Το τιραμισού με ανανά ονομάζεται τιραμινανά, δροσερό, φίνο, οικολογικό!‏

Δροσερό εξ ορισμού και απίστευτα φίνο, το τιραμισού με ανανά είναι εκπληκτικό σε γεύση, αρκούντως ελαφρύ ως αίσθηση και απίστευτα εθιστικό. Μετά το ορίτζιναλ τιραμισού με εσπρέσο και το άπιστο κόκκινο τιραμιφρεζιέ (τιραμισού με φράουλες), το εύκολο τροπικό φρούτο είναι ο εξωτικός διάδοχος της τριλογίας των semifreddo.

Δροσερό εξ ορισμού και απίστευτα φίνο, το τιραμισού με ανανά είναι εκπληκτικό σε γεύση, αρκούντως ελαφρύ ως αίσθηση και απίστευτα εθιστικό. Μετά το ορίτζιναλ τιραμισού με εσπρέσο και το άπιστο κόκκινο τιραμιφρεζιέ (τιραμισού με φράουλες), το εύκολο τροπικό φρούτο είναι ο εξωτικός διάδοχος της τριλογίας των semifreddo.


Τα σεμιφρέντο είναι μισοκρύα ή μισοπαγωμένα γλυκά παλιάς ιταλικής καταγωγής: μια υποκατηγορία των παγωτών κατά βάση που απλώθηκε σε υλικά και συνδυασμούς, δημιουργώντας πάμπολλα απολαυστικά επιδόρπια με χαρακτηριστική κρεμμώδη υφή. Αβγά, μαρένγκες και αφράτες κρέμες διαφόρων ειδών είδαν το φως τους σε συνενώσεις μεταξύ τους και με παντεσπάνι (καλή ώρα), με κέικ και μπισκότα, δίνοντας υπόσταση στις τρομερές παγωμένες μους, οι οποίες φλέρταραν πρώτα με τα έντονα υλικά και τα φρούτα και μετά με το κρασί και τα ηδύποτα, κατά κόρον μάλιστα (εδώ είναι που λέμε το ξεφτίλισαν), όπου το μοναδικό τους ταίριασμα υπογραμμίζεται από τις γευστικές επιδόσεις. Βεβαίως τα σεμιφρέντο έχουν επεκτείνει τη γευστική πολιτική τους υποκινώντας την έμπνευση των δημιουργών να διευρύνουν το μαγειρικό έδαφος όλο και περισσότερο. Η εμφάνισή τους σε αλμυρές βερσιόν και στην μοριακή κουζίνα είναι τέτοια παραδείγματα, αναφέρει το econews.gr.

Το τιραμισού ως ιδέα ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία, παραμένοντας όμως στα κλασικά δείγματα. Οι εκάστοτε διασκευές του χρησιμοποιούν τη διαστρωμάτωση της κρέμας (με μασκαρπόνε όταν οι ρίζες ιταλοφέρνουν ή σαντιγί ή/και ζαμπαγιόν) με καλοχτυπημένη σφιχτή μαρένγκα και σαβαγιάρ ή κάποιο είδος κέικ και ισχυροποιούν το επιτυχές κόνσεπτ. Το κρύο τιραμισού με ανανά απλώς το επιβεβαιώνει.

Δεν θα αναφερθώ στα τετριμμένα αντιοξειδωτικά στοιχεία του γλυκού και αρωματικού ανανά ούτε στην περίφημη δίαιτα. Τα αεράτα σε υφή σεμιφρέντο δεν φημίζονται για την πολύτιμη συνεισφορά τους στις δίαιτες, όχι τόσο γιατί τα ίδια είναι υπερβολικά σε θερμίδες αλλά γιατί σε παίρνουν με τη γεύση μαζί τους και αντί για το πιάτο τρως χωρίς να το καταλάβεις ολόκληρο το μπολ. Το τιραμισού με ανανά δεν αποτελεί εξαίρεση. Την πρώτη φορά που το έκανα, μετά βίας πρόλαβα να το δοκιμάσω.

Η ιδέα για το γλυκό ξεκίνησε απ” την αξιοποίηση ενός πακέτου σαβαγιάρ χωρίς γλουτένη, που είναι μεν εύγευστα αλλά πιο γλυκά (ίσως και 30% περισσότερο) και πιο σκληρά απ” τα κανονικά. Συνδυάστηκαν με ανανά κονσέρβας και το σιρόπι του, δίνοντας ένα νοστιμότατο γλυκό. Η συνταγή όμως ξανάγινε με φρέσκο ανανά και χυμό (αντί για σιρόπι), αποδίδοντας ένα ακόμη πιο φίνο, λιγότερο γλυκό αποτέλεσμα που με το λικέρ και την άσπρη σοκολάτα απογειώθηκε. Το συστήνω για τους λάτρεις της γεύσης που σχοινοβατούν στα όρια των μονοψήφιων επί τοις εκατό διαφορών, ψάχνοντας ό,τι αναγνωρίζεται έστω και από μια μικρή δυναμική υπεροχής. Σας δίνω επομένως και τις δυο εκδοχές, διαβεβαιώνοντάς σας πως θα εντυπωσιαστείτε με τη γεύση και φυσικά θα εντυπωσιάσετε. Το τιραμισού με ανανά ανήκει στις άψογες επιλογές επιδορπίου, που στέκονται στο τραπέζι ό,τι και να έχει προηγουμένως σερβιριστεί.

Προετοιμασία: 30 λεπτά και οπωσδήποτε 4 ώρες στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε ένα διαφανές μπολ, γυάλινο ή πιρέξ. Δείχνει απλό αλλά ωραίο. Μπορείτε να διπλασιάσετε τη συνταγή (συστήνεται), βάζοντας ωστόσο 3 αβγά αντί για 4, αν θέλετε. Γίνεται άνετα την προηγουμένη και μένει στο ψυγείο. Βάλτε την τριμμένη σοκολάτα πριν το σερβίρισμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για ένα μπολ διαμ. 20-22 εκατ. ή 6 άτομα – ως 10+ αν το κάνετε σε ποτήρια)
350 γραμ. ανανάς φρέσκος (τα 2/3 περίπου από έναν ανανά καθαρισμένο) ή κονσέρβα
200 ml χυμός ανανά ή σιρόπι από την κονσέρβα
40 ml λικέρ Cointreau και 1 κ.σ. για την κρέμα
1 1/2 πακέτο σαβαγιάρ
 250 γραμ. μασκαρπόνε (1 κουτί)
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική ή 1 κ.σ. αν χρησιμοποιηθεί ανανάς σε κονσέρβα
2 μεγάλα αβγά χωριστά οι κρόκοι απ΄τα ασπράδια
50 ml κρέμα γάλακτος κανονική (full fat) ή light
1 πρέζα αλάτι
3 κ.σ. μικρές φλούδες άσπρης σοκολάτας άσπρη (με τον τρίφτη στο χέρι ή με το μαχαίρι)

Ετοιμάζετε τον ανανά: 1. Αν είναι φρέσκος. Αφαιρείτε βάση και φύλλα, τον καθαρίζετε και τον κόβετε σε μικρά κομμάτια (περί το 0.7×1.2 εκατ.)

2. Αν είναι ροδέλες σε κονσέρβα. Τις στραγγίζετε και τις κόβετε πάλι σε ανάλογα μικρά κομμάτια.

Ανακατεύετε τον χυμό ανανά (ή το σιρόπι της κονσέρβας) με τα 40ml του λικέρ.

Κάνετε την κρέμα: Κτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με την πρέζα αλατιού μέχρι να στέκονται και να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα.
Βάζετε σε μεγάλο μπολ το μασκαρπόνε, τους κρόκους, τη ζάχαρη (1 κ.σ. αν χρησιμοποιήσετε σιρόπι) και τα χτυπάτε καλά (βολεύει μίξερ χεριού ή σύρμα). Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και την 1 κ.σ. του λικέρ και κτυπάτε λίγο ακόμη (1-2 λεπτά) μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αναμειγνύετε με γρήγορες κινήσεις πρώτα το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα του μασκαρπόνε και στη συνέχεια το υπόλοιπο, διπλώνοντάς το μέσα, παίρνοντας το μείγμα από τον πάτο. Κάνετε πάντα τις λιγότερες δυνατόν σίγουρες κινήσεις, όχι κτύπημα.

Συνθέτετε το τιραμισού με ανανά: Απλώνετε στη βάση του σκεύους μια στρώση κρέμας. Βουτάτε για μερικά δευτερόλεπτα τα σαβαγιάρ στο μείγμα του χυμού ανανά (ή σιροπιού) με το λικέρ, γυρίζοντάς τα γρήγορα 1-2 φορές, και τα τοποθετείτε πάνω στην κρέμα το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν τα μουσκεύετε πολύ. Ρίχνετε πάνω τους μια στρώση κρέμας και από πάνω 1 στρώση κομματάκια ανανά. Επαναλαμβάνετε τη στρώση με τα σαβαγιάρ και την κρέμα, τελειώνοντας με τα υπόλοιπο ανανά. Ισιώνετε κάπως την επιφάνεια και πασπαλίζετε με το κακάο, που έχετε βάλει μέσα σε σουρωτήρι το οποίο κουνάτε για να πέφτει το κακάο σαν πούδρα. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για min. 4 ώρες (όχι στην κατάψυξη).

Σερβίρισμα: Πριν το σερβίρισμα προσθέστε στο κρύο τιραμισού με ανανά την τριμμένη λευκή σοκολάτα. Χρησιμοποιήστε μεγάλο κουτάλι για να το μεταφέρετε σε πιάτα. Και φροντίστε να κρατήσετε λίγο για σας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ