Οργή για την απόφαση στο Μάτι: Έφεση καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων - Επίσπευση ζητά ο Άρειος Πάγος για να μην υπάρξει παραγραφή (βίντεο)

Η τραγωδία στο Μάτι παραμένει ανοιχτή πληγή

Η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την τραγωδία στο Μάτι με τη φωτιά που έκαψε ζωντανούς 104 ανθρώπους θα συνεχιστεί..

Βέβαιη θεωρείται η κατάθεση αιτήματος έφεσης κατά της απόφασης από τους συγγενείς των θυμάτων και τώρα μετά από 6 χρόνια που χρειαστήκαμε για να έχουμε την πρώτη απόφαση, τρέχουν για να μην υπάρξει παραγραφή.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα, ζήτησε από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό, να επισπευθεί η καθαρογραφή της απόφασης ώστε να προχωρήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για να μην παραγραφούν τα αδικήματα αλλά και να ερευνηθεί εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης ως προς τις αθωώσεις των εμπλεκομένων.

Tο δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 κατηγορούμενους, από τους συνολικά 21 και επέβαλε ποινές από τρία έως 15 χρόνια, με εκτιτέα μόνο τα πέντε έτη. Όρισε επίσης, ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 38.000 ευρώ στον καθένα.

  • Σωτήρης Τερζούδης, αρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: ποινή φυλάκισης 15 ετών.
  • Ιω. Φωστιέρης, διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
  • Νικ. Παναγιωτόπουλος, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
  • Χαράλαμπος Χιόνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
  • Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά: ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Δείτε ακόμα: Εξαγριωμένοι συγγενείς θυμάτων στο Μάτι για την απόφαση του δικαστηρίου: Πέταξαν καρέκλες σε κατηγορούμενο - Συνελήφθη ένας άνδρας (βίντεο)

Στόχος είναι τον ερχόμενο Ιούνιο να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών.

Διαβάστε ακόμα: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβίμ: Έχασε στο Μάτι, μητέρα, αδελφή και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές: «Από το απόγευμα της ίδια μέρας, έχει γίνει ρεσιτάλ συγκάλυψης» (βίντεο)


Θυμίζουμε ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών, αλλά και να έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, επί των εν συνεχεία αναιρέσεων που θα ασκηθούν επί της εφετειακής απόφασης, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές παραγραφές.

Διαβάστε ακόμα: Απόφαση για το Μάτι: «Να καείτε στην Κόλαση, να καείτε όπως τα παιδιά μας!» - Οργή από τους συγγενείς για τις ποινές - 5 χρόνια με αναστολή αφέθηκαν ελεύθεροι (βίντεο)

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Η κυβέρνηση δεν εργαλειοποιεί δικαστικές αποφάσεις κατά το δοκούν», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία. Γιατί; Γιατί υποχρεωτικά, κάθε κατηγορούμενος δικάζεται με βάση την επιεικέστερη νομοθεσία που έχει ισχύσει – έστω και για μία ημέρα – από τον χρόνο τέλεσης της πράξης του μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της απόφασης» πρόσθεσε.

«Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Η Ρένα Δούρου μπήκε στο στόχαστρο γιατί έπρεπε να αμαυρωθεί το έργο της στην Περιφέρεια Αττικής», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Η απόφαση εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες, και μάλιστα με χαμηλές ποινές», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ