Γνωρίστε την αθηναϊκή αρχιτεκτονική μέσα από το «Open House Athens» - 59 ιστορικά κτήρια ανοίγουν τις πόρτες τους για τον διεθνώς καθιερωμένο διαγωνισμό!

Ο διεθνώς καθιερωμένος θεσμός Open House δίνει για ­πρώτη φορά στους Αθηναίους την ευκαιρία για μια αρχιτεκτονική ξενάγηση σε κτήρια της πόλης. Άλλα ιδιαίτερα προβε­βλημένα και άλλα όχι, τα 49 κτίρια που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ξεναγήσεων του Open House Athens (4-6/4 ) αποτελούν ένα καλό δείγμα για να γνωρίσουμε την Αθήνα ­μέσα από την αρχιτεκτονική της.

Ο διεθνώς καθιερωμένος θεσμός Open House δίνει για ­πρώτη φορά στους Αθηναίους την ευκαιρία για μια αρχιτεκτονική ξενάγηση σε κτήρια της πόλης. Άλλα ιδιαίτερα προβε­βλημένα και άλλα όχι, τα 49 κτίρια που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ξεναγήσεων του Open House Athens (4-6/4 ) αποτελούν ένα καλό δείγμα για να γνωρίσουμε την Αθήνα ­μέσα από την αρχιτεκτονική της.


Το ξενοδοχείο «Fresh» στην οδό Σοφοκλέους

Στους αμετανόητους εραστές αυτής της πόλης, σε όσους προσπερνούν τα κτίριά της χωρίς να τα παρατηρούν και κυρίως σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαγγελματική ανάμειξη απευθύνεται η διοργάνωση Open House, η οποία πραγματοποιείται στις 4-6/4 και περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε 49 κτίρια της Αθήνας από τους αρχιτέκτονες των κτιρίων κι εθελοντές. «Στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος την αρχιτεκτονική της Αθήνας και να εκτιμήσει τους θησαυρούς της», μας λέει η κ. Ρενάτα Δούμα, αρχιτέκτονας, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη επικοινωνίας της ­αθηναϊκής διοργάνωσης.



Το Μέγαρο Υπατία των αρχών του 20ού αιώνα

Το Open House ξεκίνησε από το Λονδίνο πριν από 20 χρόνια και στο δίκτυό του περιλαμβάνονται 26 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τώρα η αστική­ μη ­κερδοσκοπική εταιρεία Open House Greece μεταφέρει το θεσμό στην Αθήνα­. Η διοργάνωση έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη έχοντας πραγματοποιηθεί ήδη δύο χρονιές με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. «Ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει η κ. Δούμα. «Ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη να βλέπουμε ουρές από κόσμο που περίμενε να μπει στα κτίρια.


Το κτήριο γραφείων Shop and Trade των αρχιτεκτόνων Μαρίας Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα

Την πρώτη χρονιά είχαμε 12.000 επισκέψεις και τη δεύτερη 22.000. Πολλοί από τους επισκέπτες ήρθαν από άλλες πόλεις με πούλμαν, ενώ οι ξένοι τουρίστες που βρέθηκαν στα events τόνισαν πόσο εντυπωσιάστηκαν από την άρτια οργάνωση».
Κατοικίες, ξενοδοχεία, κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, πολιτιστικοί κι επαγγελματικοί χώροι περιλαμβάνονται στο αθηναϊκό πρόγραμμα ξεναγήσεων, καλύπτοντας ένα φάσμα αρχιτεκτονικής δημιουργίας από το 19ο μέχρι τον 21ο αιώνα.


Θέατρο Ακροπόλ

«Στην Αθήνα απαντώνται όλα τα δείγματα αρχιτεκτονικής», παρατηρεί η κ. Δούμα για τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης. «Στο πρόγραμμα του Open House Athens έχουμε ποικιλία από όλες τις αρχιτεκτονικές περιόδους και φάσεις που έχει περάσει η πόλη. Χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει αρχαία κτίρια, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε μια ισορροπία, ενώ υπάρχει πρόθεση να αναδείξουμε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική».


Το Theia Lab σε ανακαινισμένο ­ διατηρητέο κτίριο του Μεταξουργείου

Με το πρόγραμμα ξεναγήσεων και τη λίστα των κτιρίων που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.openhouseathens.gr, με τα flyers που θα διανέμονται στα 49 κτίρια ή με τον οδηγό που μπορούμε να προμηθευτούμε από τον Ιανό (μαζί με το σχετικό merchandise για την ενίσχυση του Open House Athens ), αυτό το τριήμερο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία γνωριμίας τόσο με προβεβλημένα κτίρια όσο και με άλλα που προσπερνάμε μέσα στην άναρχη δόμηση της πόλης. Μπορεί δηλαδή στο πρόγραμμα ξεναγήσεων να έχουμε το Μουσείο της Ακρόπολης και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά θα θέλαμε επίσης πολύ να τρυπώσουμε στην οικία Κραντονέλλη στην Πλάκα, στο υπέροχο Shop and Trade στην Πειραιώς, στον Σταθμό Διανομής της ΔΕΗ στη Γ΄ Σεπτεμβρίου ή σε αξιοζήλευτες κατοικίες που μέχρι τώρα χαζεύαμε στα περιοδικά διακόσμησης. Μην ξεχάσετε τη φωτογραφική μηχανή σας, γιατί ανεβάζοντας τις φωτογραφίες στο Instagram με το hashtag #sony_oha2014 μπορεί να κερδίσετε δώρα από τη Sony, ενώ αν αντέχουν τα πόδια σας θα ανακοινωθεί κι ένα πάρτι λήξης για ανταλλαγή εντυπώσεων με τους διοργανωτές και τους εθελοντές.

Πηγή: Athinorama

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ