας και κάνει κοντράστ με τα λευκά πηλιορείτικα σπιτάκια της Χώρας δημιουργώντας την αίσθηση μιας πειραγμένης φωτογραφίας. Δεν είναι τυχαίο που η Σκόπελος επελέγη από τους χολιγουντιανούς παραγωγούς για τα γυρίσματα του «Mamma Mia», μιας ταινίας που έμεινε στην ιστορία κυρίως για το σκηνικό της που μοσχοβολάει ελληνικό καλοκαίρι.



Από την Μαριάννα Κουρκούνη στη Ναυτεμπορική

Η βόρεια ακτή της Σκόπελου έχει καταληφθεί από τη Χώρα, την αρχαία Πεπάρηθο με τις ολάνθιστες αυλές και τα σοκάκια, η οποία απλώνεται αμφιθεατρικά στο λόφο που σκιάζει το βασικό λιμάνι. Ο κεντρικός οικισμός που περιζώνει το Κάστρο είναι σπαρμένος με νησιώτικα σπιτάκια, εκκλησίες, μικρές πλατείες με μουριές και ταβερνάκια για τσιπουράκι και μεζέ. Η θέα από την κορυφή του Κάστρου προς τον οικισμό, το λιμάνι και το εκκλησάκι της Παναγιάς του Πύργου είναι φανταστική και η ιδανική διαδρομή για να φτάσετε εδώ ξεκινά από την Παναγίτσα του Πύργου στην άκρη του λιμανιού. Γνωρίστε περισσότερα για την ιστορία και την παράδοση του νησιού με μια ολιγόλεπτη στάση στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου, που στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο αρχοντικό του προηγούμενου αιώνα στο κέντρο της Χώρας.



Η Γλώσσα είναι ο δεύτερος σε μέγεθος οικισμός μετά τη Χώρα και απέχει γύρω στα 25 χιλιόμετρα από αυτήν. «Το ψηλό χωριό» κατά τον Παπαδιαμάντη είναι γνωστό για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τα φροντισμένα δρομάκια και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή. Οδηγώντας πάνω στον κεντρικό δρόμο από τον Στάφυλο προς τον Αμάραντο, παίρνετε τον χωματόδρομο που ξεκινά στα αριστερά σας για να βρείτε το Δρακοντόσχισμα, ένα απόκρημνο φαράγγι που κρέμεται ουσιαστικά πάνω από τη θάλασσα.



Για να φτάσετε στα Σεντούκια, τους αρχαίους λαξευτούς τάφους στην κορυφή του βουνού της Καρυάς, θα χρειαστεί ένας σχεδόν μισάωρος ποδαρόδρομος αλλά από εκεί θα έχετε την ευκαιρία να αγναντέψετε την Αλλόνησο, την Εύβοια, τη Σκιάθο και το Πήλιο και εάν είστε τυχεροί το μάτι σας θα φτάσει μέχρι τον Όλυμπο και τη Χαλκιδική. Εκατό (και κάτι) σκαλοπάτια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας βρίσκεται ο Αγίος Ιωάννης στο Καστρί, η όμορφη εκκλησία που γνώρισε ακόμα μεγαλύτερες δόξες από τη στιγμή που χρησιμοποιήθηκε σε σκηνές του «Mamma Mia». Πέρα από αυτήν όμως, το χρόνο σας αξίζουν και τα επιβλητικά βυζαντινά μοναστήρια του νησιού, της Ευαγγελιστρίας και του Τιμίου Προδρόμου, που είναι χτισμένα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες.



Ήρθε η ώρα για βουτιές στις θάλασσες της Σκόπελου και άραγμα στις πευκόφυτες βοτσαλωτές παραλίες της Μηλιάς, του Πανόρμου και του Στάφυλου. Η Μηλιά, για πολλούς η ομορφότερη παραλία του νησιού, ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά βράχια που αναδύονται μέσα από τη θάλασσα, τον πλούσιο βυθό της και το κεφάτο beach bar. Η παραλία του Πανόρμου είναι και αυτή αρκετά δημοφιλής, όπως και η οργανωμένη ακτή του Στάφυλου, η οποία απέχει μόλις 4 χλμ. από τη Χώρα.



Από την αμμουδιά Βελανιό λείπουν τα σημάδια της τουριστικής ανάπτυξης ενώ στις Σάρρες με την ιδιαίτερη σπηλιά φτάνετε μόνο με φουσκωτό. Αφήνοντας πίσω το Βελανιό και προχωρώντας προς τον Αγνώντα θα ανακαλύψετε τον χωματόδρομο που οδηγεί στους μικρούς βραχώδεις κόλπους του Αμάραντου, μια εξαιρετική περιοχή για ψάρεμα. Προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα είναι και το Μαυράκι, μια παραλία στο ενδιάμεσο των ακτών του Αγίου Ιωάννη και της Πεθαμένης, που χρωματίζεται σε πράσινους τόνους από το βοτσαλάκι της. Καλύτερη επιλογή για να φτάσετε στον ήσυχο παράδεισο του Μεγάλου Πεύκου είναι πάλι το φουσκωτό ή το κανό μια και η εναλλακτική της κατάβασης με τα πόδια έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Διαμονή
Adrina Resort & Spa: 24240 23373, www.adrinaresort.com
Skopelos Village: 24240 22517, www.skopelosvillagehotel.com
Adrina Beach: 24240 23373, www.adrinabeach.com
Ξενοδοχείο Πρίγκιπας Στάφυλος: 24240 22775, www.princestafilos.gr
Blue Suites Hotel: 2424 022227, www.bluesuiteshotel-skopelos.com
Info
Στις Σποράδες φτάνουμε είτε με ταχύπλοο ή συμβατικό πλοίο από τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου (Στερεά Ελλάδα) και του Βόλου, είτε με συμβατικό πλοίο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (τους καλοκαιρινούς μήνες).
Hellenic Seaways: 210 4199000, www.hellenicseaways.gr
ΑΝΕΣ: 24210 31059, 24240 22363, 24240 66000, www.anes.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ