Η Ρένα Δούρου στο eirinika.gr: Ο Σγουρός έχει πλεόνασμα γιατί κράτησε ανεκτέλεστο το 77% των έργων - Υπέγραψα σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό μου

Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου μιλάει στο eirinika.gr για τις δημοσκοπήσεις, αναφέρεται στην αμφίρροπη μάχη στην Αττική αλλά και  στα σχέδιά της για την Περιφέρεια, παραδέχεται την ερωτική της σχέση με... την κουζίνα και εξηγεί γιατί επέλεξε σύμφωνο συμβίωσης αντί για γάμο! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Δραστήρια, νέα, φιλόδοξη, όμορφη και... ερωτευμένη με τη μαγειρική και το φαγητό, όσο κι αν δεν της φαίνεται! Ο λόγος; Για τη Ρένα Δούρου! Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής, μίλησε στο eirinika.gr για τις δημοσκοπήσεις, αναφέρεται στην αμφίρροπη μάχη στην Αττική αλλά και  στα σχέδιά της για την Περιφέρεια, παραδέχεται την ερωτική της σχέση με... την κουζίνα και εξηγεί γιατί επέλεξε σύμφωνο συμβίωσης αντί για γάμο!

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο

Διαβάστε:
 

  • Το πλεόνασμα του κ. Σγουρού είναι πλεόνασμα απραξίας, ανικανότητας και ιδιοτέλειας
  • Στον β' γύρο θα συνεργαστώ με κάποιον που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης
  • Τα νησιά του Σαρωνικού πρέπει να έχουν μια διακριτή θέση στο συνολικό τουριστικό σχεδιασμό
  • Προτεραιότητά στους δήμους που έχουν πληγεί από ανθρωπιστική κρίση
  • «Ναι» στο τζαμί - Πρέπει να υπάρχουν λατρευτικοί χώροι για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες
  • Εύχομαι ο Θεοδωράκης να είναι μια γνήσια παρέμβαση
  • Λατρεύω το καλομαγειρεμένο φαγητό, ειδικά της μητέρας μου
  • Το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τον γάμο

Χάρης Αποστολόπουλος: Για ποιον λόγο να ψηφίσει κάποιος τη Ρένα Δούρου ως περιφερειάρχη Αττικής; Πείτε μας μερικά λόγια για τον συνδυασμό σας, «Δύναμη Ζωής». Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

Ρένα Δούρου: Ερχόμαστε να διεκδικήσουμε με δύναμη τις ζωές μας πίσω, τόσο στην Αττική, όσο και σ’ όλη την πατρίδα μας. Να εμφυσήσουμε, όλοι μαζί, δύναμη ζωής στο κράτος μας, την περιφέρεια μας, τον κάθε δήμο, και να κερδίσουμε ξανά, με δουλειά και αλληλεγγύη την ανάταξη της χώρας μας. Με τους πολίτες, από τους πολίτες, για τους πολίτες. Αυτή είναι η δύναμη που μας δίνει ζωή και η ειδοποιός διαφορά μας. Και ταυτόχρονα ο πήχης που θα μας κρίνει.

ΧΑ: Αρκετές δημοσκοπήσεις, σας εμφανίζουν ως φαβορί για την Περιφέρεια Αττική ενώ άλλες (οι περισσότερες) φέρνουν τον κ. Σγουρό στην πρώτη θέση.  Πόσο σοβαρά τις παίρνετε και πόσο σας επηρεάζουν;
 
ΡΔ: Οι δημοσκοπήσεις, όταν είναι επιστημονικά και νομικά άρτιες, είναι χρήσιμο εργαλείο δουλειάς. Αλίμονο όμως σ’ αυτόν που νομίζει ότι μπορεί ν’ αντικαταστήσει την άσκηση πραγματικής πολιτικής με το κυνήγι της δημοφιλίας και των ποσοστών. Βασικός μου αντίπαλος είναι η άγνοια των πολιτών για την περιφέρεια που ο απερχόμενος περιφερειάρχης φρόντισε να καλλιεργήσει. Γιατί όταν δε γνωρίζεις, δεν ρωτάς και κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή μας λαμβάνονται εν κρυπτώ, προς όφελος των ολίγων αλλά ισχυρών.

ΧΑ: Ποια η άποψή σας για τον νυν περιφερειάρχη, τον κ. Σγουρό, που υποστηρίζει ότι «νοικοκύρεψε» τα οικονομικά της Περιφέρειας και ότι κατάφερε την μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ;

ΡΔ: Ξαφνικά σ’ αυτές τις εκλογές οι υποψήφιοι δεν έχουν πολιτική ταυτότητα, δεν έχουν προϊστορία. Αναζητούν πολίτες με μνήμη χρυσόψαρου και προσπαθούν να μας πείσουν ότι κριτήριο για την εκλογή είναι το να είναι κανείς ακομμάτιστος τεχνοκράτης, το να είναι «νοικοκύρης».

Κρύβουν επιμελώς όμως ότι το πλεόνασμα του κ. Σγουρού είναι πλεόνασμα απραξίας, ανικανότητας και ιδιοτέλειας. Ό,τι έχει μαζευτεί γιατί, πολύ απλά, έμεινε ανεκτέλεστο το 77% των έργων που προϋπολόγησε. Ότι την ώρα που ολόκληρες περιοχές της Αττικής υποφέρουν από την έλλειψη βασικών υποδομών και ο κόσμος πεινάει, αυτός έβαζε χρήματα στην άκρη.

Ότι ως επικεφαλής της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας υποστήριξε πολιτικές λιτότητας που συνθλίβουν την αυτοδιοίκηση με εκμηδενισμό των κονδυλίων της.Ότι με τον σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων που προωθεί, προς όφελος των εργολαβικών συμφερόντων που ρήμαξαν τη χώρα μας, το κόστος για τους πολίτες θα τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια. Ότι ο σχεδιασμός αυτός παραβιάζει την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, επιτελεί περιβαλλοντικά εγκλήματα, για τα οποία η διοίκηση της περιφέρειας παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα ήδη, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουμε τη σχετική κοινοτική χρηματοδότηση. Μόνο ντροπή θα με έκανε εμένα να νιώθω ένας τέτοιος απολογισμός.

Σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα, για την οποία επαίρεται ο απερχόμενος περιφερειάρχης, η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα της Αττικής παρουσίασε σημαντικό πρόβλημα απορρόφησης. Το Δεκέμβριο 2013 στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων το ΠΕΠ Αττικής μειώθηκε κατά 236 εκ ευρώ.  Το ποσό το οποίο εκχωρήθηκε στον Περιφερειάρχη να διαχειριστεί μειώθηκε από 1,1 δις ευρώ στα 760 εκ ευρώ το Δεκέμβριο 2013. Εάν δεν υπήρχε πρόβλημα απορρόφησης γιατί να υπάρξει αυτή η μείωση; Όπως αναφέρθηκε τόσο στην αξιολόγηση του ΠΕΠ όσο και στα τότε δημοσιεύματα, η απόφαση βασίστηκε ακριβώς στο γεγονός ότι το πρόγραμμα της Αττικής παρουσίαζε σημαντικό πρόβλημα απορρόφησης.

ΧΑ: Ποιο πιστεύετε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αττικής αλλά και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της; Πώς διορθώνεται το πρόβλημα και πως υπερτονίζεται το προνόμιο;

ΡΔ: Η Αττική συγκεντρώνει, σα σε μικρογραφία, όλες τις παθογένειες που ταλαιπωρούν την πατρίδα μας και συνδέονται άμεσα με τον τρόπο που κυβερνήθηκε από το δικομματισμό της διαπλοκής. Πρόχειρα, τσαπατσούλικα, με τον πολίτη τελευταίο, πελάτη για ρουσφέτι και κουκί προς μέτρημα. Με μια διοίκηση αναποτελεσματική, όμηρο μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

Πιστεύω ότι οι πολίτες της Αττικής, η μισή Ελλάδα πληθυσμιακά σχεδόν, θα πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους και θα απαιτήσουν άλλο ήθος, μια διακυβέρνηση που τους τιμά, μια χώρα άξια να τη ζει κανείς. Αυτοί είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας, αυτοί είναι η κινητήριος δύναμη μας, δύναμη ζωής, ελπίδας και προοπτικής.

ΧΑ: Με ποιο σχήμα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε εφόσον περάσετε στον β’ γύρο;

ΡΔ: Εκείνο που προέχει είναι η δημιουργία ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου στήριξης της «Δύναμης Ζωής». Και όχι οι συνεργασίες στεγανών, μεταξύ μηχανισμών. Χρειαζόμαστε ένα μέτωπο που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης μετά από τις εκλογές. Και που θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά. Γιατί οι αλλαγές που θέλει να φέρει η «Δύναμη Ζωής» πρέπει να έχουν την ευρύτερη δυνατή στήριξη των πολιτών.

ΧΑ: Έχοντας το τελευταίο διάστημα περάσει σχεδόν απ’ όλες τις γειτονιές της Αττικής, σε ποια προβλήματα έχετε εστιάσει; Ποιες θα ήταν οι πρώτες σας κινήσεις ως Περιφερειάρχης;

ΡΔ: Τους δύο τελευταίους μήνες επισκεπτόμαστε τους δήμους της Αττικής. Και το συμπέρασμα είναι ότι η πραγματικότητα είναι εκείνη που επιβάλλει τις δικές της προτεραιότητες. Θα ξεκινήσουμε έτσι από τις άμεσες κοινωνικές παρεμβάσεις, κυρίως στους δήμους εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την ανθρωπιστική κρίση, όπως, π.χ. το Πέραμα, όπου ακόμη περιμένουν τις 350 χιλιάδες ευρώ που είχαν εγκριθεί για κοινωνικές παρεμβάσεις. Έμφαση θα δώσουμε στις ασφαλείς μεταφορές των μαθητών, ειδικά εκείνων με ειδικές ανάγκες. Στη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών. Στη σίτιση των απόρων μαθητών με ενεργοποίηση υπαρχόντων προγραμμάτων.
Το κυριότερο όμως, είναι να σπάσουμε την άγνοια των πολιτών σε σχέση με την ύπαρξη και τις δυνατότητες της Περιφέρειας. Θέλουμε ο κόσμος να μάθει για να μπορεί να κρίνει.

Oι άνθρωποι που συναντώ καθημερινά σε όλες τις γωνιές της Αττικής. Είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν ξανά τις ζωές και την αξιοπρέπεια τους, να δώσουν δύναμη και φιλί ζωής στην Αττική και την πατρίδα μας. Με την βοήθεια των πολιτών, με αγώνα και σκληρή δουλειά για να μην πάει ούτε μια ψήφος χαμένη, θα κερδίσουμε.

ΧΑ: Στο παρελθόν έχουμε ακούσει πλήθος εξαγγελιών με μεγαλόπνοα πλάνα για «καθαρότερη» Αθήνα, «πράσινη ανάπτυξη» και άλλα ενδιαφέροντα σχέδια, που ξεχάστηκαν αμέσως μετά τις εκλογές. Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα θέλατε να αλλάξετε, εφόσον πάνω όλα καλά, και εκλεγείτε Περιφερειάρχης Αττικής;

ΡΔ: Δεν είναι οι όμορφες παρουσιάσεις, οι ωραίες λέξεις, τα ιλουστρασιόν φυλλάδια που κάνουν τη διαφορά, είναι η λογική με την οποία κυβερνάς, διοικείς, δίνεις λύσεις, το πολιτικό πρόσημο που σε ορίζει. Το θέμα δεν είναι σε ποιόν τομέα θα κινηθείς πρώτα, αλλά το πώς, με ποιες αναφορές, υπέρ ποιών, κόντρα σε ποιους. Εμείς θα κινηθούμε ανυποχώρητα υπέρ των πολιτών, με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον πρώτο, κόντρα στα συμφέροντα που λυμαίνονται την Αττική και την πατρίδα μας. Με πόρτες ανοιχτές, φως παντού, τους πολίτες ενημερωμένους, συμμέτοχους σε κάθε βήμα μας.

ΧΑ: Πώς μπορεί να γίνει η Αθήνα, αλλά και ο Πόρος, η Ύδρα ή οι Σπέτσες ένας δημοφιλής «προορισμός weekend» για τους τουρίστες;

ΡΔ: Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το ζήτημα αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη τουριστική στόχευση της χώρας. Μια στόχευση που «παρεμποδίζεται» από γεγονότα όπως το ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ακριβό, ότι οι μεταφορές προς και από τα νησιά είναι, το μισό χρόνο, ανεπαρκείς, ότι οι τοπικές συγκοινωνίες είναι ακριβές, ότι έχει ουσιαστικά χαθεί ο προορισμός «Αθήνα» λόγω του ότι δεν υφίσταται αεροπορική εταιρία να τη στηρίξει- τα δρομολόγια της ΟΑ έχουν συρρικνωθεί. Θέματα που δεν μπορεί να λύσει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια μπορεί όμως να συντονίσει κρίσιμα θέματα. Όπως, για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία στην Αττική, τις συγκοινωνίες εντός της Αττικής, να ασκήσει πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ – κάτι πολύ σημαντικό, όταν ξέρουμε ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι φθηνότεροι τουριστικοί προορισμοί. Έμφαση πρέπει να δοθεί στις μορφές εξειδικευμένου τουρισμού, ιατρικού, γαστρονομικού, και κυρίως πολιτιστικού.

Ειδικά η Αττική θα μπορούσε να αναπτύξει ιδιαίτερα τον πολιτιστικό τουρισμό λόγω των πολλών αρχαιολογικών χώρων που διαθέτει. Ειδικότερα τα νησιά Σαρωνικού, η Ύδρα, οι Σπέτσες, η Αίγινα, το Αγκίστρι, ο Πόρος, οφείλουν να έχουν μια διακριτή θέση στο συνολικό τουριστικό σχεδιασμό για την Αττική, με την ένταξή τους σε τουριστικές διαδρομές. Διαδρομές που πρέπει να διαμορφώσουμε ώστε αξιοποιώντας και τα σύγχρονα μέσα δηλαδή το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Ιδιαίτερη μέριμνα οφείλει να ληφθεί για την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και περιβαλλοντικής τους αξίας καθώς και των ιδιαίτερων στοιχείων, της γραφικότητας τους. Αν συνεχιστεί η χωρίς σχέδιο, χωρίς αρχές και χωρίς σεβασμό στην τοπικότητα, επέλαση της αγοραίας αντίληψης για τον τουρισμό, τότε δεν θα αργήσει η στιγμή που τα νησιά του Σαρωνικού θα απαξιωθούν ως τουριστικοί προορισμοί.

XA: Tα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών, επηρεάζουν ή δείχνουν το αποτέλεσμα των εθνικών;

ΡΔ: Η ελληνική δημοκρατική αριστερά έχει μακριά παράδοση αγώνα και σκληρής δουλειάς στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε οι τελευταίοι που θα απομειώναμε τη σημασία που έχει για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την εμπέδωση της δημοκρατίας μας. Όμως είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος για την πατρίδα, τέτοια η ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζουμε, η διάλυση όσων έχουν κερδίσει οι έλληνες και οι ευρωπαίοι πολίτες και εργαζόμενοι τον τελευταίο αιώνα, που είναι επείγον ν’ αλλάξουμε πορεία. Ζητάμε, με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης, από τους πολίτες να  μας δώσουν τη δύναμη και την ορμή που θα οδηγήσουν τη χώρα σε εθνικές εκλογές.

ΧΑ: Η  κ. Κανέλλη δήλωσε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην κερδίσει δήμο ή περιφέρεια κομμουνιστής, θα συμμαχούσε ακόμα και με την Χρυσή Αυγή! Ένα σενάριο που μάλλον είναι… επιστημονικής φαντασίας, ποια είναι η θέση σας;

ΡΔ: Ξεκάθαρη σα νερό που τρέχει απ’ την πηγή. Στο δεύτερο γύρο είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν δημοκράτες αριστεροί, προοδευτικοί υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα. Ανάλογα θα πράξουμε.

ΧΑ: Ποια είναι η γνώμη σας για τα σχέδια για τζαμί στην Αττική;

ΡΔ: Είναι ζήτημα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχει αξιοπρεπής λατρευτικός χώρος για τους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική, όπως υπάρχουν ορθόδοξες εκκλησίες σε όσες πόλεις του εξωτερικού ζουν έλληνες. Προσωπικά, για παράδειγμα, δεν θα ξεχάσω ένα Μεγάλο Σάββατο, στη Μαδρίτη σε ένα ελληνορθόδοξο εκκλησάκι. Εννοώ δηλαδή ότι πρέπει να υπάρχουν λατρευτικοί χώροι για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Αυτό είναι αυτονόητο. Και είναι επικίνδυνο και έξω από κάθε δημοκρατική λογική υποψήφιοι να εκμεταλλεύονται το ζήτημα αυτό προς άγραν ψήφων. Όπως εξίσου επικίνδυνο είναι να αφήνει η συντεταγμένη Πολιτεία την οικοδόμηση στο έδαφός της λατρευτικών χώρων σε ξένες δυνάμεις…

ΧΑ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα νέα σχήματα που έκαναν την εμφάνισή τους στον πολιτικό χάρτη. Ποια είναι η άποψή σας για το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη;

Εύχομαι από καρδιάς να είναι μια γνήσια παρέμβαση που θα γαλουχήσει τους νέους ανθρώπους που έλκονται από αυτή στην πολιτική, γιατί κανένα πρόβλημα της κοινωνίας μας δεν λύνεται «απολίτικα», σε κενό χώρο, και όχι μια παρέμβαση της μιντιοκρατίας της διαπλοκής. Ο χρόνος θα δείξει.

ΧΑ: Τι πιστεύετε ως πρώην βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν τη δικομματική κυβέρνηση; Αναφέρομαι στην υπόθεση Μπαλτάκου στη ΝΔ και την αψιμαχία Βενιζέλου – Παπανδρέου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

ΡΔ: Ως πρώην βουλευτής θεωρώ ότι πρόκειται για τον επιθανάτιο ρόγχο ενός συστήματος που παραπαίει, την ώρα που πέφτει και η τελευταία μάσκα. Την ώρα που αποκαλύπτονται οι υπόγειες διαδρομές, φιλίες και συνεργασίες με τους νεοναζιστές που δεν τιμούν τη Νέας Δημοκρατία. Την ώρα που οι επίγονοι, φυσικοί και πολιτικοί, συγκρούονται λυσσαλέα και διαμοιράζουν και τα τελευταία ιμάτια του ΠΑΣΟΚ. Είναι ώρα να τους στείλουμε όλους σπίτι τους. Δεν μπορεί να τους αφήνουμε άλλο να παίζουν με την πατρίδα μας.

ΧΑ: Είστε μια νέα γυναίκα τόσο ηλικιακά όσο και στην πολιτική. Σίγουρα αφουγκράζεστε & γνωρίζετε τις ανάγκες και τα προβλήματα της νέας γενιάς, καλύτερα από τους περισσότερους πολιτικούς. Τι θα κάνετε για να στηρίξετε τους νέους αυτής της χώρας;

ΡΔ: Θα δουλέψουμε σκληρά για την ανάταξη της πατρίδας μας. Για να χτυπήσουμε την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό στη ρίζα του. Οι νέοι δεν είναι «ειδικό κοινό» που πρέπει να το προσεγγίσουμε με ευφάνταστους, «μοντέρνους» τρόπους μέσα από τα social media. Είναι πραγματικοί άνθρωποι εκεί έξω, που παλεύουν και αγωνιούν, και είναι υποχρέωση μας να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να βρουν προκοπή στην πατρίδα τους.

ΧΑ: Πολλοί κατηγορούν τους πολιτικούς πως δεν έχουν εργαστεί αρκετά για να ζητούν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Εσείς όμως έχετε εργαστεί αρκετά ενώ έχετε δουλέψει ανασφάλιστη και με 380 ευρώ μηνιάτικο! Θεωρείτε πως είναι ένα «ατού» όσον αφορά το κύρος σας;

ΡΔ: Είναι ατού γιατί έχω άμεση εμπειρία αυτού που ζει η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων στη χώρα μας, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να στέκεσαι στο ταμείο ανεργίας, γιατί και η ίδια έχω βρεθεί δυο φορές στη θέση αυτή. Είναι καιρός να στηρίξουμε ανθρώπους που δεν ζουν σε γυάλες, που δε μεγάλωσαν σε χρυσά κλουβιά, που δεν θεωρούν ότι δικαιωματικά πρέπει να κυβερνούν τη χώρα. Γιατί μόνο τότε θα γεφυρώσουμε ξανά την απόσταση ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική.

ΧΑ: Ποια είναι η Ρένα Δούρου, εκτός Βουλής; Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

ΡΔ: Ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει. Μια προεκλογική εκστρατεία είναι κάπως σαν πόλεμος, ξεχνάς πως ήταν η ζωή σου πριν και γίνεσαι στρατιώτης. Ξυπνάω στις 6 το πρωί και γυρνάω σπίτι να κοιμηθώ αργά το βράδυ. Στο ενδιάμεσο περιοδείες σε γειτονιές, συναντήσεις με φορείς, συνεντεύξεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο δεν θεωρώ τον εαυτό μου αδικημένο σε σχέση με τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων γύρω μου, των χιλιάδων ανέργων, εκείνων που δεν ξέρουν πώς θα βγάλουν τον μήνα.

ΧΑ: Έχετε δηλώσει πως αδυνατείτε να καταλάβετε τους ανθρώπους που ξεχνούν να… φάνε! Αλήθεια έχετε τόσο… ερωτική σχέση με το φαγητό; Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν σας φαίνεται!

ΡΔ: Είμαι μια κανονική, κανονικότατη γυναίκα, και φυσικά αγαπώ το καλομαγειρεμένο φαγητό, ιδιαίτερα από τα χέρια της μητέρας μου. Εξάλλου, στην Ελλάδα, το φαγητό, παρέα με αγαπημένους ανθρώπους, είναι κεντρικό στοιχείο της κουλτούρας μας. Έτσι γιορτάζουμε, έτσι πενθούμε, σηματοδοτεί όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα. Να φοβάστε τους ανθρώπους που δεν απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής μας, συνήθως είναι τοξικοί για τους γύρω τους.

ΧΑ: Αν δεν κάνω λάθος, δεν είστε παντρεμένη αλλά έχετε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Είστε κατά του γάμου γενικότερα, ή είναι μέρος των μακροπρόθεσμων σχεδίων σας;

Το σύμφωνο που υπογράψαμε με το σύντροφο μου δεν είναι για εμάς λιγότερο σημαντικό ή ισχυρό ως δέσμευση από το να είχαμε ανεβεί τα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου. Τις σχέσεις ζωής, το πόσο αγαπάς, τιμάς και φροντίζεις το σύντροφο σου, δεν τις κρίνουν τα χαρτιά και οι υπογραφές, ούτε καν οι τελετές. Είναι μια διαφορετική επιλογή για να επισφραγίσουμε τη δέσμευση του ενός προς τον άλλο και να λύσουμε τα πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή ενός ζευγαριού που ταίριαζε περισσότερο στην δική μας αντίληψη και νοοτροπία.

Who is who

Η Ρένα Δούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και κατοικεί στο Αιγάλεω. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία, την Τουρκία και την Αγγλία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες. Μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες και έχει αρκετές δημοσιεύσεις στον ελληνικό και ξένο τύπο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Απόλαυση του Εθνικισμού», Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2007, ενώ έχει συμπράξει και σε διάφορα συλλογικά έργα σχετικά με την πολιτική και τη διεθνή πραγματικότητα. Οργανώθηκε στη Νεολαία του Συνασπισμού από το 1995. Από τις γραμμές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ μετείχε στο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στη Β’ Αθήνας τον Μάιο του 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Είναι συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής. Στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013 εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Τον Μάρτιο του 2014 παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής στις εκλογές του Μαίου, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ