Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ξαναμιλάει Θρακιώτικα: ''Φτιρά να σι καρφώσου θέλου'' & η παράσταση sold out - ζητάει ένα θαύμα για να βρεθεί πάλι αυτή η χώρα στη φωτεινή πλευρά!

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ποια ηρωίδα υποδύεστε στην παράσταση της ομάδας bijoux de kant, που παίζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών;

Η Ραμόνα είμαι. Μια γυναίκα από ένα χωριό του Διδυμοτείχου, με προφορά θρακιώτικη. Αυτή που απέβαλα για να δουλέψω ως ηθοποιός, τη φέρνω πάλι πίσω, τώρα. Εύκολα. Υπήρχαν οι μνήμες· ήρθαν πάλι και εγκαταστάθηκαν. («Φτιρά να σι καρφώσου θέλου»). Βοήθησα και τους ηθοποιούς φράση-φράση να τη μιλήσουν – το στοίχημα το κερδίσαμε. Δεν υπάρχει τίποτα ψεύτικο, δημοσιεύει το athensvoice.gr

Η Ραμόνα είμαι κι… εγώ. Το ζήτησε ο Γιάννης (σ.σ. Σκουρλέτης, σκηνοθέτης) από τη Γλυκερία (σ.σ. Μπασδέκη, συγγραφέας) να πάρει από τις δικές μου εμπειρίες, την καταγωγή μου, και να τις ράψει στο ρόλο. Και η Μπλανς Ντιμπουά είναι. Τις ηρωίδες του νεορεαλιστικού κινηματογράφου, αυτές της Άννα Μανιάνι και της Σοφίας Λόρεν, την Ευδοκία του Δαμιανού… της έφερα με τη σειρά μου, καθ’ υπόδειξη του Γιάννη, στη Ραμόνα. Μια γυναίκα που παιδί είχε παραψυχολογικές ικανότητες (κρυφά απ’ όλους). Το έσκασε από το χωριό προσπαθώντας να ξεφύγει από τους τρόμους εξαιτίας της επαφής της με τις αλύτρωτες ψυχές. Ένας ιμπρεσάριος την περιέφερε στα σκυλάδικα της χώρας. Αυτό το μείγμα είναι η Ελλάδα: μαγεία και σκυλάδικα, ξόρκια και εμφύλιος…

n

Η Ραμόνα είμαι. Η ιστορία μου ακολουθεί την ιστορία της Ελλάδας, την πονεμένη του ’50, του ’60, του ’70, αλλά μη με δεις σαν την Ελλάδα. «Δεν είμαστε μονάχοι Στέλλα… παππούδες κουβαλάμε στην καμπούρα μας, ώρες κακές, φωνές αόρατες και αρχαίες πανουργίες…απλήρωτους λογαριασμούς και τέτοια…».

Η Ραμόνα είμαι, που τραγουδάει. Τραγούδια που δεν περιμένει κανείς να ακούσει, γιατί εδώ δεν μιλάμε για το προφανές. Μιλάμε για ποίηση.

Είμαι η Ραμόνα που έχω δίπλα μου τη Στέλλα – η Στέλλα του «Στέλλα travel/ Η Γη της Επαγγελίας», από την προηγούμενη δουλειά του Γιάννη και της Γλυκερίας, η αδελφή της Μπλανς, η αδελφή μου. Και δύο άνδρες. Ο ένας βουλγάρικης καταγωγής, άνδρας της Στέλλας, που μια ιστορία από το παρελθόν με συνδέει μαζί του, και ένας αλβανικής καταγωγής, υπό την προστασία μου ο δεύτερος. Η σημερινή Ελλάδα των ξενιτεμένων. Μια επίκληση για αγκαλιά.

n

Είμαι η Ραμόνα στην παράσταση της bijoux de Kant «ΡΑΜΟΝΑ travel / Η γη της καλοσύνης», μια παράσταση-ταξίδι για την επίκληση του θαύματος να βρεθεί πάλι αυτή η χώρα στη φωτεινή πλευρά, όταν λαλήσουν οι πετεινοί».

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λένα Δροσάκη, Δημήτρης Μοθωναίος, Κρις Ραντάνοφ

n

imagen

n

n

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ