Η κατάρα των Τεμπών: 21 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα με το λεωφορείο των μαθητών του Μακροχωρίου – 21 παιδιά νεκρά, 3 εθνικές τραγωδίες (φωτό & βίντεο)

Η αιματοβαμμένη κοιλάδα των Τεμπών...

Τα Τέμπη δυστυχώς έχουν συνδεθεί με εθνικές τραγωδίες.

Ξεκινώντας από το σύντομο παρελθόν, πριν από ένα χρόνο που 57 συνάνθρωποί μας «χάθηκαν» σε σιδηροδρομικό δυστύχημα. 

Τον Οκτώβριο του 1999, ένα λεωφορείο πάλι που μετέφερε 77 οπαδούς του ΠΑΟΚ από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, εξετράπη της πορείας του, ύστερα από σύγκρουση με διερχόμενο φορτηγάκι , με το βαρύ όχημα να πέφτει σε χαντάκι και να κοστίζει τη ζωή σε έξι οπαδούς του Δικέφαλου.

Κανείς όμως δεν ξεχνά ότι 21 χρόνια πριν, ένα ακόμη δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών κόστισε τις ζωές σε 21 μαθητές που επέβαιναν σε λεωφορείο.

Οι 21 μαθητές γυρνούσαν από σχολική εκδρομή με προορισμό το σπίτι τους, το χωριό Μακροχώρι.

Το λεωφορείο τους συγκρούστηκε με ένα φορτηγό που έχασε τον έλεγχο και βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα.

Να τονίζουμε πως το φορτηγό μετέφερε φύλλα νοβοπάν, τα οποία απελευθερώθηκαν από τη σύγκρουση και μπήκαν μέσα στο λεωφορείο.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης, αλλά και της μετακίνησης του φορτίου του φορτηγού, ήταν να χάσουν τη ζωή τους 21 μαθητές που γύριζαν στα σπίτια τους μετά από εκδρομή και επιπλέον να τραυματιστούν σοβαρά 9 και άλλοι 26 ελαφριά.

Διαβάστε ακόμα: To eirinika αφιερώνει αυτό το οπτικοποιημένο post στους 57 νεκρούς των Τεμπών & τις οικογένειες τους - Χωρίς λόγια , μόνο τα δικά τους

Οι οδηγοί της νταλίκας και του λεωφορείου, καθώς και τέσσερα ακόμη άτομα της εταιρίας που ανήκε η νταλίκα συνελήφθησαν και σε δίκη που έγινε τον Οκτώβριο 2008, ο οδηγός καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη με την κατηγορία της κατά συρροήν ανθρωποκτονία με την κατηγορία της κατά συρροήν ανθρωποκτονίας με ενσυνείδητη αμέλεια, σωματικές βλάβες κατά συρροή και για διατάραξη συγκοινωνιών με δόλο.

Στον ιδιοκτήτη της νταλίκας και υπεύθυνο φόρτωσης και μεταφοράς για την εταιρία ξυλείας στον Έβρο, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών και τριών μηνών, ενώ στον συνιδιοκτήτη του 11 χρόνια και τρεις μήνες.

Διαβάστε ακόμα: Τραγωδία στα Τέμπη: Εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή συγγενών θύματος - Διεκδικούν αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ - Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας

Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, ενώ στους υπόλοιπους που κατηγορούνταν για ενδεχόμενο δόλο επιβλήθηκαν μικρές ποινές, οι οποίες ήταν εξαγοράσιμες.

Η εταιρεία ως αποζημίωση κατέβαλλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.


Στο σημείο του δυστυχήματος υπάρχει ένα οκτάγωνο μνημείο το οποίο φέρει πάνω του τις φωτογραφίες των 21 παιδιών, στη μέση γράφει την ημερομηνία “13 Απριλίου 2003” και από πάνω έχει ένα λουλούδι. Κάτω από το μνημείο, αναγράφεται η εξής επιγραφή:

Στο σημείο αυτό με ευθύνη της πολιτείας και στο βωμό του κέρδους, θυσιάστηκαν οι 21 μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.

Τα ονόματα των νεκρών μαθητών:

  • Ευαγγελία Θ. Γάτου – Ετών 16 (Καβάσιλα)
  • Αναστασία Π. Παυλίδου – Ετών 16 (Καβάσιλα)
  • Περιστέρα Ι. Ουστά – Ετών 16 (Μακροχώρι)
  • Γεωργία Δ. Τραπεζανλή – Ετών 16 (Νέα Νικομήδεια)
  • Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος – Ετών 15 (Μακροχώρι)
  • Ηλίας Π. Τσολερίδης – Ετών 16 (Διαβατός)
  • Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης – Ετών 16 (Μακροχώρι)
  • Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης – Ετών 16 (Σταυρός)
  • Χριστίνα Ε. Σταματέλλου – Ετών 16 (Μακροχώρι)
  • Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης – Ετών 16 (Μακροχώρι)
  • Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος – Ετών 16 (Ξεχασμένη)
  • Ευανθία Κ. Ψαλίδα – Ετών 16 (Καβάσιλα)
  • Δημήτριος Α. Κοσμίδης – Ετών 15 (Μακροχώρι)
  • Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος – Ετών 16 (Μακροχώρι)
  • Γεσθημανή Ζ. Σταφυλίδου – Ετών 16 (Νέα Νικομήδεια)
  • Σάββας Λ. Παναγιωτίδης – Ετών 16 (Μακροχώρι)
  • Αθανάσιος Μαρκαντάρας – Ετών 16 (Μακροχώρι)
  • Γιώργος Κ. Μήτσκας – Ετών 16 (Μακροχώρι)
  • Ιωάννα Θ. Καστίδου – Ετών 16 (Καβάσιλα)
  • Δημήτριος Θ. Σίγκας – Ετών 16 (Μακροχώρι)
  • Όλγα Β. Αγγελίνα – Ετών 15 (Κουλούρα)

Μακροχώρι Ημαθίας: Νέες τραγωδίες

Η τραγωδία με τους 21 νεκρούς μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας δεν σταμάτησε στα Τέμπη το 2003.

Όπως έγινε γνωστό, στις 3 Ιουλίου 2022, έβαλε τέλος στη ζωή του 35χρονος, ο οποίος ήταν συμμαθητής των παιδιών και είχε τραυματιστεί σοβαρά στο δυστύχημα. Μάλιστα, είχε νοσηλευτεί για αρκετές μέρες στην εντατική.

Πριν από έναν χρόνο επίσης, φρίκη είχε προκαλέσει στο πανελλήνιο η δολοφονία βρέφους 6,5 μηνών στο Μακροχώρι Ημαθίας από τη μητέρα του.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, από τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής προέκυψε ότι το μωρό υπέστη κάταγμα κρανίου και πολλαπλές κακώσεις προσώπου και στοματικής κοιλότητας.

Το ίδιο μέσο αποκάλυψε επίσης ότι η μητέρα του βρέφους, η οποία συνελήφθη, ήταν μαθήτρια στην τάξη του 2003, όταν 21 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Η γυναίκα από ότι φαίνεται δεν είχε πάει στην εκδρομή, αλλά φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, μετά το τραγικό δυστύχημα και τους θανάτους 21 συμμαθητών της.

Φωτογραφίες από Eurokinissi

Διαβάστε ακόμα: Ημαθία: Η μητέρα σκότωσε το 6 μηνών βρέφος μπροστά στα παιδιά της - "Το χτυπούσε με μανία", είπε μάρτυρας που έτρεξε πρώτη στο σπίτι (φωτό & βίντεο)

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ