Ας αφήσουμε τη φαντασία μας να ταξιδέψει, μέσα από τα έργα του Νίκου Εγγονόπουλου, 105 χρόνια από τη γέννησή του

    Ένας μεγάλος υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής

 

 

 Ένας μεγάλος υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

105 χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του Νίκου Εγγονόπουλου. Ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ΄30, που γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου 1907 και πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1985.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το έργο του, ζωγραφικό και ποιητικό, δεν έγινε αμέσως κατανοητό, όπως συμβαίνει με τα έργα που φέρουν τη σφραγίδα του αυθεντικού και του διαφορετικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα λαμπερά, ανεπανάληπτα χρώματα του ζωγραφικού έργου του, κατόρθωσε να συνενώσει τη βυζαντινή τεχνική των εικόνων με μια μοντέρνα, αυθεντική και επαναστατική αντίληψη για τη μορφή και τη σύνθεση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το όραμά του, η ρομαντική ενότητα, ή η «κατάργηση της μοναξιάς», όπως την ονόμαζε ο ίδιος, εκφραζόταν μέσα από την εμφανώς ερωτική και συμβολική συνένωση των αντιθέτων, στους υπέροχους πίνακες με διάσημα ερωτικά ζεύγη της μυθολογίας.

 

«...δημιούργησε έργο μεγάλο και αθάνατο στην Ποίηση και τη Ζωγραφική, που τώρα αρχίζουν να το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι και θα το καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου». Μίλτος Σαχτούρης (1987)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ